Het Indiase meisje Malavath Poorna is met haar 13 jaar de jongste vrouw die ooit de Mount Everest heeft beklommen. Enigszins merkwaardig aan haar verhaal is dat zij de top wist te bereiken, terwijl ze hiërarchisch uit de laagste kaste (vrij vertaald: hiërarchie-stelsel) in India komt. Dat houdt in dat ze uit de “onaanraakbare” klasse komt. Een klasse zo laag, dat ze door andere klassen niet aangeraakt mogen te worden.
Een wereldprestatie van formaat beseft ze zelf ook. Tegen de BBC zegt ze dan ook trots: “Het doel van deze expeditie is om jonge mensen en studenten met mijn achtergrond te inspireren. Voor mensen zoals ik is een kans als deze miniem, maar ik zocht naar die ene kans om te laten zien wat ik in mijn mars had!”
Malavath Poorna was samen met 20 andere minder bedeelde Indiase studenten door een welzijnsorganisatie uitverkoren voor deze barre tocht. En bar zou de tocht zijn. Drie dagen voor aankomst bij het basiskamp overleden nog 16 sherpa’s (klimgidsen) door een lawine. Ook zagen ze onderweg op de Mount Everest nog mensen die tijdens hun tocht het leven lieten. Dat lot bleef Malavath Poorna bespaard. Uiteindelijk deed zij er met haar groep precies 52 dagen over om de 8.848 meter hoge top te bereiken.
Lees ook het mooie reisverhaal van onze gastblogger Sander Jonker die de Mont Blanc beklom:
– Beklimming Mont Blanc: dromen zijn voor nu, niet voor later!