Een jetlag: we hebben dat gevoel allemaal wel eens ervaren of het gaat nog een keer gebeuren. De één heeft er ontzettend veel last van en de ander een stuk minder. Toch is het fijn om te weten wat een jetlag nou precies is en wat je eraan kunt doen om het te voorkomen of te verminderen.
Wat is een jetlag?
Een jetlag is eigenlijk een verstoring in het slaapritme. Omdat je in korte tijd meerdere tijdszones overschrijdt met een lange-afstandsvlucht, raakt je lichaam ontregeld. Jij wil slapen, maar je lichaam wil het nog niet of andersom. Een jetlag kan leiden tot vervelende klachten, die bij iedereen anders zijn. Ik had zelf bijvoorbeeld last van misselijkheid en hoofdpijn. Daarbij had ik veel minder eetlust. Andere symptomen die mensen kunnen ervaren bij een jetlag zijn onder andere: prikkelbaar worden of last hebben van je spijsvertering.
Het zal je waarschijnlijk niet lukken om een jetlag helemaal te voorkomen, maar je kunt hem zeker verminderen. Hieronder staan de tips die mij hebben geholpen om mijn jetlag tegen te gaan!
1. Slaap in het ritme
Ik weet zelf hoe lastig het is, aangezien ik een keer 22 uur wakker moest blijven toen ik naar San Francisco vloog, maar doe echt je best om te gaan slapen in het ritme van je eindbestemming. Op het moment dat je opstijgt, kun je je klok al gelijk zetten op die tijd. Zo weet je precies hoe laat het daar is. Probeer jezelf echt wakker te houden, maar als dit niet lukt, kun je beter een heel kort dutje doen dan uren achter elkaar slapen. Ga ook niet overdag in bed liggen op je bestemming want ik kan je vertellen: je kunt jezelf niet wakker houden. Houd in je achterhoofd dat hoe sneller je je aanpast aan het ritme daar, hoe minder heftig de jetlag zal zijn.
2. Gebruik melatonine
Je lichaam moet ontzettend wennen aan een nieuwe tijdszone, wat er ook voor kan zorgen dat je niet kunt slapen. Ga niet absurd vroeg naar bed, maar probeer je aan te passen aan een normaal slaapritme. Maak je niet druk als je niet kunt slapen, want als je ligt, rust je ook al uit. Tip: neem een potje melatonine mee op reis. Dit hoef je niet op recept te halen, maar je kunt dit gewoon kopen bij de drogist. Melatonine is een natuurlijk stofje dat je lichaam aanmaakt als slaaphormoon. Het is dus geen slaappil, maar een natuurlijk element dat je toevoegt zodat je gemakkelijker in slaap komt. Je zal ook ontdekken dat je dieper en langer kunt doorslapen. Voor mij was dit echt een must!
3. Hydrateer goed
Het klinkt misschien een beetje kinderlijk, maar hydrateer genoeg. En daarmee bedoel ik geen alcohol, maar gewoon lekker water. Aangezien je op flinke hoogte zit in het vliegtuig heb je al sneller de kans om uit te drogen en uitdroging verergert je jetlag. Het is daarom van belang om genoeg te drinken. Als je bijvoorbeeld vanuit Schiphol vertrekt is het slim om lege flesjes mee te nemen om die na de douane te vullen met water. Tijdens de vlucht kun je de stewardess ook altijd om water vragen, want dat is gratis. Bewaar de alcoholische versnaperingen en koffie tot je op de bodem staat, want deze drankjes dragen enkel bij aan uitdroging. Daarbij zorgen koffie en alcohol ook voor een verstoord slaapritme, dus als je dat overslaat heb je er dubbel profijt van!
4. Wen aan je nieuwe ritme
Een verre reis maken leidt ertoe dat je allemaal nieuwe ervaringen op wilt doen. Belangrijk is wel dat je blijft letten op je nieuwe ritme. Voor elk uur tijdsverschil heeft je lichaam één dag nodig om te wennen. Als je 7 uur tijdsverschil hebt, betekent dat dus dat je lichaam een week nodig heeft om te wennen aan dit ritme. Zorg dan ook dat je in de zeven dagen goed voor je lichaam zorgt. Ga niet stappen tot vijf uur ’s ochtends want op deze manier ontregel je je lichaam alleen nog maar meer. Op deze manier duurt je jetlag alleen nog maar langer.
Heb je nog andere tips voor een jetlag? Laat het ons dan weten in een reactie!