Friesland is wat ons betreft een hele bijzondere provincie, want het is de enige provincie in Nederland met een officiële taal (en dus geen dialect!). Verder vindt veel Nederlands cultureel erfgoed zijn oorsprong in de noordelijkste provincie van Nederland, zoals fierljeppen, de Elfstedentocht en Beerenburg.
Daarnaast staat Friesland natuurlijk ook bekend om de prachtige meren, idyllische steden en de Wadden. Kortom, Friesland heeft door haar unieke karakter en eigen identiteit een enorme aantrekkingskracht op vakantievierders. Ben jij ook van plan om een bezoekje te brengen aan Friesland? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we 10 leuke tips om van deze mooie provincie te genieten!
1. Fries Museum (Leeuwarden)
Het Fries Museum is een van de populairste trekpleisters van de Friese hoofdstad Leeuwarden. Je komt hier onder meer alles te weten over de steden die onderdeel uitmaken van de Elfstedentocht-route. Ook leer je wie Grutte Pier was, die in de 16e eeuw gepoogd heeft om Friesland onafhankelijk te maken. Maar ook de mysterieuze spionne Mata Hari was een Friezin over wie je meer kunt leren in het Fries Museum.
2. Vaartocht over de Friese meren
Wist je dat Friesland eigenlijk voor de helft uit water bestaat? In deze provincie zijn maar liefst 24 meren en verder stromen hier veel sloten, kanalen en rivieren. Dit maakt van Friesland dus echt de perfecte locatie om een vaartocht te doen! Een boot huren in Friesland kan zowel met als zonder schipper. Stippel een mooie route uit en vaar erop uit om de prachtige Friese wateren te ontdekken. Veel meren en andere wateren zijn met elkaar verbonden, dus er zijn ontelbare routes mogelijk. Ook is het water schoon genoeg om er een duik in te nemen! Onderweg kun je natuurlijk aanmeren bij een van de vele de pittoreske dorpjes.
3. Oldehove (Leeuwarden)
Je hoeft niet naar Italië om scheve torens te aanschouwen, want Friesland heeft ook een eigen scheve toren, namelijk de Oldehove! Deze kerktoren in Leeuwarden stond al scheef toen hij in 1529 werd gebouwd, maar staat vandaag de dag nog steeds overeind. Door de eeuwen heen is de toren al heel vaak gerenoveerd en tegenwoordig kun je de Oldehove nog steeds beklimmen. Fun fact: Frieslands eigen bier draagt ook de naam de Oldehove!
4. Ir. D.F. Woudagemaal (Lemmer)
Friesland heeft een aantal bouwwerken die opgenomen zijn in UNESCO’s Werelderfgoedlijst en de Ir. D.F. Woudagemaal is er een van. Dit grote stoomgemaal werd gebouwd in 1920 en staat in het dorp Lemmer, vlakbij het IJsselmeer en is nog steeds in gebruik. De Ir. D.F. Woudagemaal pompt namelijk water uit de polders als de waterstand hier te hoog wordt. Als je geïnteresseerd bent in waterbouw-techniek, dan kun je hier ook een rondleiding volgen!
5. Eise Eisinga Planetarium (Franeker)
Van 1585 tot 1811 had Franeker een eigen universiteit, genaamd de Academie van Friesland. In deze periode maakte amateur-sterrenkundige Eise Eisinga een planetarium aan zijn plafond. Eisinga was in het dagelijks leven wolkammer, maar in zijn vrije tijd bouwde hij het zonnestelsel na. Dit model beweegt zeer nauwkeurig en kun je nog steeds bekijken in het Eise Eisinga Planetarium museum. Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste planetarium in de wereld dat nog werkt en is genomineerd om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan.
6. Nationaal Park de Alde Feanen (Eernewoude)
Wil je genieten van de natuur? Breng dan een bezoekje aan het Nationaal Park de Alde Feanen. Het landschap van dit park is erg afwisselend, want je komt hier moerasbossen, meren, struiken en rietlanden tegen. Verder groeien hier wel 450 soorten planten en spot je meer dan 100 soorten vogels. Als je geluk hebt, dan kom je misschien wel de indrukwekkende zeearend tegen! Je kunt in het Nationaal Park de Alde Feanen fietsen of wandelen, maar varen behoort ook tot de mogelijkheden. Kom je ’s ochtends vroeg of tijdens schemering in de avond, dan loop je misschien wel reeën tegen het lijf.
7. Wrakkenmuseum (Terschelling)
De Waddeneilanden en de Waddenzee horen natuurlijk ook bij Friesland en daarom verdienen zij eigenlijk ook een plekje in onze top 10. Met name het Wrakkenmuseum op Terschelling vinden we erg bijzonder! In dit museum kun je namelijk allerlei eigenaardige vondsten bekijken die zijn opgedoken uit de scheepswrakken voor de kust. Zo kom je onder meer duikhelmen, kanonnen uit 1620 en nog veel meer tegen. Verder kun je hier ook oude brieven uit flessenpost en de inhoud van aangespoelde vrachtcontainers bewonderen.
8. Blokhuispoort (Leeuwarden)
Blokhuispoort was vroeger een gevangenis, maar tegenwoordig werken hier allerlei creatieve ondernemers en startups. Verder zitten hier kleine boetiekjes, cadeauwinkeltjes, ateliers, een hostel en een bibliotheek, dus de Blokhuispoort staat garant voor een gezellige middag. Als bezoeker kun je daarnaast ook een rondleiding in de oude gevangenis krijgen, waar je langs de cellen uit de 19e eeuw ronddwaalt. Ook zijn er zo nu en dan lezingen van oud-bewakers die je alles kunnen vertellen over het gevangenisleven van vroeger.
9. Weduwe Joustra (Sneek)
Natuurlijk kun je Friesland niet bezoeken zonder een glas Beerenburg te drinken! Distilleerderij Weduwe Joustra maakt dit kruidenbitter al sinds 1864. Het pand werd rond 1484 gebouwd en is nu een van de oudste panden in Sneek. Je kunt een rondleiding krijgen in de Weduwe Joustra, waar naast de distilleerderij ook een klein museum huist. Op zolder of in de binnentuin kun je genieten van een lekker glaasje Beerenburg!
10. AquaZoo (Leeuwaren)
Zoek je een leuke activiteit om met kinderen te doen? Breng dan een bezoek aan de AquaZoo in Leeuwarden! Deze dierentuin barst van de dieren die in het water leven en dat is natuurlijk erg passend, gezien Friesland voor een groot deel uit water bestaat. In AquaZoo kun je bijna 90 verschillende waterdieren bewonderen, zoals pelikanen, pinguïns, ijsberen, krokodillen en zeehonden. Verder zijn er ook een aantal speeltuinen en speurtochten binnen de dierentuin, dus kinderen zullen zich hier helemaal uitleven!