Een van de grootste voordelen van remote werken is dat het bij bepaalde werkzaamheden niet uitmaakt waar je bent. Dit kan op 1 kilometer afstand van je werkgever zijn, in het centrum van Parijs of vanuit een resort in Bali. Werken in het buitenland is wat anders dan een langgerekte vakantie, maar het is wel lekker als je een verslag tikt met uitzicht op een prachtige baai. Is het vuurtje bij je aangewakkerd? Lees dan deze 5 tips voor werken in het buitenland even goed.
Tip 1: de juiste spullen
Als je vanuit het buitenland werkt, is een goede laptop onmisbaar. Je gebruikt deze laptop om in te loggen op de server van je werk, om Teams-vergaderingen bij te wonen, om verslagen te typen, eigenlijk voor alles. Daar heb je dus de beste laptop voor nodig.
Naast een laptop is een goede planner handig. Daar kun je je beste koop laptop ook voor gebruiken, maar een aparte planner is wel handig. Er bestaat namelijk altijd een kans dat je je laptop verliest of dat deze crasht. En dan is ook je planner verdwenen. Als je vanuit een vast adres werkt, is een goede werkplek ook wel prettig. Op een strandstoel is lekker, maar de kans is groot dat je op termijn last van je rug en nek krijgt.
Tip 2: je werkvergunning
Voordat je überhaupt aan werken kunt denken, zul je een visum of werkvergunning moeten regelen. Dit kan veel tijd en geld kosten. Er zijn websites waarop je kunt ontdekken voor welke landen je een visum en/of werkvergunning nodig hebt. Als je binnen de Europese Unie blijft, hoef je hier niet over na te denken. Dan mag je gewoon aan de slag. Voor andere Europese landen is het vaak een formaliteit, uiteraard met uitzondering van Rusland. Buiten Europa kan het een uitdaging zijn. Begin hier dus op tijd mee.
Tip 3: bouw een lokaal netwerk op
Als je in het buitenland voor een Nederlandse baas werkt, is de noodzaak er niet zo om een netwerk op te bouwen. Toch is dat goed om te doen. Deels omdat het fijn is om mensen te kennen in het gebied waar je woont. Daarnaast weet je nooit wat er gebeurt. Mocht je baan om één of andere reden stoppen, dan heb je niks meer. Met een plaatselijk netwerk is de kans groter dat je je droom kunt vervolgen.
Tip 4: denk aan de belasting
Als je een maand in het buitenland werkt, is er weinig aan de hand. Blijf je langer, dan zijn er gevolgen voor de afdracht van de belasting. Neem contact op met de Belastingdienst of laat dit door je boekhouder of accountant doen, zeker als je deels voor Nederlandse bedrijven en deels voor buitenlandse bedrijven werkt.
Tip 5: doe het en geniet
Je staat voor een unieke kans. Wie droomt er immers niet van om in het buitenland te wonen en te werken. Doe het daarom en geniet er met volle teugen van!