Bijna iedereen die wel eens op reis gaat met het vliegtuig krijgt er mee te maken: de struggle van het juiste gebruik van een telefoon tijdens het vliegen Om deze reden is het van belang dat je je voor je op reis gaat goed verdiept in de regels wat betreft het gebruik van een mobiele telefoon in de lucht. Deze regels en allerlei andere handige weetjes worden toegelicht in onderstaand artikel.
Vliegtuigmodus
Deze modus is bij de meesten wel bekend: de vliegtuigmodus. Tijdens een vliegreis wordt er van je verwacht dat je je telefoon op deze modus zet. Voorheen werd gedacht dat deze modus aangezet moet worden, om storingen in het vliegtuig te voorkomen. Dit blijkt echter niet de reden te zijn.
De waarheid over de vliegtuigmodus ligt namelijk net iets anders. Wanneer veel passagiers in het vliegtuig hun telefoon niet op vliegtuigmodus zetten, kan de radio van een piloot gaan storen. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar het de ruis op de radio kan er in het ergste geval voor zorgen dat een piloot een belangrijke boodschap mist.
Wanneer vliegtuigmodus aan moet
Waar het voor 2014 nog verboden was om mobiele telefoons te gebruiken, is deze regel sindsdien aangepast. Zoals zojuist vermeld, moet hierbij wel gebruik gemaakt worden van de vliegtuigmodus. Vooral tijdens het landen en het opstijgen is dit cruciaal. Deze regels gelden voor de meeste luchtvaartmaatschappijen, maar sommige maatschappijen hebben een net iets ander beleid. Ook bluetooth en gsm moeten in de meeste gevallen worden uitgeschakeld. Voor een groot aantal maatschappijen gelden de volgende hoofdregels:
– Wanneer elektronische apparaten op vliegtuigmodus staan, mogen deze gebruikt worden.
– Tijdens opstijgen, landen en taxiën, moeten, als uitzondering op de regel, laptops worden opgeborgen.
Bluetooth in het vliegtuig
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het geen probleem om bluetooth te gebruiken. Hoewel deze technologie bijna hetzelfde werkt als wifi, is er toch een klein verschil. De stralingsafstand is namelijk een stuk korter. Om minder geluid te horen van het vliegtuig, vinden de meeste mensen het fijn om muziek op te hebben. Met de opkomst van draadloze koptelefoons maken steeds meer mensen gebruik van bluetooth. In het vliegtuig is het meestal geen probleem om hier gebruik van te maken. Zoek van te voren altijd goed uit of het wel of niet mag. Tevens nog een tip: zorg dat je muziek gedownload hebt op je telefoon. Je hebt immers geen wifi waarmee je muziek kunt opzoeken en hier naar kunt luisteren.
Het opladen van je telefoon
Het opladen van je telefoon kan in een vliegtuig. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder staan de manieren beschreven.
Het gebruiken van een powerbank
Als je er zeker van wilt zijn dat je je telefoon kunt opladen in het vliegtuig, moet je een powerbank meenemen. Voor een powerbank heb je namelijk geen stopcontact nodig en ben je dus niet afhankelijk van een locatie. Ook voor het gebruik van powerbanks hebben luchtvaartmaatschappijen een aantal regels opgesteld. Deze luidden als volgt:
– Zorg er voor dat je de powerbank in de handbagage doet, alleen op deze manier mag hij mee op reis.
– Neem maximaal twee powerbanks mee
– Zorg er voor dat deze twee powerbanks samen niet meer dan 27000maH zijn.
Het gebruik van een stopcontact in een vliegtuig
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om hun telefoons op te laden in een vliegtuig. Dit is in de meeste gevallen weldegelijk mogelijk, maar de aanwezigheid van stopcontacten verschilt per vliegtuig. Het is raadzaam om van te voren uit te zoeken of het vliegtuig waarmee je op reis zult gaan stopcontacten bevat, zodat je je goed kunt voorbereiden. De meeste vliegtuigen bevatten een USB poort, maar nog niet alle vliegtuigen beschikken over een USB-C poort. Hierdoor is het opladen van je elektronische apparaat dus niet altijd mogelijk. Wanneer je vergeten bent te controleren of het vliegtuig beschikt over een stopcontact en ook geen powerbank bij je hebt, is het handig om je telefoon voor vertrek maximaal op te laden bij een stopcontact op een vliegveld. Deze zijn namelijk wel altijd aanwezig. Zorg er overigens voor dat je een wereldstekker meeneemt op reis, zodat je overal ter wereld gebruik kunt maken van elektriciteit en niet voor onaangename verrassingen komt te staan.