Wandelend over een verlaten strand doemt er ineens een mysterieus scheepswrak op. Het lijkt er al jaren te liggen, troosteloos te vergaan in het zand. Een prachtig oud schip dat waarschijnlijk ooit de meedogenloze hoge golven van de zee trotseerden. Maar op een dag ging het duidelijk mis en is het schip vastgelopen op een zandbank. Meestal worden deze scheepswrakken snel verwijderd, maar er zijn plekken op de wereld waar de wrakken nog altijd liggen. Niet alleen op het strand, maar ook op de bodem van de zee. Zeewier, vissen en andere onderzee bewoners hebben er een onderkomen gevonden. Heb jij altijd al een van deze mysterieuze scheepswrakken willen bewonderen? Op het strand of misschien wel tijdens een duik onderwater? Wij hebben de meest mysterieuze scheepswrakken wereldwijd voor je op een rijtje gezet.
Klein Curaçao
Wel eens gehoord van Klein Curaçao? Het is het kleine onbekende broertje van het vlakbij gelegen grote eiland Curaçao. Klein Curaçao is een prachtig onbewoond eiland met parelwitte stranden, een helderblauwe zee én een prachtig mysterieus scheepswrak. Klein Curaçao is, zoals de naam wel doet vermoeden, een klein eiland dat vrij plat is. Gemakkelijk over het hoofd te zien dus tijdens een woeste storm op zee. Daarnaast zijn er rondom het eiland sterke stromingen die het navigeren moeilijk maken. En als dan ook nog eens de wind verkeerd staat, dan is het bijna wachten tot een schip zou vastlopen. En dat gebeurde dan ook regelmatig in oude tijden. Maar niet alleen in eeuwenoude tijden. In de jaren ’80 van de vorige eeuw ging het mis voor een olie tanker genaamd Maria Bianca Guidesman. Nog altijd ligt het scheepswrak op het verlaten strand van het onbewoonde eiland. Volledig verroest inmiddels, wat het een spookachtige uitstraling geeft. Een prachtig scheepswrak om eens te bezoeken tijdens een wandeling over Klein Curaçao.
Micronesië
In 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden ruim zestig Japanse schepen tot zinken gebracht door Amerikaanse troepen. Deze zestig schepen liggen nog altijd op de bodem van de zee in een lagune in Micronesië. Inmiddels hebben talloze zeebewoners er een onderkomen gevonden. Duikers van over de hele wereld komen naar deze plek om de mysterieuze scheepswrakken te bewonderen. In de onderzeese wereld vang je nog een griezelige glimp op de van de Tweede Wereldoorlog. Kledingstukken en zelfs tandenborstels zijn nog aanwezig in sommige scheepswrakken. Een indrukwekkende ervaring en een onvergetelijk avontuur voor de duikers die deze tocht aandurven.
Michigan
Wil je de indrukwekkende scheepswrakken van Micronesië bewonderen, dan moet je een ervaren duiker zijn. Maar niet getreurd, ook als beginnende duiker kun je scheepswrakken onderwater verkennen. In de Great Lakes in Michigan (VS) bijvoorbeeld. Duizenden schepen zijn roemloos ten onder gegaan op ondiepe plekken in dit water. Verwoestende stormen gaven het laatste zetje aan indrukwekkende stoomschepen en prachtige schoeners. Met alleen een snorkel kun je een aantal van de scheepswrakken gemakkelijk bekijken. Tot een aantal jaren geleden stak er zelfs nog een deel van een groot gezonken schip boven het water uit. Een prachtig aanzicht en mensen kampeerden er zelfs op. Op meerdere plekken kun je als snorkelaar, beginnende duiker of al gevorderde duiker mysterieuze scheepswrakken verkennen onder water. Een waar avontuur!
Bermuda
Nergens anders ter wereld vind je zoveel scheepswrakken als in de wereldberoemde Bermudadriehoek. Het wordt zelfs het scheepswrakkenparadijs van de Atlantische Oceaan genoemd. Ruim driehonderd schepen liggen nog altijd op de bodem van de zee in de buurt van het eiland Bermuda. Vlijmscherpe koraalriffen zijn in de meeste gevallen de boosdoener geweest van de ten onder gegane schepen. In 1936 zonk hier het luxe Spaanse cruiseschip Cristóbal Colón. Alleen bemanningsleden waren aan boord ten tijde van de ondergang van het schip en gelukkig is iedereen gered kunnen worden. Het luxe schip is echter gezonken en ligt nog altijd op de bodem van de zee. Het enorme schip is redelijk intact gebleven en dat maakt het een zeer geliefde duiklocatie voor duikers van over de hele wereld.