Op de aarde waarop wij leven is er meer dan alleen de wereld waar wij mensen kunnen overleven. Onder het wateroppervlak is er nog een hele andere wereld: de onderwaterwereld. Wanneer je wel eens hebt gesnorkeld of bent gaan duiken zul je weten hoe prachtig deze kleurrijke wereld kan zijn. Wanneer je dit vol enthousiasme wilde delen met je familie en vrienden stuitte je echter op een probleem: je kon het niet aan ze laten zien zonder dat ze het water in moesten. Met de tegenwoordige technologie kan het gelukkig wel. In dit artikel ontdek je de beste tips voor succesvolle onderwaterfotografie!
Soorten onderwatercamera’s
Voor succesvolle onderwaterfotografie is het ten eerste van belang om een goede onderwatercamera uit te kiezen. De meeste gewone camera’s kunnen namelijk niet tegen water. Wel is het mogelijk om een gewone camera door middel van een speciale behuizing alsnog onderwater te gebruiken. Om een goede keuze te maken is het van belang om na te gaan wat jouw doel is met onderwaterfotografie. Ga je de camera bijvoorbeeld gebruiken bij het snorkelen of bij het duiken? Kies je voor een nieuwe onderwatercamera of ga je voor een hoes voor je huidige camera? Dit zijn de 3 beste opties:
1. Een waterdichte compact camera
Een compact camera is een kleine, compacte camera met een vast objectief. Vaak zijn compact camera’s zonder bescherming al waterdicht tot 15 meter diepte. Wanneer je een bescherming aanbrengt kunnen ze vaak nog veel dieper waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor tijdens het duiken. Zonder bescherming kun je een waterdichte compact camera gebruiken tijdens het zwemmen, snorkelen en tijdens de regen.
2. Een onderwaterhuis
Een onderwaterhuis zorgt ervoor dat je echt de diepte in kan gaan met je camera. Deze waterdichte behuizing, die je om je camera heen kunt plaatsen, zorgt ervoor dat je camera met gemakt tot een diepte van wel 30 meter kan gaan. Ze zijn verkrijgbaar voor zowel compact camera’s als voor spiegelreflexcamera’s. Voor compact camera’s ben je meestal voor minder van 100 euro voorzien van een kwalitatieve onderwaterbehuizing. Bij een spiegelreflexcamera kunnen de kosten voor een onderwaterhuis wat hoger oplopen, soms wel tot meer dan 1000 euro.
3. De mobiele telefoon
Tegenwoordig zijn er niet alleen veel camera’s die onderwater kunnen, steeds meer mobiele telefoons kunnen dat ook. Misschien heb je dus zonder dat je het wist al die tijd al een onderwatercamera in je broekzak zitten. Wel is er onder de waterdichte telefoons ook veel verschil in hoe diep ze onder water kunnen. Let hier goed op. Heb je een waterdichte telefoon die niet diep genoeg gaat voor jouw behoeften? Of heb je überhaupt geen waterdichte telefoon? Bekijk dan of een waterdichte telefoonhoes is voor je is.
De kleur van je onderwaterfoto’s
Als je gaat beginnen met onderwaterfotografie is het van belang om rekening te houden met de kleur van je foto’s. Water filtert namelijk bepaalde kleuren, met name de kleur rood. Hierdoor kunnen deze kleuren een stuk bleker lijken. Door een witbalans in te stellen los je dit probleem tot ongeveer 10 meter diepte op. Mocht je nog dieper willen gaan dan is een aparte flitser aan te raden.
Beschikt je camera niet over een witbalans? Zorg er dan voor dat je je foto’s in .RAW bestanden maakt. Dit zorgt ervoor dat ze achteraf goed te bewerken zijn in programma’s als Photoshop en Lightroom. Je kan, wanneer je je foto’s in .RAW bestanden hebt gemaakt, er namelijk voor kiezen om er later alsnog witbalans op toe te passen. Hiermee kun je een foto die op het eerste oog mislukt is weer helemaal tot leven wekken.
Het belang van belichting
Bij onderwaterfotografie is het extra belangrijk om er goed rekening mee te houden waarvandaan het licht komt. Net als op het land maak je ook onderwater de beste foto’s met het licht mee. Het licht schijnt dan namelijk niet in de camera, maar op het organisme, de persoon of het voorwerp dat je fotografeert. Hoe meer licht, hoe meer verschillende kleuren er te zien zijn.
Detailfoto’s
De wereld onderwater is prachtig en zeer gedetailleerd. Hoe dichterbij je kunt komen, hoe beter je deze details kan vastleggen. Een onderwatercamera die dieper dan 15 meter kan, gaat je hierbij helpen. Want hoe meer water er tussen jou het het te fotograferen object zit, hoe vager het beeld wordt. Wanneer je ervoor kiest om de diepte in te gaan en detailfoto’s te gaan maken, zet je camera dan op macrostand. Zo krijg je geweldige details te zien die je nog nooit eerder hebt gezien.
Gebruik je creativiteit
Wanneer je gaat beginnen met onderwaterfotografie is het vooral belangrijk om plezier te maken en lekker creatief te zijn. Test verschillende dingen uit om te kijken wat je het leukste vindt en wat voor jou het beste werkt. Kies je bijvoorbeeld voor foto’s van het licht, voor foto’s van een school vissen óf voor een oppervlakte foto als deze?
Bonus tip: gebruik de ‘bulk’ stand voor extra scherpte wanneer je scholen met vissen gaat proberen vast te leggen.