Eén van de leukste manieren om Amerika te ontdekken, is om een roadtrip te maken. Veel toeristen kiezen ervoor om van oost naar west te rijden, of om langs de westkust omlaag te rijden. Het huren van een auto klinkt voor veel mensen als een ideale manier om door Amerika te reizen, maar het is vaak wat lastiger gezegd dan gedaan. Hieronder staan wat tips voor het huren van een auto.
Boek van tevoren
Als je van tevoren een auto huurt, scheelt dat niet alleen in kosten, maar ook in werk. Het is veel fijner om thuis vanaf de bank alle verhuurders door te spitten, in plaats van dat je je hier op vakantie nog in moet verdiepen. Zorg dat je een goede verzekering afsluit voor het geval dat je schade rijdt. Als je je auto gaat ophalen, zorg er dan altijd voor dat je de schade checkt. Meestal loopt de verhuurder een rondje met je mee om de auto om je alle schade aan te wijzen waar zij van op de hoogte zijn. Maak hier foto’s van, zodat ze niet later kunnen zeggen dat jij dat hebt gedaan. Bij het ophalen van de auto zullen ze je ook altijd proberen om extra verzekeringen aan te smeren. Ga hier niet op in, want op je betalingsbevestiging staat vaak dat je gewoon de volle verzekering hebt afgesloten.
Check van tevoren ook goed of je de juiste leeftijd hebt om te mogen huren. In Amerika mag je namelijk al gewoon een auto huren vanaf je 21e en doet het er niet toe hoe lang je je rijbewijs hebt. Let er wel op dat je met een leeftijd van onder de 25 extra risicokosten betaalt, de zogenoemde ‘underage fee’.
Check de verkeersregels
Zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in het desbetreffende land. In Amerika verschillen de verkeersregels bijvoorbeeld flink van de verkeersregels in Nederland. Zo geldt de regel ‘rechts gaat voor’ niet bij een kruispunt zonder stoplichten, maar is het puur een kwestie van ‘wie het eerst komt, gaat het eerst’. Daarbij hebben voetgangers altijd voorrang en staat er zo ongeveer op elke straathoek een stopbord. Zorg dat je ook echt helemaal stilstaat bij elk stopbord, want als je dat niet doet kun je een fikse boete riskeren.
Let er ook op dat bijna elke auto in Amerika een automaat is. Er bestaan eigenlijk geen schakelauto’s meer. Als je een auto huurt, kan je er dus van uitgaan dat dit een automaat is. Mocht je niet bekend zijn met een automaat, zorg dan dat je even goed navraagt bij de verhuurder hoe het precies werkt. Zo voorkom je problemen onderweg.
Navigatiesysteem
Vaak krijg je de mogelijkheid om een navigatiesysteem bij te kopen. Dit klinkt heel ideaal, maar het kost je meestal een tientje per dag. Je kan dit aanschaffen, maar er zijn nog twee goedkopere opties. Je kan een TomTom van thuis meenemen en kaarten erin zetten van Amerika. Onze backpacks zaten zo vol dat er geen plek weer was voor een TomTom, dus we hadden op Google Maps offline kaarten gedownload. Als je met een online Google Maps gaat reizen, dan kom je niet ver. Als je te ver buiten de stad gaat, kom je op wegen waar je soms urenlang geen bereik hebt. Daarom hadden we de optie ‘offline kaarten downloaden’ gebruikt en zo kan je altijd de route opzoeken zonder dat je internet nodig hebt. Dit ging ontzettend goed, dus mijn tip is: koop geen navigatiesysteem, maar gebruik gewoon Google Maps!
Zorg dat je altijd een volle tank hebt
In Amerika kan je urenlang rijden zonder ook maar een tegenligger tegen te komen. De navigatie geeft ook vaak ‘sla over 250 kilometer rechtsaf’ aan. Op lange stukken weg vind je zelden tankstations. Mocht je er eentje tegenkomen, zorg dan dat je je tank meteen weer volgooit want soms kan het echt heel lang duren voordat je er een tegenkomt. Een handige applicatie die je hiervoor kan gebruiken is de app AroundMe. Als je bereik hebt kan je opzoeken waar de tankstations zich bevinden. Als je bij een tankstation bent, kan je beter meteen ook genoeg eten en drinken meenemen.
Met deze tips heb ik in ieder geval een zorgeloze roadtrip gehad. Noteer goed het telefoonnummer van de verhuurmaatschappij en de nummers die je moet bellen in het geval dat je schade rijdt.