Vind je het leuk om te schrijven en te reizen? Dan klinkt de combinatie van deze twee jou vast als muziek in de oren! Als reisblogger deel je namelijk jouw reisverhalen met de wereld. Maar hoe begin je eigenlijk als travel blogger? In dit artikel lees je hoe je de eerste stappen zet om een succesvolle blogger te worden!
Is schrijven en reizen echt jouw passie?
Vergis je niet, want het duurt meestal wel lang voordat je genoeg roem (en dus ook geld) hebt vergaard om als travel blogger te kunnen leven. In de beginperiode verdien je er dus vrijwel niets aan. Daarom is het erg belangrijk dat je dit type werk wel leuk vindt. Een vlotte pen hebben en over dingen schrijven die je interesseren is dus cruciaal. Anders wordt het op den duur een moeilijke klus waar je met steeds meer tegenzin aan zit. Schrijf je echter met passie, dan zullen lezers dit ook oppikken en komen ze steeds vaker terug voor meer!
Het is een misverstand dat travel bloggers meteen gratis op reis kunnen. Dit kost namelijk in het begin heel veel investering van jouw tijd en moeite. Als je niet houd van reizen, schrijven, fotograferen, zelfstandigheid en bovenal heel hard werken voor weinig geld/following, dan is een baan als reisblogger waarschijnlijk niets voor jou.
Wat is je niche?
Er bestaan veel verschillende soorten reizen. Denk maar bijvoorbeeld aan citytrips, roadtrips, sportvakanties of strandvakanties. Daarnaast speelt het budget ook een rol: goedkoop backpacken is een heel ander type vakantie dan een luxueuze reis in een vijfsterrenhotel. Wat voor soort reis spreekt jou het meeste aan? Het is namelijk belangrijk om een bepaalde focus te hebben, zodat je tot een expert in jouw niche kunt uitgroeien. Iedere dag komen er weer nieuwe travel bloggers bij en inmiddels zijn er ook al veel succesvolle reisblogs te vinden op het internet. Je springt hier uit door je te focussen op één onderwerp. Dit trekt uiteindelijk veel meer volgers dan een algemene reisblog.
Een leuke naam voor je blog verzinnen
Hier moet je nog even over nadenken, want het mag geen overhaaste beslissing zijn: de naam ven je blog. Kies daarom iets dat goed bij jouw gekozen expertise past. Maar je kunt ook je missie in de naam verwerken. Ga in ieder geval voor iets unieks en verwerk liever geen data (jaartallen of nummers) in de naam.
Probeer origineel te zijn en een catchy naam te vinden voor je blog, zodat het beter blijft hangen bij mensen. Houd daarnaast ook rekening met het aantal karakters: op social media mag je vaak maar een aantal karakters gebruiken in de titel. Kies dus bij voorkeur iets wat je eventueel ook kunt afkorten.
Correcte schrijfstijl
Als je serieus genomen wilt worden, dan mogen taalfouten eigenlijk niet voorkomen in je blog. Je hoeft geen taalnerd te zijn, maar lees altijd je artikelen even na voordat je ze online zet. Verder is consistent posten ook van belang. Je hoeft niet iedere dag een update te plaatsen, maar doe dit wel wekelijks en zoveel mogelijk op dezelfde dagen/tijdstippen. Lezers weten dan automatisch wanneer ze een nieuwe post kunnen verwachten. Ook is de kwaliteit van je content natuurlijk erg belangrijk. Hard werken wordt beloond, dus probeer er niet van af te komen door snel een artikeltje te typen en online te gooien. Doe research naar wat jouw lezers graag willen weten en schrijf hierover.
Magazine van jouw beste blogposts
Een online blog starten is relatief makkelijk en bijna iedereen kan dit wel doen. Je kunt je onderscheiden door er ook een offline blog naast te hebben, in de vorm van een magazine! Bundel bijvoorbeeld jouw beste blogartikelen in een tijdschrift. Of maak er een fotomagazine van door er extra foto’s van jouw reizen aan toe te voegen, want dan wordt het een soort koffietafelboek om doorheen te bladeren. Laat jouw eigen magazine drukken in een kleine oplage en biedt deze tegen de drukkosten en verzendkosten aan op je blog. Wie weet kun je hier steeds verder in groeien en kun je de oplage langzaamaan steeds vergroten!
Leer fotograferen
Met lelijke foto’s trek je echt geen lezers. Als je een travel blog hebt, dan is fotografie dus een onmisbaar onderdeel. Je lezers willen namelijk niet alleen lezen wat je allemaal meemaakt, maar ook naar mooie plaatjes kijken! Zorg dus voor een goede camera en volg eventueel een aantal lessen in fotograferen om in ieder geval de basics te leren. Daarnaast is werken met Photoshop ook echt een must, want met dit programma bewerk je mindere foto’s alsnog tot prachtige plaatjes. Kun je echt niet fotograferen en wil je hier ook geen tijd in steken? Maak dan gebruik van stockfoto’s van Getty Images, Flickr of Unsplash.
Maak gebruik van social media
Blogs promoten doe je op social media. Hier krijg je namelijk makkelijk veel lezers op je blog en je bereikt er grote groepen mensen mee. Pas je social media berichten alleen wel aan per platform en kopieer en plak dus niet blindelings alle berichten. Daarnaast moet je ook interactief zijn met jouw volgers. Reageer en like comments, beantwoord chatberichten en deel berichten van andere accounts om relevant te blijven.