Tijdens onze reis door het eiland Sri Lanka zijn we gezwicht voor de surfhype. Zonder wat golfjes gepakt te hebben, is je vakantie niet helemaal compleet (in ieder geval niet als we de social media moeten geloven). Vandaar dat we toch maar eens een plank aan onze enkel geknoopt hebben om erachter te komen waarom je voor je lol iedere keer met surfplank en al de zee in zou struinen. We moeten de surfers toch echt gelijk geven, want wat is het heerlijk om over die golven te vliegen.
De hele vakantie door hebben we wat lessen genomen en surfplanken gehuurd dus bij dezen de ins en out van de surfgebieden in Sri Lanka! Alvast een tipje van de sluier: als je nog nooit op een plank gestaan hebt, neem dan echt een les. Een uurtje uitleg en hulp en je hebt de basis onder de knie. Als je dat niet doet, lig je al met je gezicht in het water voordat je überhaupt wist dat er een golf aankwam.
Hoogseizoen en laagseizoen
Of je goed kunt surfen in Sri Lanka is echt afhankelijk van het hoog en laagseizoen. De golven zijn gedurende het jaar enorm wisselend in kwaliteit. Een paar kilometer verder kunnen de golven compleet anders zijn. Vraag daarom goed rond (en speur eens wat op internet) over wanneer je in welke dorpjes en steden het beste kunt surfen. Volg vooral de toeristen die een eigen board meegenomen hebben vanuit huis. Zij zijn de échte surfers en zij weten precies waar je moet zijn.
Surfen in Arugam Bay
Voornamelijk het zuiden is geschikt om te surfen in Sri Lanka. In het zuidoosten ligt Arugam Bay. Dit relaxte dorpje is er weer bovenop na de verwoestende tsunami een aantal jaren geleden. Er is geen 50 meter strand te vinden waar je geen surfboards kunt huren en de baai is breed met hoge golven. Op Baby Point verzamelen alle enthousiastelingen om het water op te gaan omdat daar de golven het fijnste zijn.
Aan de zuidoostkant is Arugam Bay het meest populaire surfgebied van Sri Lanka. Dat hebben we geweten. De zee zag zwart van de surfers. Wel waren de golven erg lang en lopen ze langs het strand af, waardoor je met je plank over het strand terug kan lopen. Wat het dus echt compleet maakt (als je niet zo van de drukte houdt), is om je les ’s ochtends om halfzes te nemen. Dan is het stukken rustiger en zijn de golven zelfs beter. In de avonden binden de surfers hun planken weer op hun groene tuk tuk en eten ze een hapje in een van de vele romantische restaurantjes. Vooral voor beginners zoals wij, waren deze golven echt heel fijn.
Surfen in Mirissa
Van andere backpackers hoorden we dat Mirissa een beter surfgebied is in Sri Lanka dan Arugam Bay. Internet vertelde ons daarentegen dat in Mirissa niets te beleven was. We waren de flauwste niet, dus sprongen we toch even de bus uit ter hoogte van dit stadje. En wat waren we daar blij mee, want nergens was het surfen lekkerder dan hier. In de baai van Mirissa zelf kun je informatie krijgen over lessen en het huren van boards, maar het echte surfen kun je het beste in Weligama doen (vijf minuten met de bus vanuit Mirissa).
Over de hele breedte van de baai kun je geweldige golven pakken. In de namiddag zijn ze op hun best. Voor een les van een uurtje kun je rekenen op ongeveer 2000 roepies (€12). Een plank huren doe je een hele dag voor 1000 roepies (€6). Zoals ik al zei, die les is echt aan te raden. Ook al neem je een les: die spierpijn, blauwe plekken, beurse armen en het gevoel alsof je ribben voor eeuwig gebroken zijn, ga je toch krijgen. Dat neemt een instructeur helaas niet voor je weg. In de avonden worden de surfplanken in Mirissa voor kaarsjes verruild en de zonnebrand voor biertjes. De sandwich en curry bij het restaurantje Salt zijn echt om je vingers bij af te likken!
Surfen in Hikkaduwa
In het zuidwesten is Hikkaduwa het meest bezochte surfgebied in Sri Lanka. Wij hebben hier halverwege augustus onze backpacks een paar dagen gedropt. Dit was niet de beste maand om te surfen hier omdat de golven niet zo goed waren. Het duurde lang voordat er een goede golf kwam, maar de baai was wel prachtig. De golven die wel voldeden aan onze eisen waren wel echt lang en goed. De beste surfplek in Hikkaduwa ligt vlakbij de plek waar ook kleine haaien en metersgrote zeeschildpadden zwemmen, maar geen angst, ze doen niets en ze komen niet verder dan hun plekje.