Als je met de camper door Denemarken reist, dan zijn er een aantal plaatsen die je absoluut gezien moet hebben. Denemarken is namelijk wereldberoemd door onder andere de kleine zeemeermin, prachtige vuurtorens, pittoreske havens, eindeloze weilanden en spectaculaire windmolenparken. Lijkt het jou ook leuk om Denemarken te ontdekken met de camper? In dit artikel leggen we je de drie mooiste bestemmingen en routes voor die je allemaal kunt aantikken tijdens je roadtrip!
Bestemming 1: Jutland
Jutland is een regio die deels in Denemarken en deels in Duitsland ligt. Beide delen vormen samen een schiereiland op het Europese vasteland en Jutland zelf is weer opgedeeld in drie kleinere regio’s, genaamd Noord-Jutland, Midden-Jutland en Zuid-Jutland.
Zuid-Jutland
In zuidelijk Jutland is de oudste stad van Scandinavië te vinden, genaamd Ribe. Ribe is in 710 n.C. opgericht om als handelsstad te dienen. Je kunt hier dan ook een museum over vikings vinden! Vlak voor de kust van Ribe ligt Mandø, een waddeneiland. Dit eiland zelf is niet heel bijzonder, maar de route ernaartoe wel. Onderweg naar Mandø heb je namelijk een prachtig en eindeloos uitzicht over de Waddenzee. Plan de trip wel goed van tevoren, want de autoweg zal bij hoogtij onder water komen te staan.
Rijd een uurtje naar het noorden vanuit Ribe en je komt uit in Legoland, waar alle kinderdromen werkelijkheid worden. Dit pretpark begon ooit met Miniland, een miniwereld die volledig met Legostenen is nagebouwd, maar tegenwoordig kun je ook in levensgrote attracties terecht zoals een reuzenrad en achtbanen.
Het Limfjord
Het Limfjord ligt in Noord-Jutland, maar dit gebied zorgt geografisch gezien soms wel nog voor verwarring. We zullen een poging doen om het je uit te leggen: in het noordelijke deel van Denemarken ligt het eiland Vendsyssel-Thy, maar Vendsyssel-Thy was niet altijd een eiland geweest. In 1825 woedde namelijk een grote storm aan de Noordzee, waardoor het Limfjord weer bereikbaar werd vanuit Kattegat (een zeestraat). Vanaf dat jaar kon je dus weer van Kattegat direct naar Limfjord varen en heeft Vendsyssel-Thy geen verbinding meer met het vasteland. Daarom is Vendsyssel-Thy sinds 1825 weer officieel een eiland geworden. Het Limfjord mag daarom ook eigenlijk geen fjord (wat zoveel betekent als inham) meer genoemd worden. Of je dit verhaal nog kunt volgen of niet, wij vinden in ieder geval dat je het Limfjord niet mag overslaan. Je rijdt namelijk langs een adembenemend mooi landschap!
Het Limfjord is echt een paradijs, want mensen komen hier graag voor de rustgevende natuur, frisse lucht, eindeloze gebieden met heide, kalm water en bijzondere diersoorten. Wandelen en fietsen kun je hier dus erg goed en je komt hier gegarandeerd tot rust. De fjorden met uitgestrekte stranden zijn trouwens ook erg populair onder watersporters, want je kunt hier onder meer vissen, zwemmen, zeilen en surfen. Ook paragilden, windsurfen, duiken en waterskiën behoren tot de mogelijkheden.
Reusachtige kliffen zoals die in de Noorse fjorden zul je in Denemarken niet tegenkomen, want Denemarken is erg vlak. Wees echter niet teleurgesteld, want de Deense natuur is alsnog erg mooi om te zien. Fur is een goed voorbeeld, want op dit eiland kun je wandelen langs rotsachtige kliffen met adembenemend uitzicht en onderweg eeuwenoude fossielen tegenkomen.
Noord-Jutland
In Noord-Jutland kom je niet een, maar twee zeeën tegen. Bijzonder toch? De zeeën Kattegat en Skagerrak hebben allebei namelijk een andere stroming, waardoor het water niet goed samengaat. De twee zeeën botsen dus als het ware tegen elkaar aan, wat voor een bijzonder effect zorgt. In deze regio zijn verder ook kilometerslange stranden te vinden, waar je urenlang over kunt wandelen. Deze stranden zijn trouwens erg kindvriendelijk, want het water is er rustig en ondiep. Kamperen met de hele familie is daarom een goed idee! Verblijf bijvoorbeeld op Nature Ferie, een kleinschalige camping direct gelegen aan een rustig strand.
Rijd je weer richting het zuiden, dan kom je langs Aalborg, een plaats waar het historische en moderne Denemarken elkaar tegenkomen. Vlak voordat je het Limfjord in rijdt, breng je een bezoekje aan de grootste begraafplaats uit de tijd van de vikingen.
Midden-Jutland
Onze tip is om tijdens de roadtrip door Midden-Jutland je navigatie op “vermijd snelwegen” te zetten. De navigatie brengt je dan namelijk door het grootste bos in Denemarken, namelijk Rold Skov! De bomen in Rold Skov zijn zo dicht op elkaar begroeid dat het soms op een spookbos lijkt.
Ben je met kinderen op reis en vonden jullie Legoland helemaal geweldig? Dan is Djurs Sommerland ook een topidee, want dit is het tweede grootste attractiepark van Denemarken. Verder raden we ook Mols Bjerge aan, een prachtig natuurgebied dat als Nationaal Park is bestempeld door de Deense overheid. Aarhus is de laatste stop in je roadtrip door Jutland. In deze stad kun je Den Gamle By bezoeken, een openluchtmuseum over vikings. Extra tip: parkeer je camper naast de botanische tuin van dit museum, want de parkeerplaatsen zijn hier een stuk groter. De parkeerplaatsen in de straten van Aarhus zijn namelijk heel klein!
Bestemming 2: Funen
Het eiland Funen ligt in het midden van Denemarken en wordt ook wel het groene hart of het tuineiland genoemd. Deze bijnamen worden ontleend aan het feit dat je op het eiland mooie parken, prachtige heuvels, idyllische boomgaarden en pittoreske boerderijen kunt vinden. Het hele eiland straalt dus een zeer ontspannen en relaxte sfeer uit. Houd je bijvoorbeeld van vissen? Dan kun je je hart ophalen, want Funen staat bekend als een van de beste plekken om te vissen binnen Europa! Bezoek op Funen ook zeker eens kasteel Egeskov, een goed gepreserveerd kasteel uit het Renaissancetijdperk.
Hans Christian Andersen is trouwens ook op Funen geboren en in zijn geboorteplaats Odense is een museum van deze sprookjesschrijver te vinden. Let in Odense wel weer op als je wil parkeren, want de normale parkeerplaatsen in de stad zijn doorgaans te klein voor een camper. Toch met de camper Odense bezoeken? Parkeer dan in de Q-Park Viva dichtbij het station, waar je zelfs kunt overnachten. Dit raden we alleen niet aan, want je kunt natuurlijk beter overnachten in een gezellige bed & breakfast.
Bestemming 3: Seeland
Het grootste eiland in Denemarken draagt de naam Seeland en hier is enorm veel leuks te doen! De pret begint namelijk al als je de brug over bent, want hier vlakbij is Trelleborg te vinden, het eeuwenoude vikingdorp met overblijfselen van de middeleeuwse nederzettingen.
Rijd daarna meteen door naar Møn, een eiland in het zuiden. Hier beklim je de hoogste rots van het land, de Møns Klint. Deze rots is wel “maar” 128 meter hoog, maar we hebben je al eerder verteld dat Denemarken een vlak land is. Toch is Møns Klint echt een beklimming waard, want deze rots maakt onderdeel uit van een serie krijtrotsen langs de kust. Deze rotsen lijken erg op de wereldberoemde krijtrotsen bij Dover! Boven de kliffen zijn alleen geen grasvelden, maar beukenbossen te vinden. Midden in dit bos kun je kamperen op natuurcamping Camp Møns Klint, een plek waar je je echt terugtrekt om te genieten van de rustgevende natuur om je heen.
Op Seeland zelf zijn ook krijtrotsen te vinden. Bovenop de rotsen van Stevns Klint is een oud kerkje van Højerup waar je op het balkon kunt staan en uitzicht hebt over de Oostzee. De kerk zelf is echter niet meer in gebruik, want de kans bestaat dat de gehele kerk in zee stort. In 1928 is dit namelijk al voor een gedeelte gebeurd: een stuk van het kerkhof dat bij de kerk hoort over de klif gevallen en in zee gestort.
Kun je maar geen genoeg krijgen van vikingmusea? Ga dan in Roskilde langs het laatste vikingmuseum van deze route. Het Vikingeskibsmuseet focust zich met name op vikingschepen, want in 1969 zijn een aantal van deze vikingschepen ontdekt voor de kust van Roskilde.
Verder kun je in Seeland ook een aantal beroemde kastelen bezoeken. Onder meer Frederiksborg (in de Hollandse Renaissancestijl gebouwd) en Kronberg (het kasteel uit Shakespeares Hamlet) zijn twee van de bekendste. Ook het Paleis Fredensborg is erg populair onder toeristen vanwege de prachtige historische paleistuin.
De route eindigt uiteindelijk in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Deze stad is enorm sfeervol, want je kunt er gezellig rondslenteren door pittoreske straatjes in de binnenstad of een van de koninklijke paleizen bezoeken. Uiteraard mag je het standbeeld Den lille Havfrue en de kleurrijke gebouwen in de Nyhavn ook niet overslaan! De camper kun je in de Deense hoofdstad parkeren bij de Svanemøllehavnen of de City Camp Copenhagen. Beide parkeerplaatsen zitten vlakbij een treinstation met een rechtstreekse verbinding van 30 minuten naar het stadscentrum. Uiteraard kun je ook fietsend het centrum in!
Met een goede camperverzekering naar Denemarken
Als je met een camper een roadtrip gaat doen, dan heb je uiteraard een camperverzekering nodig. Deze verzekering is verplicht en je hebt minstens een WA-dekking nodig. Met deze dekking ben je ook verzekerd in gevallen dat je schade bij anderen veroorzaakt. De WA-dekking kun je ook eventueel uitbreiden met een beperkte of volledige cascoverzekering. Online zijn er verschillende aanbieders te vinden en kun je dus eenvoudig een camperverzekering vergelijken.
Sluit dus altijd een camperverzekering af en houd rekening met de volgende zaken:
- Kies je voor een wereldwijde dekking of een dekking alleen binnen Europa?
- Hoelang mag je in het buitenland verblijven?
- Hoeveel kilometer mag je elk jaar met de camping rijden?
- Hoe hoog is het eigen risico als je schade maakt?
- Bij totaalverlies: krijg je de nieuwaarde, aanschafwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
- Hoe zit het met hulpverlening bij pech in binnenland of buitenland?
- Wordt de inboedel van de camper (alle spullen die je meeneemt in de camper) ook meeverzekerd?