Met het spreekwoord ‘Reizen is het enige dat je echt rijker maakt’ in gedachten, is een wereldreis de ideale manier om ‘steenrijk’ te worden. Maar hoe kom je aan voldoende budget voor die wereldreis als je op voorhand al niet steenrijk bent? Hier geven we je enkele tips mee om de kosten van je volgende wereldreis te financieren.
1. Geld lenen
In feite zijn er twee manieren om op voorhand je budget bijeen te sprokkelen. Of je gaat het geld lenen, of je gaat het geld bijeen sparen in de maanden of jaren voorafgaand. Je volledige reisbudget lenen kan een mogelijkheid zijn als je ervoor kiest om geen luxueuze reis te maken. Je wilt immers jezelf niet in de schulden steken. Voor een gap-year kan een lening dan wel weer interessant zijn, gezien de ervaring je een meerwaarde zal bieden tijdens het verdere verloop van je carrière en je de lening dus snel terugverdiend zult hebben.
2. Bespaar op je vaste kosten
De tweede manier is tegelijk ook de manier waarop ik mijn eigen wereldreis heb gefinancierd. In de meeste gevallen zul je wellicht niet veel kunnen veranderen aan je maandelijks inkomen. Wat je echter wel kunt veranderen zijn de maandelijkse kosten. En dat kan al een stuk makkelijker dan je zou vermoeden. Maak een lijstje van je vaste maandelijkse kosten en je zult al snel zien waar je kan besparen. Heb je een Netflix-abonnement, dan is het misschien interessant om deze af te zeggen en het uitgespaarde geld aan de kant te zetten. Ook op je gsm-abonnement kun je gemakkelijk besparen. Ga voor het laags mogelijk maandelijkse tarief en al spoedig zul je enkele tientallen euro’s per maand sparen voor je wereldreis. Ook op dingen als een biertje (of meer) in de kroeg, gezellig uit eten gaan en dure kleding kun je veel geld besparen. Zodra mijn beslissing om op wereldreis te vertrekken, was genomen heb ik ook mijn auto verkocht. Ik kon meteen een flink stuk meer sparen.
3. Zorg voor extra inkomen
Ik vertelde net dat het niet altijd mogelijk is om aan je maandelijks inkomen iets te veranderen. Dat is niet altijd waar. Misschien is het een goed idee om een job voor het weekend te zoeken, of nog ergens anders een baantje te nemen waar je een aantal uur per week kan bijklussen. Het gespaarde bedrag zet je allemaal op je spaarrekening voor de kosten van je wereldreis en jawel hoor, dat zal al snel aandikken.
4. Werk tijdens het reizen
Zelfs al ben je er niet in geslaagd om je volledige reisbudget bijeen te sparen, dan is er nog hoop. In heel wat landen kun je ook als vrijwilliger werken in ruil voor kost en inwoon. Zo kun je de winter in Lapland spenderen terwijl je zorgt voor het onderhoud van de husky’s. Of als skileraar in de Alpen. Of waarom niet Engelse les geven in Afrika? Zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent. Blijf je binnen de Europese Economische Ruimte (EER), dan heb je geen visum en werkvergunning nodig. Buiten Europa moet je vaak wel een visum en werkvergunning aanvragen. Dit kan via de ambassade van het desbetreffende land.