Dat Nederlanders graag op vakantie gaan is wel bekend. Van die Nederlandse vakantiegangers blijkt uit onderzoek zelfs dat het vakantiegevoel bij Nederlanders al meteen begint als ze eenmaal aangekomen zijn op plaats van bestemming. Bijna 7 op de 10 Nederlanders geven aan dat ze meteen van dag één heerlijk genieten van hun vakantie.
Het wereldwijde onderzoek toont tegelijkertijd aan dat Nederlanders het er graag van nemen wat betreft vakantiedagen. Zo neemt een Nederlander gemiddeld 21 dagen vakantiedagen op en daarmee is ons land “marktleider” in Europa wat betreft het aantal vakantiedagen. Een mogelijk reden waarom de Nederlander zo graag op vakantie gaat en al snel relaxt is, lijkt de bereidheid van de werkgever te zijn. Werkgevers in Nederland geven graag steun aan hun werknemers om even heerlijk ontspannen op vakantie te gaan. Dat een werknemer om die reden zijn werk los kan laten, geeft hem vertrouwen om optimaal te kunnen genieten van zijn vakantie.
Iets meer dan de helft van de Nederlanders kan zijn werk echter niet loslaten. Het vakantiegevoel bij Nederlanders wordt in 56% van de gevallen toch verstoord omdat men op één of andere manier bezig is met hun werk. Een dergelijke conclusie bleek al uit een onderzoek van Corendon. Dat valt echter nog te bezien tegen het aantal Franse vakantiegangers. Circa 93% van de Fransen zeggen tijdens vakantie nog met hun werk bezig te zijn. De helft van alle Duitsers en Italianen krijgen geen goed gevoel van hun werkgever als zij op vakantie gaan. Zij missen beduidend de steun van hun werkgever.
Amerika en Canada zijn een paar landen waarbij de werknemers vinden niet optimaal op vakantie te kunnen. De meeste werkgevers in Amerika betalen niet door tijdens vakantiedagen. Dat betekent letterlijk geen inkomen en dus voor hen ook een financiële reden om niet lang op vakantie te gaan. Amper 10% van de Nederlanders geeft aan dat financiële redenen hen weerhoudt op toch vakantie op te nemen.
Het onderzoek werd gehouden in opdracht van Expedia. Ruim 8.500 mensen wereldwijd deden mee aan het onderzoek.