Zonder het zelf te weten zaten wij tijdens onze reis op Bali in Indonesië midden in de ceremoniële tradities van de Hindoes. Zo waren wij getuige van de rituele purification (zelfreiniging), Ogoh-Ogoh en Nyepi (Dag van de Stilte). Enorm bijzonder om dit tijdens de reis te beleven. Helemaal bijzonder omdat deze ceremonies niet traditioneel ieder jaar op dezelfde data plaatsvinden. Dit jaar (2015) vonden de ceremonies plaats van 20 tot en met 22 maart.
Ritual Purification Melasti (rituele zelfreiniging)
Waar het overgrote gedeelte van Indonesië voornamelijk moslim is, kom je op Bali voornamelijk Hindoes tegen. Een van de rituelen van de Hindoes is purification, oftewel zelfreiniging. Op heilige plekken en tempels, zoals de Tirta Empul Holy Water Temple in Tampaksiring kun je jezelf reinigen in het heilige water dat door de tempel vloeit (zie foto).
Daarnaast heb je ook de Melasti purification. Bij Melasti is het de bedoeling dat je jezelf reinigt tegen al alle kwade en slechte dingen uit het verleden. Deze ceremonie begint in de stad, waarbij de Hindoes in grote getallen richting de oceaan lopen. Alle Hindoes zijn gekleed in het wit en dragen offers en tempelbeeltenissen bij zich, die op een speciale plek aan zee worden verzameld. De oceaan en rivieren worden gezien als de bron van het leven. Met het uitbrengen van offers wil men naast zichzelf, ook heilige objecten uit de tempels reinigen. Aan het einde van de ceremonie worden alle offers in de oceaan gegooid.
Impressie van Melasti purification op Kuta Beach (Bali)
Ogoh-Ogoh
De dag na de Melasti purification vindt het traditionele Ogoh-Ogoh plaats. Ogoh-Ogoh is een optocht van grote, enge en zelfs angstaanjagende poppen door de dorpjes en steden op Bali. De poppen verbeelden boze geesten uit. Tijdens Ogoh-Ogoh worden de goden aangeroepen en is moeten kwade geesten worden verjaagd van het eiland. Weken van te voren begint men op het eiland al met het maken van deze geweldig uitziende poppen (zie foto). Sommige zien er levensecht uit en jagen je de stuipen op het lijf. Met geschreeuw, gedans en vuurwerk worden de poppen door de straten gedragen en op een verzamelplek in de brand gestoken.
Naast de ceremonie is Ogoh-Ogoh ook een wedstrijden tussen de verschillende stadsdelen op Bali onderling. Elk stadsdeel wil een jury overtuigen met hun mooiste en meest angstaanjagende pop. Tijdens een show wordt bekendgemaakt welk stadsdeel de mooiste pop heeft weten te fabriceren.
Nyepi (Silent Day)
De dag na Ogoh-Ogoh, oftewel nieuwjaarsdag volgens de Hindoe maandkalender vindt de nationale feestdag Nyepi plaatst. Tijdens Nyepi, ook wel ‘Silent Day’ of ‘Dag van de Stilte’ genoemd, mogen er geen auto’s of motors over het eiland rijden, mag er geen lawaai worden gemaakt, radio’s en televisies staan uit en het werk wordt neergelegd. Het is namelijk de bedoeling dat iedere Hindoe mediteert en vast, en even terug gaat naar zijn of haar innerlijke zelf.
Ook hoopt men dat Nyepi ervoor zorgt dat de kwade geesten Bali niet kunnen vinden en daardoor overslaan. Voor de Hindoes op Bali is Nyepi een belangrijke dag en daarom hoopt men ook dat toeristen zich enigszins houden aan de traditie. Uiteraard in minder mate dan zijzelf, maar er wordt wel verwacht dat toeristen deze dag respecteren en geen lawaai zullen maken op het eiland.
Zelf de ceremonies van de Hindoes meemaken?
Voor ons was het erg bijzonder om tijdens deze periode op Bali te zijn. De Balinezen vertellen graag over hun tradities en ceremonies en betrekken de toeristen probleemloos bij de festiviteiten. In 2016 zullen de ceremonies plaatsvinden vanaf 7 maart en in 2017 vanaf 26 maart.