Als je een wereldreis gaat maken, kijk je daar naar uit en natuurlijk ga je niet onvoorbereid op reis. Grote kans dat je de vliegtickets al geboekt hebt, je de vaccinaties hebt gehaald en je reisplan al klaar ligt. Er zijn verschillende zaken waar je aan moet denken als je op wereldreis gaat, vandaar dat je hieronder enkele tips vindt:
1. Je budget
Een wereldreis kost geld. Maak een financieel plaatje en calculeer ook onverwachtse kosten in. Zorg in elk geval voor dat je een dag budget hebt waar je je aanhoudt en hou er rekening mee dat het ene land duurder is dan het andere land.
2. Inentingen halen
Als je weet welke landen je gaat bezoeken, dan doe je er wijs aan om met deze lijst langs de GGD te gaan. Daar kan worden gekeken welke vaccinaties er nodig zijn om veilig op reis te kunnen.
3. Je huis (onder)verhuren
Als je een eigen huis hebt dan kun je deze, tijdens je wereldreis, verhuren. Dit hoef je niet altijd zelf te doen. Er zijn bemiddelingsbureaus die deze klus voor je kunnen klaren. Heb je een huurhuis dan is het wijs om even bij de huurbaas na te vragen of je mag onderverhuren. Je kunt altijd de huur nog opzeggen.
4. Je inboedel opslaan
Ongeacht wat er met je huis gaat gebeuren. (Onder)Verhuur, leeghalen of opzeggen, er moet iets met de inboedel gebeuren. Een nieuwe huurder wil wat eigen spullen en velen willen niet dat er aan persoonlijke spullen gezeten wordt. Is het huis leeg, wanneer je weg bent dan wil je ook niet de kans lopen dat inbrekers er met jouw spullen vandoor gaan. Opslaan van inboedel is een optie. Dit kan in een professionele opslag, maar vaak hebben vrienden en familieleden ook wel ruimte. Dit is aanzienlijk goedkoper.
5. Abonnementen
Kijk even welke abonnementen je nu exact hebt lopen. Veel kan je opzeggen. Als je weer terug komt in ons kikkerlandje dan zijn ze gemakkelijk weer opnieuw aan te vragen.
Een mobiele provider in Nederland is er eentje van, omdat het veelal wijzer is om in elk land een prepaidkaart te kopen. Zorg er in zo’n geval wel voor dat je je familie en vrienden op tijd je nieuwe nummer doorgeeft voor eventuele noodsituaties.
6. Inboedelverzekering
Verhuur je je huis met meubels dan kan je de inboedelverzekering gewoon aanhouden. Vertel je verzeker wel de gegevens van de nieuwe huurder. Sla je jouw inboedel op dan moet je een inventarisatie maken van je bezittingen. Dit dien je apart te verzekeren, gezien de andere locatie.
7. Zorgverzekering
Een Nederlandse zorgverzekering is vaak niet nodig als je op wereldreis gaat. Je zou dus kunnen opzeggen, maar check wel even de voorwaarden en informeer er naar bij je verzekering.
8. Levens- en uitvaartverzekeringen
Levens- en uitvaartverzekeringen kun je niet opzeggen. Deze zal je gewoon door moeten betalen.
9. Wereldreisverzekering
Er zijn speciale verzekeringen op de markt voor de avonturiers onder ons. Deze wereldreisverzekering sluit aan bij jouw situatie en de risico’s die erbij komen kijken. Eventueel zijn ze aan te passen naar jouw reisplan. Informeer hierover.
10. Je auto tijdens je reis
Je kan je auto verkopen en eenmaal terug in Nederland weer een nieuwe kopen, maar je kan ook besluiten om je auto te laten stallen, zoals je hem ook kan laten schorsen. Je betaalt dan geen wegenbelasting.
11. Doorsturen post
Als je tijdens je wereldreis een ander in je huis laat wil je natuurlijk niet dat jouw post daar nog bezorgt wordt en dus gelezen kan worden. Kijk daarom eens op de website van Postnl naar wat de mogelijkheden van het doorsturen van de post zijn.
12. Zaakwaarnemer aanstellen
Bepaalde zaken blijven doorlopen als je op reis bent. Zaken die op tijd geregeld moeten worden. Je kan iemand die je goed vertrouwt een notariële volmacht geven. Deze persoon is dan gemachtigd om jouw zaken te regelen als je weg bent.
12. Zakelijk paspoort
Een regulier paspoort heeft een beperkt aantal bladzijden voor stempels. Als je op wereldreis gaat zijn dat er wellicht niet genoeg. Om die reden is het wijs om over een zakelijk paspoort na te denken.
14. Check de geldigheid van het paspoort en visum
Er zijn landen waar je paspoort nog een paar maanden geldig moet zijn, voordat je het land uitgaat. Er zijn eveneens landen waar je een visum voor nodig hebt om binnen te komen. Check dit vooraf. Zorg dat je deze zaken vooraf hebt geregeld.
15. Geld op je spaarrekening houden
Het is altijd slim om geld op je spaarrekening te bewaren. Via internetbankieren boek je dat zo over naar je gewone rekening. Hiermee hou je niet alleen overzicht, maar het is ook veiliger en je trekt altijd nog wat rente op je spaarrekening. Controleer overigens wel even of jouw bank extra kosten rekent voor overboekingen in het buitenland. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Tevens is het vaak handig om een creditcard te hebben, zo ben je minder afhankelijk van lokaal geld en kun je eenvoudig overal betalen. Daarnaast is het uiteraard handig om deze te gebruiken voor online aankopen zoals tickets voor bezienswaardigheden en vervoer. Heb je niet de mogelijkheid om een creditcard aan te vragen? Je kunt een auto huren en vliegtickets zonder creditcard kopen op verschillende vergelijkingswebsites.
16. Reserverekening openen
Het kan gebeuren dat je pinpas het niet meer doet. In zo’n geval is het handig om een reserverekening te hebben. Je zaakwaarnemer kan je dan de bankpas toesturen, indien nodig.