Vakantie! Heerlijk! Autootje in, spullen mee, tent opzetten, boot opblazen en genieten van de zon. Die storm waar de buurvrouw vorige week in Griekenland in zat, dat zal jou niet overkomen. Honderden euro’s schade door overstromingen, dat overkomt alleen die meneer op televisie, toch?
Helaas kan het ook jou overkomen. Slecht- of noodweer komt regelmatig voor op vakantie. Natuurlijk kun je het nooit helemaal voorkomen, maar je kunt veel doen om je ertegen te wapenen. Om die reden is een verzekering afsluiten de belangrijkste tip! Je kunt je bijvoorbeeld met een doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer verzekeren. Deze verzekert je tegen onverwachte kosten op reis en je krijgt ook nog eens hulp.
Storm
Een gescheurd tentdoek is een grote kostenpost voor veel onvoorbereide toeristen. Bij een flinke storm is de kans groot dat het tentdoek het klapperen niet aankan. Zorg daarom als er storm op komst is dat je de tent zo strak mogelijk vastzet.
Ook autoschade door afgebroken boomtakken is een veel voorkomende gebeurtenis. Zet je auto dus het liefst op een open parkeerplaats.
Op veel campings staan losse spullen en veel bomen. Deze kunnen tijdens noodweer een gevaar voor je vormen. Blijf daarom zeker binnen. Een tent is voor een omvallende boom uiteraard niet goed genoeg. Regel een huisje of appartement. Indien dat niet mogelijk is kan je ook uitwijken naar een auto, caravan of camper.
Onweer
Juist in de zomer komt onweer vaak voor. Het is zelfs een van de gevaarlijkste weertypen die we kennen. Het belangrijkste van onweer is om zo snel mogelijk het water uit te gaan. Ook kun je beter ver weg blijven van hoge bomen. In een auto ben je overigens het veiligst. Deze kan ladingen van bliksem afvoeren zonder dat jij er zelf last van hebt.
Het kan eng zijn om onweer mee te maken wanneer je kampeert. Maar bedenk je altijd het volgende: de kans dat het onweer inslaat in een tent of caravan is erg klein. Die kans wordt groter als je op een open stuk grond of bij het water staat. Onweer is een onvoorspelbaar weertype. Daarom is het aan te raden om in een huisje of auto te schuilen.
Dan zijn er natuurlijk nog de bekende elektriciteitskastjes op de camping. De kans op inslag is klein. Desondanks zijn de kosten hoog als het toch gebeurt. De aangesloten apparaten kunnen door de grote hoeveelheid stroom kapotgaan. Haal daarom je stekkers eruit, zodat jouw apparaten in ieder geval heel blijven.
Hevige regenbuien
Vaak wordt onderschat hoeveel ellende natte spullen kunnen opleveren. Niet alle tenten zijn gemaakt voor hevige regen. Ook niet de tenten die als waterdicht verkocht worden, helaas. Het tentdoek kan door veel gebruik of bijvoorbeeld door het spuiten van deo gaan lekken. Ook aanraking van het tentdoek terwijl het regent kan voor een waterdoorlatend doek zorgen. Zet voor de zekerheid zoveel mogelijk spullen in de auto voordat het losbarst. Een andere tip is om een zeil boven de tent te spannen die een groot deel van het water opvangt. Dit kan ook helpen bij een caravan of een camper.
Bij een camping die in hoogte afloopt, ontstaan vaak een soort watervalletjes. Het water loopt daardoor in stromen naar beneden. Als je tent toevallig net in die stroom staat, gaat er veel water onderdoor lopen. Een tent met een vaste kuip lost daarbij al veel op. Natuurlijk kun je het water ook een beetje sturen. Hoe dan? Door geulen langs je tent te graven waardoor het water via de geulen naar beneden loopt.
Het meest waardevol ben jij zelf
Het is verleidelijk al je spullen in veiligheid te stellen. Vaak wordt dan vergeten dat je jezelf in veiligheid moet brengen. Als er echt sprake is van noodweer, kun je de spullen beter laten voor wat ze zijn. Deze zijn verzekerd met een reisverzekering. Kies daarom altijd eerst voor je eigen veiligheid.
Per gebied is de kans op noodweer wisselend. Je kunt altijd even de VVV in de buurt raadplegen voor wat tips over jouw vakantieplekje. Zelf kun je natuurlijk makkelijk even het weer checken iedere dag!