[forecast location=”Sochi, Russia” measurement=’C’ todaylabel=”Vandaag” datelabel=”date(‘d/m/Y’)” highlow=’%%high%%°/%%low%%°’ numdays=”3″ iconset=”Incredible” cache=”true”]
Vrijdag beginnen de Olympische Spelen. De winterspelen welteverstaan, dit keer in het Russische Sochi oftewel Sotsji in het Nederlands. Een zeer omstreden keuze. Niet alleen vanwege de mensenrechtenvraagstukken of de politieke onstabiliteit in enkele omliggende en voormalige Russische staten, maar ook vanwege de ligging van Sotsji zelf.
Sotsji heeft lange zomers, zachte winters
Sotsji kent namelijk een gematigd subtropisch klimaat. Dat houdt in dat de zomers er relatief lang zijn en de winters er veelal kort en ook nog eens zacht. Als we naar de vooruitzichten kijken (zie ook tabelletje aan het begin van dit blog) wordt dat klimaat dan ook keihard bevestigd. Het wordt relatief zonnig weer met kleine kans op echte neerslag en de temperatuur lijkt de komende weken niet onder de 10 graden Celcius te komen. Daar gaan dus de WINTERspelen plaatsvinden. Je begrijpt al dat alles wat we de komende twee weken aan winter en sneeuw zullen zien, veelal kunstmatig is. Nep dus.
Sotsji wordt ook wel de Russische Rivièra genoemd. Juist vanwege het klimaat en de mooie ligging aan de Zwarte Zee. Je zou je dus een hele mooie kustplaats kunnen voorstellen, wat het ook is, maar wat we dus de komende weken niet gaan zien. Tel daar de stormvloed van negatieve terreur en anti-homo geluiden bij op en zie daar de bij voorbaat totaal mislukte promotie van Sotsji. Of zullen de prestaties van de Nederlandse sporters ervoor zorgen dat we Sotsji toch in ons hart gaan sluiten?
Leveren de Olympische Spelen nog wat op?
Gedane studies koppelen verschillende conclusies aan het succes van de Olympische Spelen. Ja, het levert sommige steden tijdelijk meer toeristen op en nee, niet elke Olympische Spelen heeft nagedacht over de faciliteiten die zijn gebouwd. Zo stonden veel faciliteiten na de Spelen in München een lange tijd leeg en te verpauperen en deed Los Angeles er juist zijn voordeel mee met die lessen om niets nieuw te gaan bouwen. Aan het Olympisch dorp van Barcelona valt niet veel meer te bewonderen op enkele monumenten na, waaronder het Olympisch Stadion zelf. In London hebben ze er zeker wel over nagedacht. Daar hebben ze veel tijdelijk materiaal gebruikt, wat nu weer afgebroken wordt en verscheept wordt naar Rio de Janeiro voor de volgende Olympische spelen. Een duurzame gedachte. Alles wat er blijft staan, draagt nu bij aan een flinke upgrade van de wijk die sowieso al noodzakelijk was. Een enorme nieuwe mall met tal van winkels zorgt er nu voor dat het daar erg plezierig vertoeven is. Infrastructuur dus. Iets wat Beijing al jaren nodig had en het eindelijk versneld ging regelen toen ze de Olympische Spelen mochten organiseren. Het heeft dus zeker zijn voordelen.
De Nederlandse sporters gaan voor goud
Dan nu weer terug naar Sotsji. Daar gaan toch echt de Olympische Spelen beginnen vrijdag. Wat men er in de wereld er ook van vindt. De sporters hebben er in elk geval veel zin in. Je bent nu eenmaal topsporter en dit zijn dan dé momenten waar je voor komt. Waar je voor leeft. Even geen statements. Keihard knallen en hopelijk veel winnen. Want als een Nederlander wint, winnen we allemaal. Dan zijn wij in elk geval voor even weer één groot Nederland. Om een paar week later tijdens de verkiezingen alsnog een statement te maken richting en waarschijnlijk tegen het Oostblok.
De Olympische Spelen kan je de komende tijd hier live volgen via de NOS.