Waarom smaakt vliegtuigeten altijd anders? Weinig reizigers zijn fan van het aangeboden menu in het vliegtuig. Velen kiezen er ook voor om hun eigen etenswaren mee te nemen ‘voor onderweg’. Toch is er een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat het eten in het vliegtuig niet altijd even lekker smaakt.
Aha het zijn de koks! Uhh..nee, daar ligt het niet aan 🙂 Sommige vliegtuigmaatschappijen laten hun on-board maaltijden zelfs samenstellen door een beroemde topchef, denkend aan Heston Blumenthal (British Airways) of Gordon Ramsay (Singapore Airlines). Volgens Russ Brown van American Airlines, is namelijk uit onderzoek gebleken dat jouw smaakpapillen veranderen op vele kilometers hoogte.
Smaak en geur gaan verloren op grote hoogte
Hetgeen als eerste verloren gaat wanneer je jezelf op grote hoogte bevindt zijn je smaak en geur. Dit komt door het gebrek aan vocht, de lage luchtdruk en het vele ruis op de achtergrond. Zoet en zout proef je in tegenstelling tot zuur, bitter en pikant heel anders. Zo kan dus jouw lievelingsmaaltijd op de grond ineens een heel ander smaakje hebben hoog in de lucht.
Het afnemen van je reukorgaan kun je vergelijken met verkoudheid. ‘Lekker’ eten geeft je het gevoel dat je trek krijgt, dus wanneer je reukorgaan je in de steek laat, verminderd ook je eetlust.
Toch doen vliegtuigmaatschappijen steeds meer hun best om de passagiers te verblijden met een lekkere maaltijd. Er wordt veel tijd in onderzoek gestopt, dus laten we hopen dat onze lievelingshapjes in de toekomst net zo lekker smaken in de lucht, als op de grond!
Wat denk reizigers van vliegtuigeten? Lees hier het artikel over de mening van reizigers over vliegtuigeten.