Het is de angst van iedere reiziger: bij thuiskomst van vakantie een envelop op de mat aantreffen met een torenhoge rekening van je telefoonabonnement. Omdat je even je route moest checken of je mail wilde lezen. Hoge kosten zijn te voorkomen, dus onthoud de volgende tips goed.
Sinds 15 juni zijn de roamingkosten in de EU afgeschaft, wat betekent dat je in heel Europa gewoon kunt internetten binnen je eigen abonnement. Maar échte wereldreizigers trekken natuurlijk al snel buiten Europa en daar kunnen de kosten al snel hoog oplopen. In de EU hebben providers onderling afspraken gemaakt en mogen ze elkaar geen hoge koste meer rekenen, maar buiten de grenzen betaal je veel geld voor een MB. Slim mee omgaan dus.
Moet je toch even het internet op? Zo houd je je kosten zo laag mogelijk:
- Sluit een databundel af. De meeste providers komen je wel tegemoet en geven je voor een paar euro een stel MB’s. Veel is dat vaak niet, dus ga er wel zuinig mee om. En lees van te voren goed in de voorwaarden wat er gebeurt als je bundel op is. Je wilt natuurlijk niet toch ineens per MB gaan betalen.
- Om te besparen maak je zoveel mogelijk gebruik van WiFi. Tegenwoordig heeft elk restaurant wel een spot. En grote ketens als Starbucks en McDonald’s zijn erg geliefd bij WiFi-jagers.
- Blijf je voor een langere tijd in het buitenland? Koop dan een lokaal simkaartje met 3 of 4G. Dan kun je lekker losgaan met het internet.
- Schakel apps op de achtergrond altijd uit, dan weet je zeker dat ze geen data meer vragen.
- Pushmeldingen kun je ook het beste uitschakelen, die vragen ook veel MB.
Heeft je provider geen databundels en moet je echt even het internet op? Dan betaal je gewoon per MB. In de volgende tool zie je wat je per provider kwijt bent voor een MB: