Op 20 mei zal de Koningsdam, het nieuwe cruiseschip van de Holland America lijn, in Rotterdam officieel gedoopt worden, waarna het via Amsterdam de eerste cruise op de routes naar het hoge noorden zal uitvoeren. Het schip krijgt veel Hollandse tintjes, van een delfts-blauw uitgevoerde bar tot menu’s gebaseerd op de kaart van het driesterrenrestaurant de Librije. En ook bitterballen en Heineken ontbreken niet. Daarnaast is het Amerikaanse deel van afkomst vertegenwoordigd door een All-Stars band uit de B.B. Kings Blues Club uit Beale Street in Memphis.
En er worden inderdaad groenten geteeld aan boord. Nu ga je natuurlijk niet de 2650 mensen die meevaren op dit cruiseschip voeden met een moestuin, maar toch is er een manier gevonden die impact heeft: kiemgroenten. We kennen natuurlijk Taugé en Alfalfa, maar er zijn nog veel meer varianten. In principe zijn kiemgroenten de jongere versies van de groenten (zaailingen) en bevatten een ze veel hogere concentratie vitaminen en mineralen dan de ‘volwassen’ groenten. Maar, en dat is in deze belangrijker, ook de concentratie aan smaakstoffen is buitengewoon hoog. Ik mocht op een presentatie een paar minuscule zaadjes en stukjes peul proeven, die bijna explosief de mond met smaak vulden. Mint, mosterd, drop, anijs, maar ook Sechuan cress, waarvan de smaak terecht wordt omschreven als elektrisch, tintelend en verdovend, De Nederlandse teler Koppert Cress, wereldwijd een naam op zijn gebied, gaat zijn kiemgroenten verbouwen in een glazen kast in het Culinary Arts Center, een speciaal onderdeel van het schip met een open keuken gebruikt voor kooklessen en culinaire demonstraties. In de avond worden er door de chef-koks ambachtelijke gerechten bereid met onder meer vers geoogste kiemgroenten.
Over de Kiemgroenten: Koppert Cress
Een kijkje op het nieuwe vlaggeschip van de HAL: Koningsdam.