Wanneer je een vlucht van ruim zestien uur achter de rug hebt, is het lekker als je direct in een omgeving komt waar je heerlijk relaxed aan je vakantie kunt beginnen. Exact dat gevoel hadden wij toen we aankwamen in ons prachtige hotel Bunga Permai in Ubud.
Een hotel gelegen in een adembenemende omgeving. Het hotel ligt iets afgelegen van de hoofdweg, waardoor het midden in de natuur ligt, met een geweldig uitzicht op de Agung vulkaan. Bekijk de foto hierboven, genomen vanaf het terras van ons appartementje en je ziet dat er geen woord aan gelogen is(!). Adembenemend.
Het hotel beschikt over een klein zwembad, waar je heerlijk kunt wegdromen van het uitzicht. Ook zit er een klein restaurantje waar je iedere morgen prima kunt ontbijten, en in de avond kunt genieten van heerlijke Indonesische gerechten als Gado Gado, Soto en Rendang. Een Indo als ik likt zijn vingers erbij af!
Bunga Permai ligt op een klein kwartiertje van het centrum van Ubud. Ubud wordt door toeristen ook wel gezien als het culturele centrum van Bali. In Ubud zie je, in tegenstelling tot populaire badplaatsen als Kuta en Sanur, nog veel terug van de échte Balinese kunst en cultuur.
Onze eerste drie dagen op Bali stonden in het teken van acclimatiseren, bijkomen, maar vooral ontdekken van al het leuks dat Ubud ons te bieden had.
Het paleis van Ubud
Waar het overgrote deel van Indonesië moslim zijn, staat Bali grotendeels in teken van het Hindoeïsme. Zo ook in Ubud. Al in de achtste eeuw maakten Indiase hindoes, genaamd Rsi Markaneya, een spirituele reis over Java, met als eindbestemming Bali. Ik noem Bali als eindbestemming omdat deze Hindoes juist in Bali bleven om hun religie over te brengen aan de bewoners van het eiland.
Het Hindoeïsme is niet alleen verweven in het dagelijkse bestaan van de eilandbewoners, maar is ook terug te zien in het straatbeeld. Onder andere met de Ubud Royal Palace, het niet te missen tempelcomplex aan de hoofdweg Jalan Raya Ubud road.
Het paleis is gebouwd tijdens de heerschappij van koning Ida Tjokorda Putu Kandel tussen 1800-1823. Het paleis is nog zo goed als in de oorspronkelijke staat en beschikt over een prachtige binnenplaats, bloementuin en typisch Balinese beelden. Een mooie plek om foto’s te maken, en voor ons de uitgelezen mogelijkheid om voor het eerst kennis te maken met de Balinese cultuur.
Een bezoek aan het paleis van Ubud is overigens geheel gratis!
Kunstmarkt
Zoals ik al eerder zei is Ubud niet alleen het culturele centrum van Bali, maar ook één van de plekken waar je terecht kunt voor de lokale kunst. Wanneer je vanuit het paleis van Ubud de hoofdstraat inloopt kom je direct bij de kunstmarkt. Hier vindt je vele ambachtslieden die handgemaakte stenen- en houten beelden, schilderijen, sieraden en traditionele kleding verkopen. Vooral als je liefhebber bent van handgemaakt houtsnijwerk, kun je hier je lol op!
De markt is erg sfeervol en een leuke plek om over te struinen en eventueel een ambachtelijk souvenirtje te kopen.
Monkey Forest
Een van de leukste plekken in Ubud is het Monkey Forest. Een must-see wanneer je in Ubud bent. Zoals de naam al doet vermoeden is het Monkey Forest een natuurpark met als grote populatie nieuwsgierige, eigenwijze, maar vooral brutale maak-apen.
De officieuze naam van dit park is het ‘Sacred Monkey Forest Sanctuary’. Om het park in te mogen moet je 30.000 Roepia entree betalen. Omgerekend is dit zo’n 2 euro per persoon. Absoluut het geld waard!
