Voor stedentrips reis ik eigenlijk altijd met handbagage om een paar redenen. Je reist licht, goedkoop en je hoeft niet lang te wachten bij de bagageband (want we weten allemaal dat dat nog flink wat tijd in beslag kan nemen).
Vliegen met handbagage
Er zijn veel voordelen aan vliegen met handbagage. Je bespaart al snel zo’n 30 euro per vlucht en je hoeft niet met grote koffers te zeulen. We kennen helaas ook de irritaties die op kunnen spelen als je reist met handbagage. Waarschijnlijk zijn we allemaal wel eens gevraagd om dat kleine tasje want je om je schouder hebt hangen ook in je koffer te stoppen. Het kan allemaal ook best verwarrend zijn. Sommige maatschappijen vinden het goed als je nog een klein tasje bij je hebt, terwijl andere vliegtuigmaatschappijen daar heel streng in zijn en alleen een koffer toelaten.
Veranderde beleid
Veel luchtvaartmaatschappijen zoals Wizzair en Ryanair hebben onlangs hun handbagagebeleid veranderd. Zo mag je bijvoorbeeld je handbagagekoffertje niet meer mee het vliegtuig in nemen, maar wordt deze automatisch ingecheckt in het ruim zonder extra kosten. Dit heeft als gevolg dat je wel moet wachten bij de bagageband, maar je kosten blijven nog steeds minimaal. Mocht je nog altijd graag je koffer bij de hand kopen kan je meestal voor ongeveer 5 euro een Priority-ticket kopen, waarmee je als privilege hebt dat je je koffer mee mag nemen in het vliegtuig. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een bus moet halen. Op deze manier weet je dan zeker dat je geen tijd verspilt bij de bagageband.
Tips en tricks
Wie denkt dat je weinig in een rolkoffer kan krijgen, heeft het mis. Het is me namelijk ooit gelukt om een handbagage koffer zo vol te proppen dat hij 20 kilo woog. Overigens ging ik met deze koffer maar 3 dagen op reis, maar mijn motto is dat je nooit genoeg bij je kunt hebben. Er zijn verschillende tips en tricks om te laten lijken dat je weinig bagage hebt meegenomen, maar eigenlijk je hele kledingkast bij je hebt. Zo kan je bijvoorbeeld een koffer aanschaffen die je kan in- en uitritsen. Door een extra rits te openen, wordt de koffer groter. Mocht er iets van gezegd worden bij de balie, dan kan je hem altijd weer dichtritsen door er een beetje kracht achter te zetten.
Daarnaast zijn vacuümzakken echt de uitvinding van de eeuw. Stop je kleren in zo’n zak, zuig hem vacuüm en je de zak neemt bijna de helft af in volume. Je kan deze zakken gewoon kopen op internet en in sommige supermarkten verkopen ze ze ook. Tot slot nog één tip: pak je kleren niet in, maar trek ze aan. Daarmee bedoel ik niet dat je twintig lagen kleren moet aantrekken. Als je echter een dikke trui of jas mee wilt nemen, kan je die net zo goed omknopen. Ook een dikke badhanddoek die door kan gaan voor een fleecedekentje kan je ook altijd om je schouder hangen om hem mee te smokkelen. Dit neemt anders veel te veel ruimte in in je koffer.
Goede koffers kopen
Hoe weet je nu of je een kwalitatief goede koffer koopt en of hij voldoet aan de eisen van de handbagagekoffers? Mijn ervaring leert me dat handbagagekoffers vrijwel nooit gecontroleerd worden als ze er niet te groot uitzien. Koffers met een groot vak aan de voorkant ogen groter. Hierdoor kan je sneller gevraagd worden om je koffer in een vak te plaatsen om te controleren of hij voldoet aan de eisen voor de afmetingen. Op veel sites geven ze ook aan welke handbagagekoffers geschikt zijn. Reis je met kinderen, dan is het verstandig om de kids een eigen koffer mee te geven. Kinderkoffers zijn er in alle soorten en maten en vaak met een thema voor de jonge reizigers. Check altijd nog wel even de afmetingen voordat je daadwerkelijk op reis gaat, maar ik heb er nooit problemen mee gehad en ik reis met veel verschillende maatschappijen. Weten wat jouw vliegmaatschappij wel toestaat en wat niet? Kijk dan op alle-handbagage-afmetingen.nl.