De Schotten gaan vandaag massaal naar de stembus. De vraag is in eerste instantie simpel: ben je voor (yes) of ben je tegen (no) onafhankelijk van Schotland. Bij een “No” doet iedereen in Schotland een plas en blijft alles zoals het was. Hoewel, dat zeggen we nu wel met een grap. Schotland krijgt wel degelijk meer zeggenschap over zaken die nu vanuit Londen worden bepaald.
Olie is de bron van inkomsten voor het nieuwe Schotland
Wordt het een “Yes” dan gaat er politiek wel iets veranderen. En mogelijk als gevolg daarvan ook financieel. Schotland is – volgens eigen zeggen van met name voorstanders – rijk aan olie. Die olie kan fungeren als dé grote bron van inkomsten. Door het opzetten van een speciaal fonds rondom olie, moet ook de toekomst gegarandeerd zijn voor de nieuwe generaties.
Blijft de koningin ook de koningin van Schotland?
Of de koningin van het Verenigd Koninkrijk ook nog koningin zal zijn bij een onafhankelijk Schotland, is nog onduidelijk. Zij fungeert in o.a. Canada en Australië nog wel als de (symbolische) koningin van die landen. Dan is er nog de Britse Pond. Daarover weet niemand nog iets zinnigs te zeggen. Zoals over veel dingen eigenlijk nog niet.
Wat wel meteen verandert, is dat Schotland automatisch geen EU- en NAVO-lid meer is. Ze zouden dan net als andere Europese landen weer van voren af aan moeten beginnen met de procedures om lid te kunnen worden.
Wat verandert er niet aan Schotland?
Wat in elk geval niet zal veranderen zijn de prachtige Schotse hooglanden, de tal van eeuwenoude culturele tradities, de Highland Games, het verhaal van het wereldberoemde monster van Loch Ness, de muziek van Snow Patrol, de echte Schotse whiskey, het typische (net Engels-Twentse) accent, de vele bezienswaardige kastelen en de vele regendagen.
Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?
Het referendum is vandaag (donderdag) 18 september. Er kan gestemd worden tussen 07.00 en 22.00 uur op de vraag: “Moet Schotland een onafhankelijk land zijn?” Die vraag mag door 4 miljoen Schotten worden beantwoord met alleen een “Yes” of “No”. Vrijdag weten we of we op vakantie gaan naar Schotland of naar Schotland in het Verenigd Koninkrijk.