De niet-skiërs onder ons vragen zich wel eens af wat de lol van wintersport is als je zoveel moet regelen. Nou geloof me, die voorbereidingen zijn niets vergeleken met het plezier wat je ervoor terugkrijgt! Ieder jaar vertrekken bijna een miljoen Nederlanders met hun skibox, handschoenen en een hoop spelletjes naar de welbekende skilanden. Zelf ga ik ieder jaar een weekje de sneeuw in (in het prachtige Oostenrijk) en daarom kan ik je als geen ander vertellen wat je allemaal nodig hebt, moet weten en moet voorbereiden.
De weg op
Natuurlijk laat jij netjes je auto ieder jaar APK keuren, toch? Doe dat ook zeker nog even voor de wintersport, al helemaal als je een wat oudere auto hebt. Daarnaast moet je in sommige landen een vignet hebben zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk. Zorg dat je van te voren een vignet Oostenrijk regelt, want de boetes zijn niet om te lachen… Verder moet je er zeker van zijn dat je deze dingen gedaan hebt voordat je vertrekt:
- De winterbanden op de auto laten leggen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat naar beneden glibberen met zomerbanden in Oostenrijk niet goed voor het hart is. De garage was ze bij ons in alle haast vergeten te wisselen.
- De banden oppompen (dit zorgt niet alleen voor makkelijker rijden en meer grip, het scheelt ook heel veel benzine). Wintersport is immers al duur genoeg.
- Sneeuwkettingen regelen en weten hoe je ze erop legt. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het geen pretje is als je in Oostenrijk op een steil weggetje met -10 graden en een meter sneeuw nog moet gaan bedenken hoe je ze erop moet leggen. Dus ik zou je aanraden dit in ons kikkerlandje een keer te oefenen. Het is bovendien verplicht om ze bij je te hebben, ook als er weinig sneeuw in jouw gebied ligt.
Verzekeringen
Heb je een normale zorgverzekering? Let dan op: dat is níet voldoende! Omdat wintersporters een hoger risico op ongevallen hebben, betaal je hier een extra verzekering voor. Bij veel verzekeraars kun je in de app de wintersportdekking aanzetten waardoor je tijdelijk iets meer betaalt. Ga je vaak op wintersport? Bekijk dan de mogelijkheden eens voor een doorlopende verzekering. Dat kan goedkoper zijn.
Mocht er in Oostenrijk nou iets gebeuren, dan ben je voor veel verzekerd maar vaak ook niet voor privéklinieken. In echt kritieke toestanden zal het je waarschijnlijk niet uitmaken waar ze je heenbrengen. Maar als je geen spoedgeval bent, vraag dan even welke klinieken er wel en niet onder de verzekering vallen voordat je een maand later alsnog de rekening op de deurmat krijgt.
Verder hebben veel autoverzekeringen geen pechhulp inbegrepen. Dat is normaal misschien niet zo erg als je niet vaak op vakantie gaat, maar als je door Duitsland rijdt is het handig om deze tóch te kopen. Als je in Duitsland met pech langs de weg komt te staan en je hebt hulp nodig, dan slepen ze je hoe dan ook naar de dichtstbijzijnde garage, want ze mogen daar niet langs de weg helpen. Dat kan hoog in de kosten lopen. Interpolis biedt voor maar €0.71 per maand een verzekering waardoor je deze kosten niet zelf hoeft te betalen. Ook de ANWB heeft een verzekering voor pechhulp voor in het buitenland, deze kost alleen iets meer.
Spullen
Ik verbaas me ieder jaar over hoeveel zooi ik van zolder moet slepen om op wintersport te gaan. Als ik bang ben dat ik dingen vergeet troost ik me met de gedachte dat alles te koop is. Liever neem ik alle belangrijke spullen mee, daarom heb ik een lijst gemaakt van spullen die vaak vergeten worden, maar zo handig zijn om bij je te hebben! Ik ga ervan uit dat je aan je toiletspullen zelf ook wel denkt.
- Belangrijke papieren en documenten: kentekenbewijs, rijbewijs, legitimatie, verzekeringspapieren
- Spullen voor in de auto: antivries, zo’n zilveren doek die je over de ruiten kunt leggen (ideaal voor als het ’s nachts sneeuwt want dat vriest dan niet vast), autovloeistoffen (onder andere om de ramen schoon te spuiten want daar komt me toch een rotzooi op), een gevarendriehoek, lichtgevende hesjes, gereedschap voor in de auto
- Bijzondere toiletspullen: zonnebrand die niet op waterbasis is (je wil niet meemaken hoe het voelt als de zonnebrand op je gezicht bevriest), lippenbalsem met factor tegen de zon, handwarmers (voor de koukleumen onder ons)
- Overig: een goede zonnebril (om sneeuwblindheid te voorkomen), thermoshirts waardoor je niet snel afkoelt, een borstel waarmee je de sneeuw van de ski’s kan kloppen voordat je ze in de auto legt, een stofdoek waarmee je de condens aan de binnenkant van je voorruit weg kan halen, een reservejas, en een Gopro om al je moves vast te leggen!
Kortom, werk dit lijstje lekker af en je bent klaar om te gaan! Zo veel werk is het echt niet en het levert je een week intens genieten op. Het gevoel als je bovenop een berg staat, windje in je haar, zonnetje op je hoofd en overal glinsterende sneeuw is zo gaaf dat ik er nooit genoeg van zal krijgen!