We denken altijd ver. Alsof in de verte het avontuur klinkt. En terwijl ik mij ergens in de verte kan bevinden, wil dat niet zeggen dat ik daar ook werkelijk ben. Dat ik ben. Wie ik werkelijk ben. Tot dusver een filosofische introductie van een blog dat mij terugbrengt bij mijn eigen stadje Apeldoorn. Geboren en getogen. Tussendoor even vertrokken en tegen alle kritieken in weer vertrouwd geland in de stad dat op papier een dorp is en toch zo zijn best doet een stad te zijn.
Apeldoorn is mijn stadje en ik vertel je graag waarom
Hier ben ik thuis. In een stad dat groot genoeg is om te winkelen, dat terrassen zat heeft om te genieten, dat indrukwekkende architectuur heeft om het oog ook iets te bieden en dat vol zit met tal van grote attracties. En Apeldoorn biedt nog veel meer. In een paar stappen staan we in het bos of op de heide en het brengt ons nergens naar toe. Het zet ons met de voeten letterlijk op aarde, in de stilte, met als enige muziek het waaien van de bomen en het zingen van de vogeltjes. Apeldoorn ligt op de Veluwe. En hier ben ik thuis.
Wat zijn de beste plekjes van jouw stad?
Apeldoorners zijn een ster in het vertellen wat Apeldoorn allemaal niet is…of niet heeft. Ik kan uren vertellen van wat we wel hebben. En ik denk ook dat jij dat kan van jouw stad of dorp. Of de bijzondere omgeving waar jij in woont, leeft of werkt. Daarom daag ik iedereen uit om met een korte intro iets te vertellen over de plek waar jij woont om vervolgens een top 5 te maken van de must-see dingen die we bij jou in jouw woonplaats niet mogen missen. Stuur het naar ons of zet het op jouw blog: wat jij wilt. Promoot je eigen stad!
Hier mijn top 5 van de leukste plekjes van Apeldoorn
1. Apenheul
Dit apenpark zou eigenlijk niet bestaan als we beter om zouden gaan met de natuur. En beter omgaan met de natuur is nog strenger te vertalen in: als we zelf eens wat minder zouden consumeren. Apenheul is voor mij het mooiste dierenpark van Nederland. Je waant je door nagemaakte leefomgevingen van diverse apensoorten, waarvan sommige apen zelfs tussen de mensen in lopen en anderen natuurlijk omwille de veiligheid veilig achter grachten vertoeven. De meeste apensoorten maken onderdeel van fokprogramma’s, zodat het diersoort nooit zal uitsterven. Ondertussen kijken we naar ze, leren we van ze, genieten we met ze. Een aantal bijzondere families zijn die van de gorilla’s, bonobo’s en orang-oetangs. Laten het nou net de apensoorten zijn die erg veel op de mensen lijken. En wie kijkt nou eigenlijk naar wie?
2. Julianatoren
Voor iemand die in Disneyland Parijs heeft gewerkt, is de Julianatoren even heel wat anders. Toch staat het pretpark dat zich voornamelijk richt op gezinnen met kinderen tot – pak en beet – 10/11 jaar, garant voor heel veel kinderplezier. Er zijn tal van attracties voor grote kinderen, maar ook de allerkleinsten. Bovendien zijn er ook regelmatig shows en optredens. Het park is ook ideaal te combineren als je lekker in de omgeving op een camping of bungalowpark vertoeft. Dolle pret voor het hele gezin dus bij de Julianatoren.
3. Paleis het Loo
Een attractie van ander kaliber is Paleis het Loo. Het paleis behoort nog altijd tot het eigendom van ons koningshuis. Bewoners van dit paleis zijn Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven. Paleis het Loo is min of meer een museum dat het vorstelijk leven van de Oranjes in het paleis tentoonstelt. Vroeger en nu. Daarnaast vindt men ook diverse exposities. Wie deze zomer komt, kan met enige regelmaat gaan genieten van de spectaculaire paleis-voorstelling “Parade van de Zomerkoning”. Tijdens dit avondfestival ontmoet de Zomerkoning zijn burgers en maken ze samen feest in de prachtige paleistuinen van Paleis het Loo.
4. Radio Kootwijk
Het is altijd even checken op de website of het gebouw van Radio Kootwijk ook werkelijk te bezoeken is. De opening van het belangrijkste gebouw – Gebouw A – valt vaak samen met bijzondere zon- en feestdagen, evenementen of wandelingen. Radio Kootwijk is inmiddels een rijksmonument, maar werd ten tijde van de Eerste Wereldoorlog gebouwd op een stuk grond op de Veluwe. Het gebouw fungeerde als radio zendstation voor belangrijke boodschappen en het stelde Nederland in staat om in contact te treden met hun bewindvoerders van de koloniën. De geschiedenis van deze communicatie is nog volop terug te vinden in het zendgebouw, welke nu valt onder Staatsbosbeheer.
Vandaag de dag wordt Gebouw A met regelmaat gebruikt voor bijzondere gelegenheden. Denk aan bv. het decor van het Nationaal Jeugd Orkest die hier o.a. zijn muziekzomer viert of underground techno-feesten. Het gebouw is verder nog het decor van de film Mindhunters, de clip van Nick & Simon’s “Kijk Omhoog” en de CD-hoes cover van Bløf’s “Alles blijft anders”. Bezoek dit gebouw op een zonnige dag en ontdek daarnaast de mystieke heide en bossen rondom dit bijzondere spooky gebouw.
5. Nationaal Park Hoge Veluwe en het Kröller-Muller Museum
De Veluwe is een prachtige omgeving om te vertoeven. Hetzij op een camping of bungalowpark, hetzij als fietsende of wandelende dagjestoerist. De ongekende heide, de prachtige bossen en de schitterende heuvels wisselen elkaar continu af. Of je er nu bent met de volle zon op je bol of in de mistige ochtendgloren, de Veluwe verovert je ogen alsof je staat de staren naar een schilderij. Met geluk en voldoende rust tref je er herten, zwijnen, eekhoorns, salamanders en meer, meer, meer van de vele diersoorten die hun plaats hebben in dit natuurgebied. Wie echt iets wilt zien, adviseer ik de site van Staatsbosbeheer te checken. Er zijn diverse soorten rondleidingen.
Wie bij Hoenderloo of Otterloo door de poortjes rijdt, heeft ten eerste betaald, en bevindt zich vervolgens in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Naast een intensivering van al het bovengenoemde natuurspektakel vind je hier ook nog het Kröller-Muller Museum en Museonder. Het Kröller-Muller Museum kenmerkt zich door de grote collectie van Van Gogh’s die daar hangen. Daarnaast bezit het museum ook nog een indrukwekkende beeldentuin. Met regelmaat wisselen tentoonstellingen zich af. Ook vind je – bij het bezoekerscentrum van het park – hier het Museonder. Het Museonder was het eerste ondergrondse museum ter wereld en vertelt je alles over wat er leeft onder de grond.
Festivals in Apeldoorn
Tja, en dit zijn dan nog slechts een paar attracties van Apeldoorn waar ik met trots iedereen durf heen te sturen. Maar dan heb ik het nog niet gehad over typische Apeldoornse festivals als het Drakenbootfestival, Summerloverz, Parade van de Zomerkoning, Openlucht Filmfestival, Kanaalconcerten, Roots in the Woods en ga zo maar even door.
Kortom: wil jij iets van Apeldoorn weten, kan ik je op weg helpen met een leuk dagje Apeldoorn? Laat het mij dan gerust weten. Met jouw vraag begint mijn ambassadeurschap.