Wolkenkrabbers, neonlichten, onleesbare tekens en mensen, heel veel mensen.Vóór je naar China reist, kan het lastig zijn omeen beeld te krijgen van de verschillen tussen de belangrijkste steden van China: Beijing, Shanghai en Hongkong. En dus ook om te kiezen waarheen je gaat.
In de China-trilogie reizen we door deze drie magistrale steden, die door hun historie en uitstraling een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. Maar elk met een eigen reden. In deel 2: Shanghai.
Groot, groter, grootst
Je mentaal voorbereiden op een verblijf in Shanghai is lastig: neem een snufje Hongkong (de eeuwige concurrent), een theelepel Manhattan (de wolkenkrabbers), een scheut Rotterdam, (wereldhaven), top het af met ‘druk Azië’ en je hebt Shanghai. Nergens ter wereld kun je zo sterk economische groei ervaren: het gebeurt hier letterlijk voor je voeten. Overal wordt gebouwd. Even coördineren is dan wel handig. Dat kan bijvoorbeeld vanaf de Jinmao-toren, een van de hoogste gebouwen van de stad en ter wereld. Zelfs als je op de bovenste verdieping staat, kun je het einde van de stad nog niet zien.
Twijfel je nog tussen een verblijf in Shanghai of Hongkong: Shanghai is meer ‘echt’ Chinees, je komt er eigenlijk alleen op een China-reis. Hongkong is een meer internationaal georiënteerde stad. Het vormt een een kruispunt van routes: er gaan veel vluchten via Hongkong naar andere Aziatische landen en naar Australië.
Neem de magneetzweeftrein
De ultramoderne luchthaven Pudong is meestal de eerste kennismaking met Shanghai. Van het vliegveld brengt de eerste en enige magneetzweeftrein ter wereld, Maglev, je met een dikke 430 kilometer per uur naar de stad. Snelheidsduivel of niet, dit is toch wel heel leuk om mee te maken.
Wandel over de Bund
De Bund is de boulevard die langs de rivier de Huangpu loopt, de ader van de stad die haar in tweeën splitst. Hier krijg je hier een indruk van het oude China uit de achttiende en negentiende eeuw. Er staan nog veel klassieke, koloniale gebouwen op de oever. Aan de overkant groeien de skyscrapers van Pudong, Shanghai’s Manhattan, de hemel in.
Vaar over de Huangpu
Shanghai was ooit als een dorpje dat leefde van de visserij en de textielindustrie, maar heeft nu de allergrootste haven ter wereld. We kregen een goede indruk van de stad en haven toen we een cruise maakten over de Huangpu. Het is ontspannen en tegelijk kun je veel zien. Er zijn ook avondcruises; veel wolkenkrabbers worden spectaculair verlicht in de avond. Dan wordt het ineens ook een romantische belevenis.
Ontspan in de Yuyuan Gardens
Yuyuan Gardens liggen midden in de stad. Deze tuin is een verfrissend mooi en vredig alternatief te midden van de drukte. De tuinen werden aangelegd in de zestiende eeuw en lijken groter dan ze zijn door slim gebruik van kronkelpaden en spiegels. Met een picknickmand – nou ja, een tas- en een schetsboek streken we neer op een grasveld en hebben we de meditatieve sfeer over ons heen laten komen. Wij wilden niet meer weg.
Verdwaal in Shanghai
Naast de parken, musea, antiekmarktjes en talloze bars en restaurants, is het straatbeeld toch wel de belangrijkste bezienswaardigheid. Wandel vanaf de hoek van Wukang en Hunan street de wijk French Concession in. Oude details prijken nog op de gevels van oude, gerenoveerde gebouwen. Daarnaast rijzen de wolkenkrabbers de lucht in. Get lost in Shanghai, zou ik zeggen. Want ja, de stad van de toekomst moet je tóch een keer gezien hebben.
Oriënteren kan bij China-specialist China online, de organisatie waar ik werk en ik adviseer je graag. 🙂