De standaard pre-vakantie stress. Heb ik te veel tassen? Is mijn koffer te zwaar? Hoeveel zou de boete zijn? Zijn de afmetingen van mijn koffers niet te groot? Om je deze stress te besparen en te zorgen dat je niet de hele website af hoeft te zoeken, zet ik hier alle eisen van Easyjet op een rij!
Hoeveel tassen mag ik meenemen en hoeveel kilo mogen ze wegen?
De hoofdregel bij Easyjet is dat je één stuk handbagage mee mag nemen tijdens je vlucht. Als je een koffertje meeneemt betekent dat dus dat alles wat je verder bij je draagt in die koffer moet passen. De kans dat ze erom vragen om dat te doen is zeker aanwezig. Voorkom daarom problemen door het meenemen van een extra rugzak die je niet meer in je koffer kwijt kunt. Er zijn uitzonderingen op de regel, je mag namelijk een extra stuk meenemen wanneer je een speciaal ticket gekocht hebt of met een kind van jonger dan 2 jaar op schoot moet reizen.
Een bijzondere regel van Easyjet is dat er geen maximum aan het aantal kilo’s zit dat je mee mag nemen. Je zou zeggen dat je dus zelfs een koffer vol lood (of goud) mee mag nemen, maar daar heeft Easyjet wel een oplossing voor gevonden. Het moet namelijk mogelijk zijn om zelf je koffer in het bagagevak te tillen, zonder dat de stewardess daarbij hoeft te helpen. Fijne bijkomstigheid van deze regel is dat je niet hoeft te twijfelen om je laptop of boek mee te nemen omdat ze zoveel gewicht innemen. Zolang het maar in je koffer past, is het oké!
Wat zijn de toegestane afmetingen van de handbagage?
Er zitten natuurlijk wel regels aan de afmetingen van de handbagage. De bagage die je in het bagagevak plaatst, mag maximaal 56 x 45 x 25 centimeter zijn. Als je een tas meeneemt die je onder je stoel wil plaatsen, dan mag deze maar 45 x 36 x 20 centimeter zijn. Let wel op: als je een stoel bij de nooduitgang hebt dan zal deze bagage alsnog in het rek opgeborgen moeten worden.
Je kunt het prachtig uitgedacht hebben maar als de bagagevakken voller zijn dan ze verwacht hadden, dan zal je koffer alsnog in het ruim geplaatst worden. Het is mogelijk om de zekerheid te hebben dat je de bagage bij je kunt hebben, namelijk door een tas van 45 x 36 x 25 mee te nemen die altijd onder je stoel mag.
Tip: als je ook ruimbagage geboekt hebt, kun je bij het inchecken vragen of je handbagage koffertje mee het ruim in mag. Ze zijn niet verplicht om hierop positief te antwoorden, maar ze doen het vaak wel. Voordeel: je kunt een rugzakje samenstellen met spullen die je in het vliegtuig nodig hebt en de rest van je spullen heb je geen omkijken meer naar!
Wat mag je meenemen in je handbagage?
Uiteraard gelden ook bij Easyjet de bekende eisen aan vloeistoffen. Deze mogen niet in verpakkingen zitten waar meer dan 100 ml in kan. Bovendien moeten alle vloeistoffen in een zak van 1 liter passen. Deze kun je gratis op de luchthaven krijgen als je ze thuis niet hebt. Voor medicijnen en babyvoeding gelden andere eisen.
Welke gevolgen hebben te zware en grote bagage?
Als je je niet aan de eisen houdt en je wordt gecheckt, dan zijn de bijkomende kosten niet mis. Voor een extra stuk bagage betaal je ongeveer €60 (dat is meer dan dat je deze van tevoren geboekt had). Als het echt niet mogelijk is dat het stuk meevliegt, dan wordt deze zelfs geweigerd. Voor te zware koffers geldt een tarief van maar liefst €15 per kilo. Dat geldt per koffer per vlucht, dus eigenlijk betaal je dubbel want je laat die extra kilo’s kleding natuurlijk ook niet in je zonovergoten bestemming achter.
Reizen met een baby of kinderen
Voor kinderen vanaf 2 jaar is het noodzakelijk om een extra stoel te boeken. Hierbij hoort natuurlijk ook weer een extra handbagagekoffer met spullen. Als je met een baby reist (tot 2 jaar) dan mag je een eigen stoel boeken, maar het hoeft niet. De baby mag in een eigen stoel meereizen als hij een zitje heeft dat aan de eisen voldoet. Je mag dan natuurlijk ook een stuk handbagage voor die stoel meenemen en zelfs een extra tas voor luiers. Als je met de baby op schoot wil reizen, heb je geen recht op een extra stuk handbagage, op een luier-tas na.