Na de zomer in ons kikkerlandje te hebben doorgebracht, was het eindelijk zover; vakantie! Op het programma: een 16-daagse rondreis over het Indonesische, populaire vakantie-eiland Bali. Bali staat bekend om haar eindeloze rijstvelden en relaxte sfeer. Om verborgen plekken waar de tijd heeft stil gestaan, haar gunstige klimaat en de ontzettend vriendelijke bevolking. Het eiland heeft deze beloftes waargemaakt en verdient dan ook een plek op ieders ‘places to go’-lijstje.
Fietstocht langs de Ubud rijstvelden
Na een lange reis via Kuala Lumpur naar Denpasar, de hoofdstad van Bali, ging de reis verder over stampvolle wegen naar uitvalsbasis nummer 1: Ubud. Ubud is de culturele hoofdstad van Bali, een kunstenaarsplaats waar de traditionele hindoe-cultuur goed voelbaar is. Grote trekpleisters voor toeristen zijn imponerende optredens van Balinese dansgroepen, de indrukwekkende kunstwerken van hout en het leuke Ubud Monkey Forest. Aan hotels, cafés en restaurants is in Ubud ook geen gebrek. De groene omgeving is bovendien perfect om per fiets te verkennen. Na een bezoek aan het apenbos en een verkenningstocht door het stadje, was het dan ook tijd voor een fietsexcursie langs de rijstvelden. Onze enthousiaste gids leidde ons, grotendeels bergafwaarts, langs heldergroene en uitgestrekte rijstvelden en maakte af en toe een stop om ons meer te vertellen de rijstvelden en de Balinese cultuur. Een echte aanrader, alleen al omdat de dag werd afgesloten met een uitgebreide, echt Balinese maaltijd bij de gastvrije eigenaar van het bedrijf.
Waterpaleis van Tirtanganga
Via The Travel Club boekten wij deze reis bestaande uit bouwstenen van elk 2 á 3 dagen. Na ons driedaagse bezoek aan Ubud was het tijd voor de volgende stop. De eerste nacht in Tirtanganga, een rustig gehucht omringt door groen, brachten wij door in een home stay. Met een overweldigend uitzicht over de gestapelde rijstvelden is dit een perfecte plek om tot rust te komen. Je kunt hier wandelen langs de rijstvelden en door authentieke dorpjes zonder echt verdwaald te raken. De tweede dag daalden wij de heuvel af, op zoek naar het waterpaleis. Dit voormalig koninklijk paleis in het oosten van Bali staat bekend om haar mooie tuin inclusief fonteinen en baden. In enkele baden kun je zwemmen, je moet dan ook niet vreemd op te kijken wanneer een Balinese klas onder veel lawaai zwemles krijgt in een waar paleis.
Sidemen als uitvalsbasis vulkaanbeklimming
Het oosten van Bali wordt relatief minder bezocht door toeristen en er is dan ook geen dorpje beter geschikt dan Sidemen, om te bezoeken ter voorbereiding op een vulkaanbeklimming. Naast Sidemen als uitvalsbasis voor een beklimming van één van de drie vulkanen die Bali rijk is, kun je in deze omgeving goed wandelen. Daarnaast is het de plek die bekend staat om de zogenoemde retreats die hier veelvuldig georganiseerd worden. Een meer serene plek voor yoga en mindfulness, vind je niet op Bali. Na een rustige dag en een heerlijke healing massage, ging de wekker om 02:30 uur. Tijd om richting de Mount Batur te vertrekken. Na een twee uur durende beklimming van deze vulkaan arriveerden wij op 1.717 meter hoogte om de prachtige zonsopgang te bewonderen. Na een ontbijt op de top en het op de foto’s zetten van een groep wilde apen begon de klautertocht terug. De rest van de dag heb je zeker nodig om bij te komen, maar wat een avontuur!
De dolfijnen van Lovina
Van Sideman naar Lovina, van groene rijstvelden naar zwart lavastrand. Het zien van de zee doet mij altijd goed en Lovina was dan ook een heerlijke volgende stop. De badplaats in het noorden is een goede oplossing mocht je het toeristische Kuta in het zuiden, te druk vinden. Over het algemeen is het rustig in Lovina, maar in augustus is het net als in de rest van Bali druk door vakantiegangers uit Australië. Lovina staat bekend om haar dolfijnentochten, maar ook in de omgeving is genoeg te doen. Zo kun je naar de Air Banjar Hot Springs en vertrekken er dagtochten naar Menjangan Island. Rond dit onbewoonde eiland kun je al snorkelend of duikend prachtige vissen en koraal spotten. Zowel de dolfijnen boottocht als het snorkelen zijn echte aanraders.
Verkoelende watervallen in Munduk
De een-na-laatste stop was het miniscule Munduk. De fruittuin van Bali kijkt uit over de vallei en is dankzij de koelere temperatuur perfect voor diverse trekkingstochten. In het dorpje vind je nog het echte, authentieke Bali. Voor de meeste toeristen is Munduk slechts een korte stop tijdens hun bezoek aan het nabijgelegen mistige meer van Bratan en de Ulun Danau tempel, maar voor een trekking langs ontzettend mooie rijstvelden en metershoge watervallen, kun je dus gerust een nachtje blijven. Ook bood ons hotel Balinese cursussen aan zoals ‘bamboe weaving’, een kookcursus of Balinees bloemschikken.
Afsluiting in Kuta
Time flies when you’re having fun… Onze laatste bestemming was het toeristische Kuta in het zuiden van Bali. Je moet ervan houden, maar wij vonden het heerlijk om onze vakantie al shoppend, luierend en genietend van het weer, af te sluiten!
Tip: vertrek aan het eind van de middag naar het strand en plof neer op het strand naast andere toeristen en locals, om de kunsten van de vele surfers te bewonderen.
Wij hebben een geweldige reis gehad, het voordeel aan Bali is dat de transfers naar je volgende bestemming maximaal 3 uur duren. Je chauffeur stopt onderweg met alle liefde bij mooie plekjes, imponerende tempels en echte toeristen trekpleisters en je kunt je reis helemaal zelf opstellen aan de hand van de bouwstenen die je kiest. Ben je benieuwd geworden, dan kun je natuurlijk via een reactie altijd je vraag stellen!
Wil je meerdere reisverhalen lezen van Merel Brouwer? Neem dan is een kijkje op Merel’s CityBlogger profiel!