Zelf had ik niet echt een idee wat me te wachten stond toen ik werd uitgenodigd door het Verkeersbureau van Tunesië om dit land te mogen verkennen. Het zou normaal gesproken niet direct mijn eerste keuze zijn om er op vakantie te gaan. Echter moet ik achteraf stellen dat ik me erg vergist heb in Tunesië. Wat een mooi land, met vriendelijke mensen, een mooie cultuur en schitterende witte stranden. Tel daarbij op de vele (vaak geweldige) restanten uit het Romeinse rijk en je waant je af en toe net in Rome.
Het land en zijn bevolking
Tunesië heet officieel “Republiek Tunesië” en het is een land in Noord-Afrika. Het laagste punt is Chott el Djerid op 17 meter onder zeeniveau en het hoogste is Jebel ech Chambi op 1544 meter. Het land grenst aan Libië en Algerije, maar misschien wel belangrijker ook aan de Middellandse Zee. Het is er dus prettig toeven en het klimaat is vergelijkbaar met de meest zuidelijke plekken in Europa die eveneens aan de Middellandse Zee grenzen. Het is er dus mediterraan in het noorden (waar wij verbleven), met zachte regenachtige winters en warme, droge zomers. Toen ik er eind september was kon je nog prima de hele avond buiten zitten in je korte broek. Heerlijk dus.
De bevolking is voor het grootste gedeelte Berbers, al vinden de meeste Tunesiërs eigenlijk dat ze Arabieren zijn. De grootste religie (ongeveer 99%) onder de mensen is de islam en dat zie je ook terug in het dagelijkse straatbeeld. Er zijn moskeeën en de mensen lopen in traditionele kleding. Toch is Tunesië een vrij westers land, waar echt niet iedereen zwaar gelovig is. Het merendeel is gematigd moslim en er wordt bijvoorbeeld niet heel raar gekeken als je een glaasje wijn bestelt. Je ziet dat ook in de hoofdstad Tunis waar buiten de medina (een traditionele markt met talloze winkeltjes in kleine steegjes) eigenlijk alles zeer westers aanvoelt. Dit komt vooral door Fransen die Tunesië vroeger als kolonie onder bewind hadden.
De weg er naar toe
We vlogen met Tunis Air naar de hoofdstad Tunis, waar we eigenlijk meteen in de heerlijke hectiek van een grote stad terecht kwamen. Ik vind het altijd heerlijk als er flink wat leven in de brouwerij is en door het zuidelijke temperament van de mensen in Tunesië voelde het meteen goed. Toeterende auto’s op de weg waar het recht van de sterkste vaak lijkt te gelden. Toch is het vele toeteren vaak helemaal niet zo bedoeld, maar is vooral het waarschuwen van andere chauffeurs dat er iemand aan komt. Een weg met 3 stroken die door 4 of soms 5 auto’s naast elkaar gebruikt wordt. Het kan allemaal in Tunesië, maar gelukkig hadden wij een chauffeur die ons keurig naar het hotel bracht. Wel zo fijn natuurlijk.
Als je echter met een taxi naar het hotel wilt gaan kan dat ook natuurlijk. Een leuke tip om eens te proberen is om een gedeelde taxi te nemen. Je stapt dan in een taxi met één of meer locals. Een beetje spannend natuurlijk, maar het levert soms geweldige verhalen op. Vaak deel je taxi’s met vriendelijke inwoners die je nuttige tips geven of leuke plekken om eens te bezoeken. Zo krijg je meteen een beter beeld van de inwoners van Tunesië en reis je daarnaast ook nog eens spotgoedkoop door het land.
We verbleven in de populaire toeristische vakantiebestemming Sousse. Het ligt redelijk dicht bij Tunis en voor ons dus makkelijk bereikbaar per auto in ongeveer 1,5 uur. Ondertussen zijn ook partijen zoals Corendon en TUI weer aan het opstarten met het vliegen naar Tunesië en die vliegen dan rechtstreeks naar de luchthaven in Monastir dat op een steenworp afstand van Sousse ligt. Je bent dan in ongeveer 15 minuten in Sousse. Je hebt in Sousse verschillende mooie hotels en wij verbleven in het schitterende Mövenpick hotel. Een hotel dat ik iedereen kan aanraden, wat een geweldige plek om te zijn.
Is het niet gevaarlijk?
Ik ontkom er natuurlijk niet aan om het ook even te hebben over de aanslag in 2015 die Sousse deed opschrikken. Veel mensen zullen zich dan ook afvragen of Tunesië wel veilig is? Ik kan natuurlijk alleen vanuit mijn eigen ervaring spreken, maar ik heb me echt geen enkel moment onveilig gevoeld. Daarnaast heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken ondertussen het reisadvies versoepeld. Het is goed om op je hoede te zijn bij de verschillende grote toeristische attracties, maar is dat anders bij de Eifeltoren in Parijs of bij de Big Ben in London? Overigens reizen toeristen uit landen zoals Duitsland en Frankrijk al lang weer volop naar Tunesië en blijven eigenlijk alleen de Nederlanders achter op dit moment.
Aanrader of niet?
Al met al ben ik erg blij met wat ik allemaal van Tunesië gezien heb en kan het dan ook van harte bij iedereen aanraden. De vriendelijke mensen die je graag helpen, hele mooi oude Romeinse monumenten met daarnaast de schitterende witte stranden maken het voor mij een ondergewaardeerde parel. Op dit moment daarnaast nog eens spotgoedkoop, omdat wij Nederlanders pas net weer die kant op gaan.
We waren daar niet alleen in Tunesië en collega blogger Henriette Blokslag van Travelaroundwithme.com heeft een leuk filmpje van onze trip gemaakt (die ik mocht delen met jullie). Het geeft meteen een beter beeld van de trip die we hebben gemaakt en ook ik zit nog even in het filmpje tijdens het nachtleven van Sousse. Daarnaast komt ook Denise van Rijswijk voorbij van Inhetvliegtuig.nl. Erg leuk om ook weer andere bloggers te leren kennen tijdens zo’n reis.