Ik ben meerdere keren op vakantie geweest aan de Turkse Rivièra. Sinds de Turkse zuidkust in populariteit toenam, eind jaren ’90, vierde ik eerst met mijn ouders en later met vrienden vakantie aan de Turkse stranden. Met 300 gegarandeerde zondagen per jaar en een zomertemperaturen van 30 tot 40 graden, is het heerlijk vertoeven aan de Turkse kust.
De eerste keer dat ik de Turkse Rivièra bezocht was rond 2000. Alanya was helemaal nieuw voor mij, maar wat een topvakantie was dat.
Massatoerisme was (nog) niet aan de orde, dus je kon nog voor relatief weinig geld goed vakantie vieren. En dat op slechts een kleine 3,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. In dit artikel beschrijf ik de Turkse badplaatsen die ik ooit bezocht heb.
Alanya
Alanya is een mega populaire badplaats aan de Turkse Rivièra. De stad wordt gescheiden door een enorme rots. Beide kanten van de stad hebben hun eigen strand: het Ooststrand en het Cleopatrastrand. Laatstgenoemde dankt haar naam aan de oud-Egyptische Koningin Cleopatra, die het strand van haar Romeinse minnaar Marcus Antonius kado kreeg.
Alanya heeft een druk, maar gezellig centrum vol restaurantjes, barretjes en honderden juweliers. Vooral voor jongeren is Alanya de perfecte vakantie voor zon, zee, strand en uitgaan. Uitgaan kan in het centrum, maar vooral bij de oude haven. Hier heb je meerdere discotheken en bars die open zijn tot in de late uurtjes.
Je kunt vanuit Alanya ook mooie excursies boeken. Zo ben ik onder andere naar het Taurusgebergte geweest. Met een bus of (privé) taxi ben je binnen twee uurtjes in een van de mooiste berggebieden van Europa. Neem genoeg water mee, want het kan er bloedheet worden. Je kunt prachtige wandelingen door het gebergte maken, zwemmen in de vele rivieren die door de bergen snijden, of relaxen bij één van de vele picknickplaatsen met watervallen in prachtige vallei. Echt de moeite waard als je één of twee dagen wat avontuurlijks wil doen.
In Alanya zelf kun je ook de grote rots verkennen. Een van de plekken waar je de rots op kunt wandelen (let op, dit is een pittige wandeling!), of met de auto of scooter op kunt rijden is bij de haven. Een leuke sportieve activiteit om jouw zon, zee en strand vakantie wat actiever te maken. Op de rots bevindt zich het Alanya Kasteel en op het hoogste punt vindt je de Süleymaniye Moskee, die in opdracht van Sultan Alaaddin Keykubat in 1231 werd gebouwd. Je kunt deze historische Moskee, die in de Ottomaanse rijk (omstreeks de 16e eeuw) helemaal opnieuw werd opgebouwd, ook van binnen bekijken.
Wil je liever lekker zonnebaden en relaxen dan zijn er rondom het strand ook genoeg leuke dingen te doen. Zo kun je er jetski’s huren, op de bekende banaan achter een speedboot, parasailen of tijdens een boottour duiken vanaf de rotsen de helderblauwe zee in.
Kusadasi (Kuşadası)
Ik ben twee keer in Kusadasi geweest. Een keer voor een weekje zonvakantie en een keer voor een dagtripje naar de historische stad Efeze (Ephesus). Een dag naar Kusadasi? Jep, klopt! Je kunt namelijk vanaf het Griekse eiland Samos met de boot naar Kusadasi voor een dagtrip. Je kunt overigens vanaf meerdere Griekse eiland dagtrips boeken naar één van de nabijgelegen Turkse badplaatsen.
