Dat elk nadeel een voordeel heeft, ervaar ik als ik op een onmogelijk vroeg tijdstip landt op Václav Havel, de luchthaven bij Praag. Door een communicatiefout moet ik drie uur overbruggen, voordat de reis zich, samen met een tiental collega’s, voort kan zetten naar het Boheemse Woud.
Een onverwacht bezoek aan Praag
Er zit voor de mij toegewezen gids niets anders op dan mij een paar uur door Praag te loodsen. De stilte in de stad is rond acht uur in de ochtend bijna tastbaar. We beklimmen zwijgend de trappen van de Praagse Burcht. De Praagse Burcht is een enorm complex van paleizen, men zegt zelfs dat het grootste paleizencomplex ter wereld is. In de stilte die voor de storm uitgaat geniet ik van de schoonheid van de Burcht die in de negende eeuw niet meer was dan een houten fort. Bij het kantoor van de president van de Tsjechische Republiek hangt de vlag uit ten teken dat hij binnen is.
Naast alle pracht en praal is het ook een genot om door de smalle straatjes aan de buitenrand van het complex te dwalen. Als we een uurtje later gaan kijken naar de wisseling van de wacht realiseer ik me pas wat een geluk ik had om op het vroege tijdstip hier te mogen rondkijken. De rest van de wereld is ondertussen ontwaakt en het lijkt wel alsof er opeens uit alle straten en stegen tientallen mensen toegestroomd zijn om zichzelf met de wachters te fotograferen. We steken de Karelsbrug over en gaan het oude gedeelte van Praag binnen. Praag wordt ook wel de Gouden Stad genoemd en is één van de mooiste steden van Europa; het historische centrum staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er weinig beschadigd, waardoor deze stad nog steeds van een ongekende schoonheid is.
Praag is als een openluchtmuseum waar je het beste op een zeer vroeg tijdstip doorheen kunt lopen. Een van de grootste trekpleisters is het middeleeuwse astronomisch uurwerk in het centrum. Elk uur gaan er twee deurtjes open en lopen er een aantal apostelen voorbij. De makers van het uurwerk konden nooit vermoeden dat hun kunstwerk eeuwen later als achtergrond van “selfies” zou dienen. Alle nationaliteiten verdringen zich voor het uurwerk om elkaar en zichzelf te fotograferen. Voor een bezoek aan Praag is volgens mijn gids eind april de beste tijd als de bomen in bloei staan en de grote toeristenstroom nog niet op gang is gekomen.
Van Praag naar het Bohemer Woud, Šumava
Als de rest van het gezelschap is gearriveerd laten we Praag achter ons en zetten koers naar het zuidwesten van Tsjechië, naar het Lipnomeer in Šumava. Šumava, zoals het Bohemer Woud hier wordt genoemd, ligt op ongeveer 750 kilometer van Nederland. Zowel in de zomer als in de winter is Sumava populair vakantiegebied.
Nadat ik bijgekomen ben van de nacht ervoor, waarop om 04.00 uur de wekker afliep om mijn vlucht te halen, kan ik niet wachten om een lekker stuk te gaan fietsen. Rondom het Lipno meer ligt een netwerk van fietspaden en vandaag maken we een flinke tocht naar de ruïne Vitkuv Hrádek in het plaatsje Predny Vltavou. Ik verbaas me er weer over dat de Tsjechen deze namen moeiteloos over hun lippen krijgen! We krijgen de keus uit een gewone fiets en een e-bike. Onze gids vertelt dat de eerste acht kilometers van de tocht een sterk stijgend patroon vertonen. Ik kies wijselijk voor de e-bike en ga fluitend naar boven. Het fietspad is zo breed als een autoweg en loopt dwars door een bos waar ik tussen de bomen af en toe een glimpje van het meer opvang. Eenmaal bovenaan gekomen beklim ik de trappen in de gerestaureerde ruïne en dat wordt beloond met een fabelachtig uitzicht. In de ruïne is een kleine herberg.
Op volle snelheid richting het Lipnomeer
De terugweg gaat natuurlijk bergafwaarts en is spectaculair. Het geasfalteerde fietspad nodigt uit tot lekker hard fietsen en op zeker moment zie ik op het display van de e-bike dat ik een totaal onverantwoorde snelheid heb. Veel te snel naar mijn zin ben ik weer beneden. Een pontje brengt het gezelschap met fiets en al naar de overkant van het Lipno meer waar we onze weg vervolgen. Het Lipnomeer is een stuwmeer met een lengte van ongeveer 40 km. Het werd aangelegd omdat enkele stadjes in de buurt last hadden van de overstromingen van de Moldau. Na de voltooiing in 1960 is het gebied rondom het meer uitgegroeid tot één van de meest geliefde bestemmingen van Bohemen. Op het meer zijn talloze watersportmogelijkheden mogelijk. Wij maken een tochtje in een e-boot. Zonder inspanningen van onze kant vaart het bootje fluisterzacht over het Lipno meer.
Nadat ik de hele morgen de e-sport heb beoefend wordt het de hoogste tijd om het luie zweet er uit te werken en zelf in actie te komen in de vorm van de beklimming van Active Park. Het klinkt erger dan het in werkelijkheid is. Active Park is een gemoedelijk stijgend houten wandelpad rondom een houten toren met, jawel, alweer een prachtig uitzicht als beloning. www.stezkakorunamistromu.cz/en/
Nationaal Park Šumava: de Groene long van Europa
Šumava is een landelijk gebied met weinig grote steden. De natuur heeft hier lange tijd ongebreideld haar gang kunnen gaan omdat een groot deel van Šumava niet toegankelijk was tijdens het communistische regime. Met de val van het ijzeren gordijn verdween 215 km aan prikkeldraad en werd het gebied toegankelijk voor iedereen. Sinds 1991 is het gebied tot nationaal park uitgeroepen. Nationaal Park Šumava is een UNESCO “Biosphere Reserve” en is met 69.030 hectare het grootste Nationaal Park in Tsjechië. Het maakt, samen met het Bohemerwoud, deel uit van het grootste Midden-Europese woudgebied en wordt ook wel de “Groene long van Europa” genoemd.
Vanaf de parkeerplaats in het plaatsje Velký Bor wandelen we door de oeroud aandoende bossen de berg op naar het Zwarte meer. De lynxen die in dit gebied voor schijnen te komen, laten zich wijselijk niet aan ons zien, net als de enkele wolf die af en toe gesignaleerd wordt. Het Zwarte meer ziet er sprookjesachtig uit. In het eindeloos grote en stille bos lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De kabbelende beekje en watervallen maken dat ik me midden in een sprookjeswereld waan. Wie van wandelen houdt kan hier weken doorbrengen, want een groot netwerk van wandelpaden verbindt de gebieden met elkaar. www.sumava.net www.czechtourism.com