De apen vliegen je letterlijk om de oren, rennen om je heen, pakken je eten (en drinkflesjes) af, trekken de lens van je camera af lachen je gewoon uit. Met andere woorden, pas goed op je spullen en gooi ze zo nu en dan een banaantje toe..
Het Monkey Forest ligt midden in de natuur, en in het park heb je ook nog eens drie prachtige tempels. Tempels die uiteraard bewoond worden door de kleine apen. Je hebt er de Pura Dalem Agung Padangtegal tempel, de Pura Beji tempel en de Pura Prajapati tempel. In chronologische volgorde zijn deze tempels heiligdommen waar de Hindoeïstische goden Shiva, Gangga en Prajapati worden aanbeden.
Het Monkey Forest is erg toeristisch, maar daarom niet minder leuk. Het park heeft een prachtige ligging in de natuur, waardoor je hier erg mooie foto’s kunt maken. Een aanrader dus!
Goa Gajah
Goa Gajah, ook wel de Olifantsgrot genoemd, ligt in het plaatsje Peliatan, net iets buiten Ubud. De makkelijkste manier om er te komen is door met de taxi te gaan.
Voordat je bij de Goa Gajah komt zie je een fontein met zes beelden van vrouwen. Deze vrouwen hebben een pot in hun handen waar (heilig) water uit stroomt. Veel Hindoes en boeddhisten reinigen zichzelf met het water. Ook toeristen kunnen aan deze traditie deelnemen. Uit respect voor dit ritueel, maar ook uit interesse hebben wij onszelf ook gereinigd met het water dat uit de beelden stroomt.
De Goa Gajah grot werd in 1922 voor het eerst ontdekt, maar stamt al uit de 11e eeuw. De grot zelf is niet zo heel groot. Voor de grot zie je een beeld van de boeddhistische godin Hariti. Via de beeltenis van een monsterachtig wezen, wat tevens als ingang van de grot fungeert, kun je naar binnen. In de grot heb je twee gangen in de vorm van een t-splitsing. Ga je linksaf dan kom je bij een beeld van de Ganesha, een Hindoe god met vier armen en een olifantenkop. In de rechtergang vindt je drie zogeheten linga’s, die drie gedaantes van de Hindoe god Shiva uitbeelden.
Valt je al iets op? Normaal gesproken staan de tempels in Bali of in het teken van het Hindoeïsme, of het boeddhisme. Bij de Goa Gajah vindt je echter een mix van beelden van beide religies.
Tegalalang Rice Terrace
Een kleine 20 minuten ten noorden van Ubud heb je de rijstvelden van Tegalalang. Tegalalang vormt samen met Pejeng en Campuhan de mooiste rijstvelden in de omgeving van Ubud. Hetgeen de rijstvelden van Tegalalang zo mooi maakt zijn de verschillende lagen (lijken wel etages) in een bergvallei.
Het landschap in combinatie met de locals die tegen de bergwand op aan het werk zijn, zorgen voor een prachtige setting op een unieke locatie. De perfecte locatie om een mooie foto te maken, waarmee je de schoonheid van Bali in één oogopslag vastlegt.
In Tegalalang heb je het dorpje Pakudui, waar je terecht kunt voor lokale kunstvoorwerpen. Je vindt hier voornamelijk ambachtelijk Balinees houtsnijwerk, die je rechtstreeks kunt kopen van de lokale bevolking. Samen met de verkoper van het kunstwerkje kun je vervolgens al ‘handjeklappend’ tot een prijs komen waarbij beide partijen een goed gevoel aan overhouden.
Bali
Ubud is slechts een klein gedeelte van het prachtige Bali, dat voor ieder wat wils biedt. Houd je van gezellige drukte, vele winkelstraatjes en uitgaan? Dan zijn de plaatsen Kuta en Sanur echt iets voor jou. Ben je meer van de prachtige natuur, cultuur en tempels, dan kun je beter afreizen naar de noordkust, oostkust of het centrum van het eiland.
Meer lezen over al het moois dat Bali te bieden heeft? Neem dan is een kijkje bij Bali reisverhalen, geschreven op basis van de ervaringen van onze CityBloggers.