Net als Alanya is Kusadasi uitermate geschikt voor een zon, zee en strand vakantie. Inmiddels heeft het massatoerisme Kusadasi ook weten te vinden, dus houdt rekening met veel toeristen in het drukke, maar wel gezellige centrum. Aan de haven van Kusadasi heb je gezellige restaurants en barretjes en loop je het centrum in dan wordt je overladen met bazaars vol kledingwinkels en juweliers.
Vanuit Kusadasi kun je een sightseeing tour boeken naar Efeze. Dit is écht de moeite waard. Houd ook hier weer rekening met de warmte, dus neem waterflesjes mee. Veel waterflesjes! En zorg dat je een pet of iets dergelijks bij je hebt, want in Efeze heb je weinig mogelijkheden om te schuilen tegen de brandende zon ’s zomers.
Efeze is heel bijzonder. Efeze is een 3.000 jaar oude stad (1100 v.Chr.) uit de Griekse oudheid, ooit bewoond door de Macedonische Koning Alexander de Grote. Sommige delen van deze stad zijn gerestaureerd of opnieuw opgebouwd, maar het meeste is nog intact gelaten zoals het ooit was. Je kunt door grote delen van de stad wandelen en ruïnes bekijken.
Bekende beelden en bouwwerken die je hier tegenkomt zijn: de Tempel van Hadrianus, Het Odeon, het Amfitheater, de Tombe van de Apostel Johannes, de Poort van Mazaeus en Mithridates, de Bibliotheek van Celsus en de plek waar ooit de bijzondere Tempel van Artemis stond.
Ik vond het bezoek aan Efeze heel indrukwekkend en bijzonder. Je wandeld door de stad met een persoonlijke gids, die je alles verteld over de rijke historie, de oorlogen en historische figuren die hier gewoond of gevochten hebben.
Marmaris
Marmaris is een klein badplaatsje gelegen in een baai, aan de kust waar de Middellandse Zee zich mengd met de Egeïsche Zee. Normaal gesproken wonen er iets meer dan 30 duizend mensen in Marmaris, maar in de zomer vullen de toeristen dit aan tot een kleine 200 duizend. Je raad het al, Marmaris is een populaire vakantiebestemming, vooral onder de Nederlanders.
Het centrum van Marmaris is gezellig druk en kent vele winkelstraatjes die, net als de overige Turkse badplaatsen, vol zitten met bazaars, winkeltjes en juweliers. Houd je van uitgaan, breng dan een bezoek aan Bar Street of Long Beach. Op deze plekken vind je vele uitgaansgelegenheden, waaronder (openlucht) discotheken.
Het strand van Marmaris is daarentegen wat korter dan de andere badplaatsen uit dit artikel. Ben je op zoek naar bredere en grotere stranden, pak dan de bus naar het nabijgelegen Içmeler. Hier heb je overigens ook wekelijks leuke markten die je over kunt struinen. Je kunt ook een boottour vanaf Marmaris boeken waarbij je onder andere langs het plaatsje Turunç vaart.
Net als bij Kusadasi, kun je vanaf Marmaris ook de oversteek naar Griekenland maken. Vanaf Marmaris is het namelijk mogelijk om met een veerboot naar het Griekse eiland Rhodos te gaan. Erg leuk en zeker de moeite waard! Rhodos is erg leuk voor een dagtrip. Je hebt er een mooie haven, waar je direct de ruïnes van de kasteelmuren uit de Griekse oudheid kunt bekijken. Daarnaast heb je ook op Rhodos veel kleine gezellige winkelstraatjes met barretjes en restaurantjes.
Tip! Boek tickets voor de veerboot naar Rhodos niet bij de eerste de beste aanbieder, maar kijk eerst goed rond. Er zijn veel verkopers (en boekingskantoren) in het centrum van Marmaris te vinden, waarbij de één de ander probeert te overtreffen met lagere prijzen. Of via reistips, voordat je op vakantie gaat 😉
Bodrum en Gümbet
Bodrum ligt aan de zuidwestkust van Turkije, aan de Golf van Gökova. Bodrum is erg geliefd onder de Nederlandse, Duitse en Russische toeristen. Het centrum van Bodrum is druk en kent vele winkelstraatjes en pleintjes. De haven ligt vol met grote jachten, speedboten en cruiseschepen. Ook heb je bij de haven een moderne overdekte winkelstraat met grote en bekende (Italiaanse) luxemerken. Een trekpleister voor de jetset.
