Eind augustus, een paar dagen voordat school weer begon, besloot ik om nog even mijn koffer te pakken. Ik ging op zoek naar vliegtickets en kwam al snel terecht bij de extreem lage ticketprijzen naar Kopenhagen. Voor slechts € 59,- vloog ik in net iets meer dan een uurtje naar Denemarken.
Om twee Scandinavische vliegen in een klap te slaan wilde ik mijn trip naar Kopenhagen combineren met Malmö. Liefhebbers van de Deens-Zweedse crimeserie ‘The Bridge’ weten dat Malmö verbonden is met Kopenhagen door de ‘Øresundsbron’. Voor zo’n 12 euro maak je per trein binnen 20 minuten de oversteek naar Zweden.
Vastra Hamnen
Pas sinds 2000 heeft Denemarken een vaste verbinding met Zweden. Deze verbinding in de vorm van de Øresundsbron heeft grote gevolgen voor de stad Malmö gehad. Malmö werd steeds aantrekkelijker en toverde een voormalig industrieel gebied om tot een nieuwe wijk genaamd Vastra Hamnen.
Vastra Hamnen is een moderne, maar vooral milieuvriendelijke wijk. Vrijwel alle energie wordt er opgewekt via wind-, en zonne-energie. Het paradepaardje van de wijk is de Turning Torso. De toren, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, is met een hoogte van 190 meter het hoogste gebouw van Zweden. Rondom de Zweedse wolkenkrabber staan appartementen en kantoorgebouwen aan een lange boulevard met uitzicht op de brug.
Deze boulevard was eind augustus – met temperaturen rond de 26 graden – dé ontmoetingsplaats voor zowel locals als toeristen. Zowel het strand als het diepzeezwembad zijn absolute aanraders tijdens een bezoekje aan de stad.
Studentenstad Lund
Met het uitzicht op een eventuele minor of master in het buitenland bracht ik ook een bezoekje aan studentenstad Lund. De stad is ruim duizend jaar oud maar bruist nog steeds dankzij al de jonge studenten. De universiteit van Lund is zowel nationaal als internationaal ontzettend populair en biedt plaats voor ongeveer 40.000 studenten. De universiteit is daarmee de grootste van Scandinavië.
Ondanks dat het schooljaar nog niet was begonnen waren er al verschillende studenten in Lund te vinden. Ik besloot een rondje langs de campus te maken en raakte aan de praat met wat studenten. Al snel werd ik uitgenodigd om wat te gaan drinken in de lokale stamkroeg. Wat een gastvrijheid!
Op naar Kopenhagen!
Na een paar dagen in Zweden ging ik weer terug naar Denemarken. Mijn Airbnb-host in Malmö raadde mij aan om met de bus naar Kopenhagen te reizen om te genieten van het uitzicht. Het duurde wat langer dan met de trein maar het uitzicht was inderdaad fantastisch. Een absolute aanrader dus!
Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Kopenhagen moest ik verder met de metro richting het centrum. Niet alleen de Zweden zijn ontzettend vriendelijk maar ook de Denen kunnen er wat van. Terwijl ik naar de ticketmachine voor een metrokaartje liep werd ik tegengehouden door een Deense met de vraag of ik haar dagkaartje wilde hebben. Natuurlijk, dat scheelde me weer 15 euro! Het zijn kleine dingen, maar dit resulteert in uiterst goede reclame voor het land. Kijk maar, ik schrijf er nu over!
Naast de vriendelijkheid op het station komen de Denen vrijwel altijd vriendelijk over en ze zijn niet te beroerd om je even te begroeten op straat of even te lachen. Niet voor niets is Denemarken al jaren een van de gelukkigste landen ter wereld.
Tijdens mijn verblijf in Kopenhagen verbleef ik in een modern studentenappartement in Holmen. Deze wijk is geschikt voor zowel jongeren als ouderen. Het ligt weliswaar net buiten het centrum maar met de bus of de boot ben je binnen no-time in het centrum. Vooral de veerboot is een echte aanrader om je naar het centrum te verplaatsen. Vanaf Holmen ging de boot onder andere naar de opera, Nyhavn en shoppingcenter Fisketorvet.
Duur?
Waar het me in Zweden nog reuze mee viel was het in Kopenhagen wel even wat anders. De vooroordelen over dat Kopenhagen erg duur zou zijn werden (helaas) bevestigd. Het is inderdaad wat duurder dan in Nederland maar zo gek veel scheelt het nu ook weer niet. Het zit ‘m voornamelijk in de alcohol. De prijzen voor alcoholische dranken zijn in zowel Zweden als Denemarken erg hoog maar Kopenhagen spant de kroon. Hierdoor is uitgaan ook niet voor iedereen in Kopenhagen toegankelijk en kiezen de Deense studenten er regelmatig voor om in plaats van te gaan stappen, huisfeestjes te geven. En deze zijn ontzettend gezellig kan ik uit ervaring mededelen!
Pak de fiets!
De Denen zijn – net als Nederlanders – een echt fietsvolk. In Kopenhagen zijn goede fietspaden die van de autoweg gescheiden zijn. Voordat ik naar Kopenhagen vertrok stuitte ik online op een website van Bycycklen. In Kopenhagen staan verschillende lock-en-go-punten van dit bedrijf waar elektrische stadsfietsen zijn af te halen. Voor ongeveer 10 euro kon ik een week gebruik maken van de fietsen. Wel is het belangrijk om je vooraf even te registreren via de website zodat je gebruik kan maken van kortingen.
Zowel Kopenhagen als Malmö kan ik iedereen aanraden. Op de een of andere manier voelt het in Denemarken en Zweden – door de gastvrijheid van het volk – als thuiskomen en wil je niet meer naar huis. Houd vooral de aanbiedingen in de gaten want je vliegt al snel voor een paar tientjes op en neer!
Tot de volgende!