Wist je dat..??
– Je in Nepal op je 18e al voor $200 een auto-rijbewijs kunt kopen, en op je 22e voor een bus?
– Er in Nepal meer mannen vriendschappelijk hand-in-hand met elkaar lopen dan vrouwen?
– Het in Nepal normaal is om spuug te gorgelen en vervolgens voor je voeten uit te spugen?
– Je met de klok mee rondjes om Buddhistische Stupa’s of Tempels moet lopen?
– Iedereen met de rechterhand eet en handen schud, omdat je jezelf met de linker wast?
– Je als Hindu al binnen twee uur na overleden gecremeerd moet worden?
– Dat de zoon, vader of moeder een overledenen moet cremeren in een openbare ruimte?
Zo dat zijn een aantal interessante binnenkomers ofniet? 🙂
Openbare crematie, Pashupatinath Temple
Eenmaal in Nepal aangekomen ervaarden we een totale cultuurshock ten opzichte van onze vorige bestemming Maleisië. Kathmandu is een enorme vieze en drukke stad. Het verkeer is er druk, het lijkt wel alsof er honderduizenden souvenirswinkeltjes zitten, de stroomdraden hangen compleet in de knoop boven de straten, en er is armoede. Veel armoede.
Ondanks je in heel Azië veel armoede tegenkomt, is het hier toch anders. Zo erg dat je gewoon ziet dat de mensen er niet gelukkig uitzien. In de meeste Aziatische landen die wij bezocht hebben zie je dat de mensen wél stralen, ondanks de armoede. Hoe armer de mensen zijn, hoe dichter men hier bij het geloof staat.
De bevolking in Nepal is vriendelijk, maar wel wat gereserveerder. Kinderen worden op straat in emmertjes gewassen. Volwassen mannen scheren zich in autospiegels. Rivieren worden gebruikt als vuilstort. Ik kan zo nog wel uren doorgaan.
Pashupatinath Temple
We zijn inmiddels in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Er is hier bijzonder veel te bezichtigen: Monkey Temple, Patan, Bodnath, Bhaktapur, Pashupatinath, en lokale marktjes. Alles is qua vervoer moeilijk te bereiken, dus besloten we wat langer in Kathmandu te blijven.
In Kathmandu kom je veel Squares tegen. Iedere tempel heeft er wel een. Squares zijn pleintjes of openbare plekken in de buurt van historische bouwwerken. Wij kozen ervoor om bij alle Squares een gid in de armen te nemen, die ons meer kon vertellen over de tempel, de historie en het geloof.
Monkey Temple
Inmiddels zijn wij erover uit dat Nepal een mooi land is. Met mooi bedoelen we de bevolking, de cultuur en de natuur. Toch hebben wij geen speciaal gevoel overgehouden aan ons bezoek aan Nepal. Maar! we waren enkel nog in Kathmandu geweest, dus besloten we door te reizen naar Pokhara, een stad dichtbij het gebergte de Himalaya.
Wil je meer reisverhalen lezen van onze CityBlogger Shirley, lees hier dan Shirley’s reisverhalen.
1 reacties
Mooi verwoord allemaal! Ook wij kwamen naar Nepal vanuit Maleisië. Van een behoorlijk geordend land naar één grote chaos! Wij hebben beide ook een aantal dagen moeten wennen, maar hebben het wel ontzettend mooi gehad! Kahtmandu is net een sprookje..