Wist je dat..?
– Dat Nepal officieel het geboorteland is van de Boeddha?
– In Nepal ouders liever een zoon dan een dochter krijgen?
– Vrouwen nog steeds abortus plegen als blijkt dat ze een dochtertje verwachten?
– Ondanks de voorkeur voor jongens, de verhouding mannen en vrouwen nagenoeg gelijk is (52% om 48%)?
– Een jaarinkomen in Nepal gemiddeld op 1.000 euro ligt?
– De Nepalese vlag als enige vlag ter wereld niet rechthoekig, maar twee driehoeken boven elkaar heeft?
– De week in Nepal op zondag begint?
– De afstand tussen Kathmandu en Pokhara 211 kilometer is, maar je er met de bus zeven uur over doet?
Pokhara
Na een verblijf in de vieze hoofdstad Kathmandu, waren we echt even toe aan een ‘iets’ schonere lucht, meer groen en minder drukte. En ja hoor, dit alles is te vinden in Pokhara!
Pohkara is een stad bij het Himalaya gebergte. Veel bergbeklimmers en hikers starten hun toch over de Himalaya vanuit Pokhara. Wij dus ook! al is het maar een ééndags tour 🙂
We wilden in ieder geval de sfeer proeven, de zonsopgang in Sarangkot (zie foto) en de schoonheid van de natuur. De zon was nog niet te zien, maar de bergtoppen waren al verlicht. Een prachtig gezicht! Je ziet de schaduw van de bergtoppen iedere seconde kleiner worden, om vervolgens te ontbijten op het dak van ons guesthouse, met als uitzicht de ‘Annapurna’.
De Annapurna
De Annapurna is een berggebied (zie foto), met een top van iets meer dan 8 duizend meter. We hebben een wandeling van vier uur gemaakt, langs alle bergdorpjes. Adembenemend. Maar dit is niet het enige wat we in Pokhara hebben gedaan!
We huurden fietsen om een Tibetaans vluchtelingenkamp te bezoeken. Een plek waar lieve glimlachen je tegemoet komen. Tibetanen zijn een warm volk. Eigenlijk ongelooflijk om te zien dat de Tibetanen na 50 jaar, nog steeds geen Nepalees paspoort krijgen van de Nepalese overheid. En waarom? Dat weten de Tibetanen zelf ook niet.
Vanaf onze fietsen stapten we over op een houten roeibootje. We peddelden naar de overkant van een meer, om vervolgens na een flinke klim aan te komen bij een Tempel, bovenop een berg. Vanaf de tempel had je een geweldig uitzicht. Ze vertelden ons dat dit de meest vredige tempel van Azië is, op zo’n 1.1 kilometer boven zee-niveau.
Tibetaans vluchtenlingenkamp
In 1950 nam het zogenaamde ‘bevrijdingsleger’ van Volksrepubliek China zijn intrek in het strikt geweldloze Tibet. Er was geen Tibetaan die de behoefte had om bevrijd te worden, maar de Chinezen dachten daar anders over. In de jaren die volgden hebben de Chinezen de bevolking van Tibet hun land, cultuur en geloof afgenomen, met de bedoeling om het land om te vormen tot communes.
De meeste tempels werden vernield, en Tibet werd achtergelaten in onrust. In 1959 werd het gerucht aangewakkerd dat de politieke en geestelijke leider van Tibet, de Dalai Lama, ontvoerd zou gaan worden. De Tibetanen kwam vol in opstand en vormden een linie rondom het paleis van de Dalai Lama, om hem te beschermen.
De Dalai Lama wist uiteindelijk te ontsnappen, en tot op de dag van vandaag leeft hij in ballingschap in India. Veel Tibetanen sloegen op de vlucht en probeerden via het Himalaya gebergte te ontsnappen. Een gevaarlijke oversteek, met als gevolg duizenden doden.
Er leven naar schatting nog circa 50.000 Tibetanen in Nepal, gesetteld in vluchtelingenkampen. Zij hebben niet de beschikking over identiteitspapieren. Met andere woorden, zij zijn identiteitsloos. Tot de dag van vandaag weigert de Nepalese regering, om onduidelijke redenen, deze Tibetanen een identiteit te geven. Al ruim 50 jaar zijn deze vriendelijke mensen gedoemd om op een kamp te leven.
De Dalai Lama strijdt (lees: geheel geweldloos!) nog steeds voor een onafhankelijk Tibet. Tevergeefs, want ondanks meerdere aangenomen resoluties voor een onafhankelijk Tibet door de Verenigde Naties, leven de Tibetanen nog steeds onder heerschappij van de Volksrepubliek China.
Nepal in het kort
Ondanks de prachtige natuur die Pokhara te bieden heeft, heeft het ons geen speciaal gevoel gegeven. Toch vreemd, want het internet staat vol met reisverhalen waarin louter positief over Nepal word gesproken.
Misschien kwam het door onze té hoge verwachtingen van Nepal. Misschien waren we wel teveel verwend in Sri Lanka? Misschien waren wij niet het type toeristen voor Nepal? We laten dit maar gewoon voor wat het is.
Nepal was een leuke ervaring, die ons heeft realiseren dat we bepaalde dingen in Nederland meer zullen waarderen. Nepal is voor ons het land van de Mountains, waar de natuur in het regenseizoen vast nog mooier zal zijn. Een plek die voor bergbeklimmers en hikers geweldig zal zijn!
De komende dagen hangen we op het strand van Phuket, een eiland van Thailand. Vervolgens zullen we onze reis voortzetten richting Laos. Over beide bestemmingen binnenkort meer!
Wil je meer reisverhalen lezen van onze CityBlogger Shirley, lees dan hier Shirley’s reisverhalen.