Donderdag 18 juni begint Ramadan, ook wel bekend als de vastenmaand voor vele moslims. Het vasten wordt onder meer gezien als een manier om de ziel te zuiveren en Allah te danken voor alles wat hij je geeft. Dat vasten gebeurt van het moment dat de zon ’s morgens opgaat tot ’s avonds als de zon weer ondergaat. De snelle denkers beseffen meteen dat de huidige periode van Ramadan gezien de zomertijd dus pittiger wordt, dan een periode in het najaar. Tijdens deze periode van de Ramadan zit zelfs de langste dag (21 juni) bij het vasten inbegrepen.
Als reiziger merk je vooral als je in islamitische landen reist, dat de Ramadan ook effect heeft op het dagelijks leven. Daarom geven we je wat praktische informatie om enigszins toch nog een beetje voorbereid te zijn op de komende periode.
- Realiseer dat het Ramadan is: veel moslims respecteren jouw keuze om niet (in dezelfde God) te geloven. Zij geloven echter wel. Ze vragen daarvoor geen waardering, maar wel de ruimte om dit geloof zo uit te voeren.
- Respecteer de mensen: op een enkeling na zullen weinig moslims je overtuigen om ook te vasten. Sterker nog, als jij als Europeaan gewoon wilt eten, moet je dat gewoon doen. Het is echter wel oneerbiedig om uitgebreid te eten in het zicht van de ander. Zeker als datgene wat je eet de lekkere geuren verspreidt. Eet daarom enigszins bescheiden en als het kan uit het zicht van de ander.
- Plan vooruit I: veel moslims doen mee aan de Ramadan. Dat wil echter niet zeggen dat de handel stil staat. Alleen gebeurt de handel in mindere mate, op uitzonderlijke tijden en zonder enig planning. Als je een grote eter bent, is het dan ook handig om in de avonduren als de zon onder is en de handel tot bloei komt, je lekkernijen in te slaan voor de volgende dag. Zo heb je ook als de mensen even niet werken, altijd wat te eten.
- Plan vooruit II: in de grote toeristische steden zullen veel moslims meedoen aan de Ramadan. Toch draaien de hotels vaak wel normale diensten. Het kan zijn dat er – met name in grote hotels – minder restaurants actief zijn, toch kan je in de meeste hotels gewoon op Europese tijden terecht voor een goede hap. Al kan dat wel weer per land enorm verschillen. Iets om wellicht rekening mee te houden en laat jezelf daarover van te voren goed informeren.
- Feest mee: zodra de zon onder is, mag er weer gegeten worden. Ramadan is voor veel moslims naast bezinning, deze periode ook bedoeld om het leven en je zegeningen extra te vieren. Als het eten op tafel komt, wordt er dan ook flink uitgepakt. En het liefst nog met zoveel mogelijk mensen. De vele gastvrije moslims laten je graag zien wat Ramadan – en dus ook het moment van weer mogen eten – voor hen betekent. Als je lief vraagt, zit je zo bij een gezin aan tafel.
Toch wel wat dingen om dus rekening mee te houden. Want doordat de moslims in deze zware periode wat gas terugnemen overdag om energie te besparen, valt ook het actieve straatbeeld weg van vele grote steden. Wil je dus echt het bruisende leven van de vele duizend en één Arabische steden meemaken, dan is het misschien beter om even de Ramadan af te wachten.
We wensen iedereen die donderdag begint met de Ramadan heel veel succes. Oftewel, Ramadan Mubarak!