Tussen Beijing en Xi’an vind je een oud Chinees lampionnendorp waar je even terug gaat in de tijd: Pingyao. Hier dwaal je door oude, smalle straatjes die omringd zijn door de oude stadsmuur. De film ‘Raise the Red Lantern’ is hier opgenomen en de Ming-architectuur uit de 14e eeuw laat je zien waarom. Je waant je er echt even in het oude keizerrijk van China.
Hoe kom je in Pingyao?
Vroeger was de nachttrein dé manier om vanuit Beijing in Pingyao te komen, een rit die ruim 12 uur duurde. Tegenwoordig rijdt er een razendsnelle bullettrain, die je in vier uur van Beijing naar de lampionnenstad Pingyao brengt. Wel zo comfortabel en het scheelt je ook een boel reistijd. Onderweg kun je kijken hoe je Chinese medereizigers hun treinreis doorbrengen, met allerlei snacks die je misschien zelfs wel worden aangeboden om uit te proberen.
Tuinen, tempels en lampionnen
In Pingyao vormt vooral de oude stad een heel sfeervol plaatje. Het is een van de best bewaarde steden uit de Ming-periode en het staat dan ook vermeld op de UNESCO World Heritage-lijst. Omgeven door een authentieke stadsmuur dwaal je door een wirwar van kleine klinkerstraten. Je ziet hier veel details: overal leuke, kleine poortjes, tuinen, tempels en doorkijkjes voorzien van rode lantaarns. Sta ‘s ochtends vroeg op, dan zie je Pingyao wakker worden en ben je veel van de Chinese toeristen voor die de oude stad met vlagen kunnen overspoelen. De rode lampionnen aan de gevels van de courtyardhuizen geven de stad ‘s avonds een magische gloed; een mooi moment voor wat foto’s.
Lotustempel en courtyardhuis van Qiao
Buiten Pingyao liggen nog twee interessante bezienswaardigheden. De oude, boeddhistische Zhenguo lotustempel is een bezoekje waard en kan goed gecombineerd worden met het courtyard-huis van de familie Qiao. Dit oude familiehuis telt 25 pleintjes en 300 kamers. Het is tegenwoordig een museum en de bekende film ‘Raise the Red Lantern’ werd hier opgenomen. Het is wat toeristisch opgesteld, maar het huis en de tentoongestelde attributen zijn zeker wel interessant. Zeker als je je probeert voor te stellen hoe hier vroeger de familie Qiao woonde.
Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van China online, onderdeel van Riksja Travel. De specialisten hebben zelf veel door het land gereisd, en verkopen de bestemmingen vanuit hun persoonlijke passie. Tijdens je individuele reis slaap je kleinschalig en door bijzondere excursies leer je het land kennen. Jij bepaalt hoe je reis eruit ziet, doormiddel van korte reisprogramma’s bouw je je eigen China-rondreis.
Meer informatie over China? Neem dan eens een kijkje op Bea’s reisprofiel voor meer reisverhalen en informatie over China!
1 reacties
Pingyao is inderdaad alsof je je even in het oude China bevindt. Wij komen er net vandaan en vonden het ook geweldig! Vergeet ook vooral niet om er het ‘wereldberoemde’ Pingyao beef te eten. In de avond verandert de oude binnenstad in een kleurrijke (maar wel erg toeristsche) scene.