Transavia lijkt een beetje te willen meten met twee maten. Zelf vloog het – al dan niet als charter – maar al te graag naar Hurghada in Egypte om passagiers af te zetten. Daar konden de passagiers dan lekker gaan genieten van hun winterzonbestemming. Om in Hurghada te geraken, maakte Transavia wel eerst een korte stop in Athene. Daar ging dan de crew van boord en werd hij vervangen door een frisse crew. De tussenstop van Transavia was ingelast, zodat het eigen personeel niet hoefde te overnachten in het momenteel gekwetste Hurghada.
Crewstop Transavia belachelijk en respectloos
Deze actie deed bij menig doorgewinterde reisgoeroe de wenkbrauwen fronsen. Waarom laat Transavia en zijn charterpartners de mensen wel in het rommellende Egypte verblijven en zijn eigen crew niet? Dergelijke beslissingen noemt bijvoorbeeld Ton van Apeldoorn van TravMagazine een verkeerd signaal richting de reisindustrie. “Het is compleet onbegrijpelijk, belachelijk, dwaas, respectloos en gelukkig snel terug te draaien,” aldus Van Apeldoorn in zijn column die je hier volledig kunt lezen. De ANVR noemde deze werkwijze van Transavia een “hoogst ongelukkige keuze”.
Beleid aangepast, maar crew blijft niet in Hurghada
De harde kritiek uit de reiswereld is Transavia niet in de koude kleren gaan zitten. De maatschappij heeft daarom het beleid rondom de Hurghada-vluchten enigszins aangepast. De maatschappij vliegt nu met een dubbele crew, zodat er op het traject gewisseld kan worden, zonder nog een tussenlanding te hoeven maken. Door die wisseling van de wacht, hoeft het personeel ook niet te verblijven in Hurghada. Door de regelmatige wisselingen aan boord blijven de crews tevens binnen de arbeidsregelingen.
Transavia pareert kritiek: crew zit er niet vrijwillig
Ideaal is anders. Bovendien blijft het signaal dat Transavia zelf afgeeft van kracht. De maatregel toont immers aan dat Transavia Hurghada niet veilig vindt. Transavia probeert via de pers zijn standpunt te verdedigen door te stellen dat reizigers bewust kiezen voor een vakantie in Hurghada, maar hun crew niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.