Het kan de beste overkomen, ziek worden op reis. Variërend van een vervelende verkoudheid met wat verhoging tot exotische griepvirussen of vreemde ontstekingen door insectenbeten. Je bent niet in de buurt van je vaste dokter of überhaupt niet in de buurt van een dokter en de oorzaak is moeilijk te achterhalen in een vreemde omgeving. Kortom, ziekte op reis kan enorm vervelend zijn. Het kan er ook voor zorgen dat je in lichte paniek raakt of gewoon echt niet weet wat je moet doen. Vandaar dat we in deze blog op een rij zetten wat je kunt of moet doen wanneer je op reis ziek wordt.
1. Licht iemand in wanneer je alleen reist
Ook al heb je weinig klachten is het belangrijk om iemand in de omgeving te laten weten dat je je niet goed voelt. De situatie kan snel verbeteren maar ook snel verslechteren en dan is het wel fijn als iemand weet dat je ziek bent. Zelfs als je samen reist kan het nooit kwaad om een ander te informeren. Al is het alleen al zodat diegene water en medicijnen kan halen zodat de zieke reiziger niet alleen gelaten hoeft te worden.
2. Laat je informeren over de risico’s
Wellicht heb je voordat je op reis vertrok al veel gelezen over de gezondheidsrisico’s in de gebieden die jij op het oog had. Als je dat nog niet gedaan hebt, vraag dan bij verschijnselen aan de lokale bevolking waar het op kan duiden. Het kan voor jou lijken op een normaal griepje, maar misschien zijn het wel tekenen van een bepaalde insectenbeet of een specifieke bacterie die de lokale bevolking wel kent.
3. Drink veel en voorkom uitdroging
Vooral in tropische klimaten is het van belang om niet uit te drogen. Wanneer je ziek bent ga je vaker naar het toilet en drink je over het algemeen minder. Wanneer je dan ook nog zweet door de temperatuur blijft er al snel weinig vocht in je lichaam over. Zeker bij diarree of misselijkheid gaat het dan snel. Je verliest daarbij niet alleen vocht maar ook essentiële mineralen en voedingsstoffen. Kun je het water binnenhouden? Voeg er dan een beetje O.R.S. aan toe en als je dat niet in huis hebt, kan Cola als alternatief dienen. Schroom niet om een dokter in te schakelen wanneer je bijvoorbeeld blijft overgeven en dus geen vocht op kunt nemen. Uitdroging zorgt in veel gevallen voor ernstigere gevolgen dan de ziekte zelf.
4. Neem op tijd contact op met een dokter
Wanneer je in Nederland misschien nog éven zou wachten met het inschakelen van een dokter, kun je dat tijdens een buitenlandse reis beter al wel doen. Het ziek zijn kan namelijk een oorzaak hebben die we in Nederland niet kennen met desondanks schadelijke gevolgen. Daarnaast liggen andere gezondheidsrisico’s sneller op de loer. In Nederland kun je bijvoorbeeld denken dat je voedselvergiftiging hebt en dit zonder dokter uitzieken. Wanneer je in het buitenland voedselvergiftiging hebt, kan het een ontsteking in de buik tot gevolg hebben of een aanhoudende misselijkheid. De hygiëne en voedselstandaarden zijn nou eenmaal niet hetzelfde als dat jouw lichaam gewend is. Te lange misselijkheid kan op zijn beurt weer zorgen voor uitdroging en zo kun je nog wel even doorgaan. Ook bij vreemde symptomen kun je beter naar een dokter gaan. Denk bijvoorbeeld aan aanhoudende duizeligheid, bloed bij de ontlasting of stekende buikpijn.
5. Regel je verzekeringszaken
Deze tip begint natuurlijk eigenlijk al voordat je reis begint, bij het afsluiten van een juiste reisverzekering. Check tijdens ziekte op reis (indien er geen sprake is van spoed) even bij je verzekering bij welke klinieken je wel en niet terecht kunt. De zorg is in het buitenland vaak niet zo goed als we in Nederland gewend zijn dus vraag eventueel ook een aanbeveling voor bepaalde ziekenhuizen. Neem zeker geen onnodige gezondheidsrisico’s als je twijfelt over je verzekering, een dokter inschakelen is (bijna) nooit een slecht idee.
En dan nog voor ziekte op reis…
En dan nog wat advies vooraf (in de hoop dat je dit ter voorbereiding leest en niet al geveld bent op reis). Voorkomen is altijd beter dan genezen. Drink bij twijfel geen kraanwater en eet niet zomaar alles wat je tegenkomt (hoe leuk dat ook kan zijn). Zorg er bovendien voor dat je altijd een EHBO-setje bij je hebt en genoeg water. Een paar zakje O.R.S. en een klein voorraadje diarreeremmers kunnen ook wonderen doen. En tot slot, was vaak je handen zodat je niet onverhoopt vreemde bacteriën binnenkrijgt.