Met de auto op vakantie naar Frankrijk is populair. Maar steeds meer Franse steden weren vervuilende auto’s uit hun binnensteden. Er is daarom de milieusticker, oftewel het milieuvignet ingevoerd. Maar gemakkelijker wordt het er niet op. Er zijn namelijk verschillende soorten milieustickers en de steden hanteren verschillende soorten milieuzones. Hier lees je daarom alles over de Franse milieuzones en welk eco vignet Frankrijk geschikt is voor jouw auto.
Waarom zijn er milieuzones ingesteld?
Parijs was de eerste Franse stad die in 2016 milieuzones instelde. Door middel van milieustickers kunnen oudere en vervuilende auto’s uit de stad worden geweerd. De reden hiervoor is dat steden steeds meer vervuild raken door het verkeer en er een ongezonde luchtkwaliteit heerst. Het doel van het instellen van milieuzones is om de luchtkwaliteit in de Franse steden te verbeteren.
De verschillende soorten milieuzones in Frankrijk
De milieuzones in Frankrijk zijn opgedeeld in twee soorten milieuzones. ZCR, wat staat voor ‘Zone à Circulation Restreinte’, is een permanente milieuzone. Hier geldt het hele jaar beperkende maatregelen voor vervuilende auto’s en is een milieusticker verplicht. Wel kunnen er uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld een geldigheid van 8 tot 20 uur op werkdagen, waarbij je buiten deze uren geen milieusticker nodig hebt. Als deze uitzondering voor een bepaalde zone geldt kun je dit op de borden herkennen die zijn opgehangen zodra je de milieuzone binnen rijdt. De borden geven de tijden aan wanneer de milieuzone van kracht is en met welke kleur milieusticker je het gebied in mag.
ZPA is de ander vorm van milieuzone en staat voor ‘Zone de Protection de l’Air’. Deze milieuzone is het meest verwarrend, want het is geen permanente milieuzone. De milieuzone wordt van kracht bij extreme of langdurige aantasting van de luchtkwaliteit. Er kunnen bij het instellen van de milieuzone verschillende maatregelen worden genomen. Er kunnen op bepaalde dagen auto’s met een bepaalde kleur milieusticker geweerd worden, of worden auto’s met een even of oneven kenteken op bepaalde dagen geweerd. Soms wordt de maximum snelheid naar beneden bijgesteld. Vooral als vakantieganger kan dit tot verwarring leiden. Als er bepaalde maatregelen van kracht worden voor de ZPA milieuzone wordt dit op borden aangegeven en ook gepubliceerd in de lokale kranten. Het is dus altijd verstandig om als vakantieganger een milieusticker aan te schaffen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Welke Franse steden hanteren milieuzones?
Als hoofdstad en drukste stad van Frankrijk heeft het centrum van Parijs op bepaalde tijden een permanente milieuzone. Wanneer de milieuzone geldt, dan mag je de zone enkel inrijden als je beschikt over de juiste milieusticker. Enkel buiten de geldende tijden mag je zonder een milieusticker de stad in. Rondom Parijs geldt dan weer een milieuzonen enkel op de dagen met een ernstige luchtvervuiling. Je zult dan ook een milieusticker nodig hebben en wanneer de milieuzone niet geldt mag je er gewoon rondrijden zonder een milieusticker.
Grenoble is een stad waar vanaf januari 2017 ook een permanente milieuzone van kracht is. Gelukkig is het hier wat duidelijker dan Parijs, want de milieuzone is alleen ingesteld op werkdagen van 6:00 uur tot 19:00 uur. Buiten deze tijden krijg je toegang tot de stad zonder een milieusticker.
Dan zijn er nog verschillende grote Franse steden waar alleen een milieuzone ingesteld wordt op dagen wanneer er veel luchtvervuiling is. Ook dan zul je verplicht een milieusticker moet hebben om deze steden binnen te komen. Het gaat hierbij om de steden Lille, Lyon, Straatsburg en Toulouse.
Welke milieustickers zijn er?
Er worden verschillende milieustickers gehanteerd. Welke milieusticker voor jou van toepassing is, is afhankelijk hoe vervuilend jouw auto is.
De groene milieusticker
De meest schone en milieuvriendelijkste voertuigen moeten een groene milieusticker dragen. Het gaat hierbij om voertuigen die volledig elektrisch zijn of rijden door middel van een brandstofcel. Deze sticker is benodigd voor auto’s, brommers en vrachtwagens.
De paarse milieusticker
Heb je wel een milieuvriendelijke auto, maar niet niet zo milieuvriendelijk als van toepassing voor voertuigen met een groene milieusticker? Dan geldt de paarse milieusticker. Het gaat hierbij om voertuigen met een hybride motor en de meest moderne installaties voor gas, diesel en benzine.
De gele milieusticker
Voertuigen met een gele milieusticker zijn al wat minder milieuvriendelijk, maar nog niet zo vervuilend dat zijn de milieuzone niet meer in mogen.
De oranje milieusticker
Voertuigen die nog ouder zijn dan voertuigen met voorgaande stickers moeten een oranje milieusticker dragen. Voertuigen met deze milieusticker worden in sommige milieuzones nog wel toegelaten, maar het zal niet lang meer duren voordat deze voertuigen geweigerd gaan worden in milieuzones.
De rode milieusticker
Oude en vervuilende voertuigen die een dieselmotor hebben en motoren en bromfietsen zullen een rode milieusticker moeten aanvragen. Wanneer op dagen met sterke luchtvervuiling een milieuzone wordt ingesteld zullen deze voertuigen worden geweerd.
De grijze milieusticker
De meest vervuilende voertuigen die permanente milieuzones sowieso niet inkomen en ook niet in milieuzones mogen komen die ingesteld zijn bij zware luchtvervuiling, krijgen een grijze sticker.