De luchtvaartmaatschappij werd eind 2015 wereldnieuws, nadat ze aankondigde de eerste luchtvaartmaatschappij te zijn, waarbij de sharia geldt aan boord. Zo serveerde de luchtvaartmaatschappij uit Maleisië bijvoorbeeld alleen halal maaltijden en werd alcohol afgezworen. En daar bleek markt voor, want er de vluchten werden best goed geboekt.
Handgeschreven boardingpas
Maar na aanhoudende klachten van reizigers over urenlange vertraging en last-minute annuleringen kwam Rayani Air minder positief op de radar te staan van de luchtvaartautoriteiten. Nader onderzoek wees uit dat het personeel niet of extreem laat werden betaald. Daarop besloot de crew in april al eens het werk neer te leggen. Later kwam de luchtvaartmaatschappij wederom negatief in het nieuws toen reizigers hun handgeschreven boardingpassen via social media deelden.
Autoriteiten leggen airline aan de ketting
Omdat de luchtvaartautoriteiten van Maleisië ook nog eens een slechte financiële balans onder ogen kreeg, besloten zij om Rayani Air aan de ketting te leggen. In een officieel statement refereren de autoriteiten naar het feit dat de luchtvaartmaatschappij niet voldoet aan de veiligheidsnormen en dat de financiële situatie en management niet toereikend is om veilig de lucht in te gaan.
Eigenaar zegt met goed plan te komen
Eigenaar Ravi Alagenddran baalt van dat besluit en zegt in verregaande onderhandelingen te zijn met investeerders. Tevens zegt hij zich te realiseren dat het managementteam vervangen moet worden en dat hij er hard aan werkt een team neer te zetten die beter is dan hijzelf. Een beetje laat. Voorlopig blijft het verbod van kracht.