Bekende bezienswaardigheden in Bodrum zijn: de Myndospoort uit de tijd van Alexander de Grote, het (onderwater)museum met het glaswrak de Uluburun en het graf van Ada van Karië, bij de Petrusburcht. Daarnaast heb je in Bodrum een Griek theater en..windmolens!
Het is tevens mogelijk om vanaf Bodrum een van de Griekse eilanden bezoeken. Vanuit de haven kun je namelijk tickets voor de veerboot naar Kos.
Gümbet
Gümbet is inmiddels onlosmakelijk verbonden met Bodrum. Gümbet was eerst, ook toen ik er vakantie vierde, een van de rustige badplaatsen in Turkije. Dit is vandaag de dag wel anders, want ook Gümbet is een drukke en populaire toeristenoord geworden. Gümbet ligt op zo’n drie kilometer van Bodrum en er rijden geregeld dolmussen, waarmee je voor een paar Euro tussen beide badplaatsen kunt pendelen.
Gümbet ligt in een prachtige omgeving, tegen een heuvelwand aan, waar de hotels en appartementen tegenop zijn gebouwd. Wil je naar het strand, dan zul je helemaal naar de voet van de heuvel moeten lopen. Ook Gümbet heeft verschillende uitgaansgelegenheden, die je kunt vinden in de veelal gebruikte naam ‘Bar Street’.
Lara
(Her)ken je die immens grote resorts langs de kust als je vanaf Antalya met de touringcar richting Alanya bent? Dat is Lara, ook wel het Las Vegas van Turkije genoemd. Lara ligt aan de kust van Antalya, waar een hele rits aan mega (veelal 5-sterren) hotel-resorts zij aan zij aan de kustlijn staan. De vergelijking met Las Vegas ligt hem in het feit dat de meeste resorts, net zoals de hotels in de Amerikaanse gokstad, hun eigen thema hebben.
Zo staat er onder andere een resort in de vorm van een schip (de Titanic), een replica van de bekende Russische Kremlin (hotel World of Wonders Kremlin Palace), een resort in de vorm van de Concorde (Concorde De Luxe Resort) en resorts met Oosterse thema’s. Alle resorts zijn ulta all-inclusive (5-sterren +), waardoor Lara ook wel wordt gezien als luxe vakantiebestemming voor de jetset. Lara is vooral populair bij vooral Nederlandse, Duitse en Russische toeristen.
Qua zandstranden heeft Lara over één van de langste stranden aan de kust van Turkije, waardoor het ideaal geschikt is voor een luxe strandvakantie. Als uitstapbasis kun je een bezoek brengen aan de stad Antalya, of één van de vele bazaars net buiten de resorts. Ook kun je vanaf Lara een avontuurlijke tocht in het Taurusgebergte maken. Een absolute aanrader!
Houd er wel rekening mee dat de prijzen voor een hotel-resort in Lara over het algemeen een stuk duurder zijn dan de andere badplaatsen uit dit artikel.
Handig:
- Meer inspiratie nodig? Bekijk hier ons overzicht Turkije reisverhalen
- Je kunt tickets voor de veerboot naar de Griekse eilanden of een tour naar Efeze van tevoren boeken via reistips
1 reacties
Leuke overzichtelijk site met goede tips voor mijn groepsreis naar Turkije. We zijn wel van plan een touringcar te huren omdat naar alle waarschijnlijkheid veel aanmeldingen zullen hebben en we dus een aanzienelijk groep zullen zijn: gezellig!