Een vakantie naar Griekenland, Spanje of bijvoorbeeld Italië werd door veel Nederlanders uitgesteld tot later dit jaar. Verschillende Europese landen kennen strengere regels dan Nederland. Daarbij zijn veel gezinnen, met name kinderen binnen het gezin, nog niet gevaccineerd. Het maakt dat zij zich deze zomer verplicht moesten laten testen, wanneer zij voor een vakantie in het buitenland kozen. Reisbureaus zien dat de vraag naar vakanties in de herfst fors toeneemt. Waar men voorheen af en toe voor een midweek in Nederland koos, gaat de voorkeur dit jaar uit naar een vakantie in het buitenland. Verschillende factoren dragen hieraan bij.
Veel gezinnen al meerdere jaren niet in het buitenland geweest
Op Woty reisinformatie bekijken laat men verlangen naar een vakantie in het buitenland. De prachtige Italiaanse of Spaanse steden zijn meer dan het bezoeken waard. Of wat te denken van opgaan in de ontspannen Griekse cultuur? De afgelopen twee zomers kozen de meeste gezinnen voor een vakantie dichtbij huis. Het gevoel even helemaal weg te zijn, heeft men hierbij niet kunnen ervaren wordt door veel mensen gesteld. Sommige gezinnen gingen zelfs helemaal niet weg. Met name vorig jaar zomer begonnen veel huishoudens aan een renovatie van hun woning. Keukens, badkamers en schuttingen werden massaal vervangen. Je herinnert je de lange wachtrijen voor de vuilstort en bouwmarkt wellicht nog.
Nederlandse zomer viel voor veel mensen tegen
Veel mensen hadden het gevoel dat de Nederlandse zomer veel slechter was dan voorgaande jaren. Dat komt wellicht door het aantal dagen waarop het regende. Dat aantal was gevoelsmatig veel hoger dan in andere jaren. Kijk je echter naar de cijfers over het weer, dan was de maand juli helemaal niet zo slecht. De gemiddelde temperatuur lag dit jaar op 18 graden Celsius. Eerdere jaren was de temperatuur in juli gemiddeld iets hoger: 18.3 graden Celsius. Dit jaar lag het aantal zomerse dagen in juli wel aanzienlijk lager dan in andere jaren. De Nederlander moest het deze zomer met vier zomerse dagen doen. Daar waar er over de laatste jaren gemiddeld twee keer zoveel zomerse dagen waren.
Zuid-Europese bestemmingen populair dit najaar
De meeste reizen gaan dit najaar naar Zuid-Europese landen. Onder meer Spanje, Italië en Portugal zijn populair. Ook de Griekse eilanden zijn in trek. De garantie op mooi weer is de voornaamste reden om deze kant op te gaan. Daarbij heeft men door het mooie weer de mogelijkheid om voornamelijk buiten te leven. Iets waardoor de kans op een besmetting met het coronavirus afneemt. In Nederland zelf trekt men steeds meer naar binnen door de lagere temperaturen en de kortere dagen. Het maakt dat virologen vrezen dat het aantal besmettingen de komende tijd mogelijk op zal lopen.