Laatst zag ik de prachtige film Coming Home. Een ontroerend verhaal, goed gespeeld en schitterend gefilmd. Met af en toe een glimp van gebouwen in een stijl die ik meende te herkennen. De aftiteling gaf het geheim prijs. De film was geschoten in Beijing en Tianjin, het best bewaarde geheim van Beijing.
Tianjin is van oudsher de haven van Beijing en de naam betekent dan ook zoveel als ‘de plaats waar de Keizer de rivier oversteekt’. Het is ook een plek waar, net als in Shanghai, buitenlandse concessies golden waardoor westerse landen vanuit een eigen territorium handel konden drijven. Dat heeft er toe geleid dat de stad wijken kent met huizen die zo uit een Engelse provinciestad hadden kunnen komen. En bankgebouwen met neoclassicistische gevels in dezelfde stijl als de Bund in Shanghai. De laatste jaren is er ook een Financieel centrum ontstaan met enorme wolkenkrabbers, een groot park, en de Tianjin Eye, een reuzenrad van 120 meter doorsnede. Leuk, maar de stad is vooral interessant door het oude dat echt authentiek is.
Buitenlandse concessie
De meeste koloniale gebouwen liggen aan de Jiefang Li, een straat die parallel loopt aan de Hai rivier. Loop je van zuid naar noord vanaf Qufu Lu (Metro) dan kom je de imposante gevels tegen van onder meer de Citybank, de Hongkong en Shanghai bank en de handelsfirma Jardine Metheson & Co, het voormalige postkantoor en verschillende kerken en koloniaal ogende hotels. Loop je verder richting de rivier dan kom je langs bruggen met bronzen beelden in Italiaanse stijl en zie je aan de overzijde renaissancistisch ogende gebouwen en wat een Europees kerkje lijkt. Al die gebouwen zijn echter nieuw en er zijn warenhuizen en restaurants in gevestigd. Deze nostalgische nieuwbouw is vooral bedoeld voor Chinese toeristen die hier shoppen en dineren om zich zo in Europa te voelen. Een beetje een sterk uitvergrote versie van het behang in Chinese restaurants hier.
Guwenhua Li
Aan het eind van de buitenlandse concessie vind je de ‘oude cultuurstraat’ die ook al allesbehalve oud is. Het is een klein wijkje keurig chinees rood geschilderde imitaties van traditionele bouwsels, voorzien van mooie pannendaken. Toch is het een bezoek waard, al is het alleen maar om te kijken naar de keur van soms mooie of grappige en soms behoorlijk wansmakelijke waren die er te koop zijn, om ambachten te zien en je te verwonderen over de grote verscheidenheid aan nageschilderde schilderwerken. In het centrum ervan ligt de Drum Toren (ook nieuw), waar je op kunt klimmen voor een overzicht over de cultuurstraat en vergezichten op een landschap vol wolkenkrabbers.
De Jingang brug
Deze brug, gebouwd met de hulp van Italianen, Belgen en Oostenrijkers was de eerste stalen brug over de rivier. In 1945 was het bij deze brug dat twee communistische legers samenkwamen en de bevrijding van de Japanners inzetten. Nu is er een monument met een heuse tank en een klein park.
Tianjin Eye
Een reuzenrad van maar liefst 120 meter doorsnede, dus slechts 15 meter kleiner dan de Londen Eye. Het rad is gebouwd boven een brug en is een spectaculair gezicht vanaf de rivier. Een omloop duurt een half uur. Helaas is net als in alle andere Chinese steden de luchtkwaliteit in Tianjin zodanig dat heldere dagen zeldzaam zijn en je dus niet zelden voornamelijk over smog uitkijkt.
Monastery of deep compassion
Dit is de belangrijkste boeddhistische tempel van Tianjin en staat bekend om zijn Shijia Bǎo Hall (Shijia Bǎodiàn) en op grote hal waar met een groot standbeeld van de meerarmige Guanyin staat, wiens ogen je na lijken te kijken. In de buurt van de tempel vind je een grote markt met religieuze parafernalia zoals talismannen, beelden, wierook en boeken.
Wǔdàdào
Hier vind je de villa’s en huizen van de welgestelde Europeanen. Delen ervan lijken een keurig Engels buitenwijkje, maar je vindt er ook art deco en gebouwen die doen denken aan de Amsterdamse school. Alle huizen hier zijn van de jaren twintig en ervoor. Je kunt er doorheen wandelen, een paardenkoetsje nemen of een elektrisch wagentje. Het wijkje ligt ten zuiden van het centrum en beslaat vijf straten: Machang Dao, Changde Dao, Munan Dao, Dali Dao en Chengdu Dao. Een leuk stukje anders China.
Praktisch
Tianjin is een soort zusterstad van Beijing en net als die laatste stad een autonome gemeente. Heeft de gemeente Beijing (bijna de helft van Nederland) 20 miljoen inwoners) de gemeente Tianjin (1/3 van Nederland) heeft er zo’n 14 miljoen. Tussen deze steden rijdt de Chinese TGV die de 120 kilometer in minder dan een half uur aflegt. Vanaf het station gaat een metro naar het centrum Je kunt Tianjin dus als dagtrip doen, maar het is ook leuk om voor niet al te veel geld in een koloniaal hotel te verblijven.