Met de ramp van de MH17 kwam de strijd die woedt tussen Oekraïne en pro-Russische rebellen ineens heel dichtbij. Eén afgevuurde raket kostte het leven van 298 wereldburgers – 193 Nederlanders – die niets met de strijd te maken heeft. Iedereen wast zijn handen in onschuld.
Nederlander reist af naar rampplek MH17 in Oekraïne
De strijd woekert door. Ondanks een wapenstilstand. Weliswaar in mindere mate, maar toch. Het onderzoek rond vlucht MH17 en het bezoek aan de rampplek voorloopt moeizaam. Hoewel deze Nederlander op eigen gelegenheid en op zoek naar antwoorden toch de rampplek weet te bereiken, laat de overheid weten dit zelf niet aan te durven. Het gebied is er simpelweg nog te gevaarlijk. Weet ook de Nederlander ter plekke overigens. Een risico dat hij echter durft te nemen om ook maar iets van zijn nichtje en haar vriend te vinden.
EK Voetbal als promotieplaatje voor Oekraïne
Ondertussen ligt heel Oekraïne in puin. En dat te bedenken dat een aantal jaren hier nog de EK voetbal werd georganiseerd. Dat zorgde voor de bouw van nieuwe stadions. Om de massa’s supporters op te vangen werden er ook nieuwe luchthavens gebouwd. Waaronder die van Donetsk. De EK werden optimaal benut om de Oekraïne toeristisch op de kaart te zetten. En even leek dat ook goed uit te pakken. Totdat dit jaar alles anders werd.
Splinternieuwe luchthaven ligt in puin
De splinternieuwe luchthaven van Donetsk die vlak voor de EK in 2012 in gebruik werd genomen, ligt nu helemaal in puin. Soms bezet door de Oekraïne, dan weer veroverd door de rebbelen om het weer te heroveren door het leger van de Oekraïne. Een symbolische en strategische plek in de strijd. Voor de rest van Europa een plek van alleen maar verliezers. Het land dat na de EK wilde investeren in infrastructuur en toerisme, moet nu investeren in duurzame vrede.
Voorlopig lijkt dat nog een utopie.