Sri Lanka, het land van de vele flapoortjes. Het land waar ze in het zuiden niet vreemd zijn van een jointje. Het land waar je onder de muggenbulten komt te zitten, maar als je aan iemand vraagt of er veel muggen zijn, het antwoord “nooo, maybe one or two” is. Het land waar het ontbijt groter is dan je maag. Het land waar de invloed van de Engelsen nog steeds merkbaar is.
Dit laatste zie je veelal terug in hun gewoontes. Zo is Engels hun tweede taal en rijden ze hier allemaal aan de linkerkant van de weg. Maar ook in het straatbeeld zie je de Engelse invloeden terug. Koloniale gebouwen en theeplantages tot in het hooggebergte.
Het zuiden van Sri Lanka was voor ons dan ook even wennen. Zoals we in vele landen hebben ondervonden, wonen de vriendelijkste mensen altijd in het zuiden van het land. In Sri Lanka is het juist net weer andersom. Maar..misschien waren we in het noorden ook wel te veel verwend door de mooiste glimlachen 🙂
Eenmaal geacclimatiseerd in het zuiden kwamen we erachter dat de goedheid en warmte van de Singalezen ook in dit deel van dit bijzondere land aanwezig is.
Treinreizen blijven toch het mooist!
Door een land reizen met de trein blijft voor ons toch het mooiste wat er is. Eindeloos voor je uit zitten staten, naar al het moois wat voorbij komt. Theeplantages, rijstvelden, kleine dorpjes aan het spoor, een helderblauwe zee, groene landschappen, je raakt er niet op uitgekeken.
Muziekje op en laat het leven je maar weer inspireren!
Via het hooggebergte naar Negombo
De laatste bestemming van onze reis door Sri Lanka is Negombo. Negombo ligt zo’n 40 kilometer van de hoofdstad Colombo af en 30 minuten van het vliegveld. Vanuit het hooggebergte (Nuwara Eliya) en vervolgens via Tissamaharama, Tangalla, Mirissa en Galle, zijn we naar Negombo afgereisd. In het volgende stuk vertel ik hoe wij dit ervaren hebben.
Tissamahara en het Yala National Park
Tissamahara hebben wij bezocht, op aanraden van een lokale taxichauffeur. Mede omdat het Yala National Park, iets wat wij graag wilden bezoeken, goed te bereiken was via Tissamahara. In Tissamahara sliepen we in een guesthouse (zie foto). Vanaf daar pakten we de fiets om het dorp te gaan verkennen.
Helaas bood Tissamahara niet de vibe waarnaar wij altijd op zoek zijn. Een vibe waar wij ons prettig bij voelen. We weten eigenlijk niet eens waarom. Misschien waren het de vele ‘straatjongens’, de vele donkere plekken en het ontbreken van echte gezelligheid, wat ons dit gevoel gaf.
De volgende dag stond er een Jeep-safari op de planning. Ook dit bracht niet wat wij van te voren hiervan hadden verwacht. We kwamen prachtige wildlife tegen als krokodillen, luipaarden en olifanten, maar helaas konden we deze enkel zien vanaf hele grote afstand. Het was leuk, maar ook niet meer dan dat. Het was voor ons dan ook tijd om weer verder te reizen.
Hangen op het strand van Tangalla
Tangalla was daarentegen wel fantastisch! Tangalla is een klein idyllisch kustplaatsje, en omdat we net voor het hoogseizoen waren, hadden we het strand voor ons alleen! Okay okay, af en toe kwam er nog een ander stelletje op ‘ons’ strand, maar over het algemeen hebben we in Tangalla vier dagen heerlijk van de rust genoten 🙂
Lekker op het strand hangen, in de middag een tukkie doen en ’s avonds lekker ergens wat eten. De laatste avonden hebben we samen met het personeel van het hotel waar we verbleven, en nog enkele andere stelletjes rondom een kampvuurtje gezeten met wat muziek en eten.
Whale watching in Mirissa
Blue Whales watching!! hartstikke gaaf! Thans voor mijn partner. Ik heb vijf uur lang misselijk op de boot gezeten. Hoe mooi deze prachtige dieren ook zijn, ze konden mij voor even gestolen worden. Aan walvissen en dolfijnen geen gebrek. Prachtig om deze gigantische beesten in hun eigen natuurlijke habitat te zien! Een hele mooie ervaring! ondanks ik me niet best voelde aan boord..
Nederlandse invloeden in Galle
Van 1663 tot 1796 vestigden de Nederlanders zich in Galle. Ze versloegen de Portugezen, om Galle vervolgens weg te geven aan de Britten. Fort Galle bestaat dan ook voor ruim 90% uit Nederlandse gebouwen, en behoort nu nog steeds tot één van de belangrijkste havens in Sri Lanka.
We waren een beetje aan het struinen door het fort en bezochten wat souvenirswinkeltjes. We hebben hier best een leuke tijd gehad. Dat Sri Lanka een open cultuur heeft bleek wel uit het feit dat we door één van de winkeleigenaressen uitgenodigd werden om te komen eten in hun nieuw geopende restaurant. Voor even waren wij onderdeel van hun familie en aten we heerlijke curry gerechten!
Sri Lanka in het kort
Het land, de natuur, maar vooral de cultuur van Sri Lanka heeft zoveel te bieden! Elke provincie, elk gebied heeft weer iets te bieden. Sri Lanka beschikt over een rijke historie, iets wat je tijdens het reizen veel terug ziet. Ook de mensen zorgen ervoor dat wij drie weken lang hebben genoten van dit land.
Maar het is voor ons tijd om verder te reizen. Kuala Lumpur in Maleisië is onze volgende bestemming. Hierover zullen we later onze ervaringen delen op reistips!
Lees hier het vorige reisverhaal over Shirley’s bezoek aan het olifantenweeshuis Pinnawela in Sri Lanka.