Eindelijk heb je vakantie. Je hebt lang naar deze vliegvakantie uitgekeken. Het moment van voorbereidingen is aangebroken. Stress? Welnee, noem het voorpret, dat klinkt al leuker. Je werk is volledig overgedragen. Ook heb je een fijn adres voor de poes en de hond. Nu kun je bedenken wat je nodig hebt en welke kleding je mee wilt nemen. Gooi dit alvast in de wasmachine. Veel mensen hebben ineens de behoefte om hun huis op te ruimen als ze op vakantie gaan. Jij ook? Gewoon doen! Misschien vind je het handiger om bovenstaande activiteiten, zoals het inpakken van de koffer met een afvinklijstje te doen? Lees in dat geval snel verder, want in dit artikel wordt een praktische checklist gegeven.
Het inpakken van koffers
Er schiet waarschijnlijk van alles tegelijk door je hoofd, bang dat je iets vergeet. Een deel van wat je meeneemt is afhankelijk van je reisbestemming. Wordt het een zonnig oord of ga je de sneeuw tegemoet? Het is onmogelijk om in beide gevallen alle items die voor jou belangrijk zijn, op te sommen, we bieden liever een algemeen lijstje aan.
Check de grootte en het gewicht van de bagage
Wat voor koffer heb je? Het is raadzaam om op de website van de luchtvaartmaatschappij te kijken hoe groot en hoe zwaar de koffer mag zijn. Dit verschilt per maatschappij. Hetzelfde geldt voor de handbagage.
Toegestaan in de handbagage
Er gelden strenge beperkingen voor de handbagage. Het is raadzaam om ruim van te voren te informeren over bagagerestricties. Het is bijvoorbeeld wel toegestaan om een beperkte(!) hoeveel vloeistoffen in de handbagage te hebben. Per item mag de inhoud niet meer dan 100 ml zijn. Deze items moeten in een afsluitbaar transparant zakje van één liter passen.
Zijn er kosten verbonden aan ruimbagage?
Er zijn tegenwoordig bijna altijd kosten verbonden aan het meenemen van ruimbagage aan boord. Op dit moment is dat het goedkoopste bij KLM, Corendon, Ryanair en TUI fly. De kosten bij EasyJet, Vueling en Transavia wisselen per bestemming, ookal gaat het om vluchten binnen Europa. Een besparingstip is om een koffer te delen met een reisgenoot. Het is altijd slim om spullen over twee koffers te verdelen. Als er een koffer kwijtraakt of later aankomt, heb je toch altijd een deel van je bagage bij je.
Handige tips bij het inpakken voor elk soort reis
Het onderwerp ‘vloeistoffen’ werd hiervoor al even aangestipt. Voor pan-Europese vluchten geldt dat vloeistoffen in de handbagage weliswaar zijn toegestaan, als het maar niet meer dan 100 ml bevat en in een hersluitbaar transparant zakje zit. Er mag in totaal op die manier één liter aan vloeistoffen meegenomen worden in de handbagage. Scheid daarom van tevoren de essentiële vloeistoffen van de niet-essentiële vloeistoffen. Lenzenvloeistof is vaak belangrijker dan deodorant. Prop je deodorant dus bij je parfum en aftersun in de ingecheckte koffer.
Kaartje aan de koffer
Noteer op het label van de koffer alleen je naam en luchtvaartmaatschappij. Dit kan nuttig zijn als jij of de luchtvaartmaatschappij koffers kwijtraakt. Je woonadres noteer je hier niet op. Een toevallige voorbijganger hoeft niet te weten waar jij woont en dat je op vakantie bent.
Regelgeving en handhaving omtrent bagage
Wanneer de koffer te groot en/of te zwaar is, bestaat de kans dat je moet bijbetalen. Als je dat niet wilt, zal je ter plekke je tas lichter moeten maken door er spullen uit te halen en weg te gooien.
Ruimte voor souvenirs
Waarschijnlijk kom je leuke souvenirs tegen, die je niet kunt weerstaan. Houd ook hier vooraf rekening mee als je je koffer inpakt, want souvenirs nemen ruimte in beslag. Travel daarom zo light mogelijk, houd ruimte vrij in de koffer.
Nutteloze schoenen
Hoeveel schoenen heeft een mens nodig tijdens een vakantie van zo’n twee weken? Draag de schoenen die de meeste plek in beslag nemen, tijdens de reis. Dat scheelt ruimte en gewicht. Daarnaast pak je maximaal drie paar schoenen in. Denk hierbij aan de plannen die je hebt. Om ruimte te besparen, kun je je schoenen opvullen met bagage, zoals sokken en ondergoed.
Verzorgingsproducten en make-up in kleinere verpakkingen
Potjes en flesjes in je toilettas nemen veel ruimte in beslag. Voor een vakantie heb je waarschijnlijk niet maximale hoeveelheden nodig. Schep of schenk daarom een gedeelte van de inhoud over in kleinere potjes. Het is ook leuk om bepaalde producten op het vakantieadres te kopen.
Kleding oprollen
Opgerolde kleding blijft redelijk kreukvrij en scheelt ruimte. Vouw de mouwen naar binnen en rol vervolgens van kraag naar beneden. Maak slimme combinaties. Zorg ervoor dat bijna alle kleding bij elkaar past, door kleding met dessins te beperken.
Waardevolle spullen in de handbagage
Dit had je natuurlijk zelf al bedacht, maar we willen het graag benadrukken: Doe alle waardevolle spullen in de beste handbagage koffer.
Denk aan adapters
Razend populair in de ergernissen-top-drie is het vergeten van adapters. Daar zit je dan, ver weg in het buitenland, zonder telefoon, zonder camera, zonder contactmogelijkheden.
Kleding soort bij soort inpakken
Voor je eigen gemak is het handig om broeken bij broeken, shirts bij shirts etc. te verpakken.
Eén complete set in handbagage
Doe voor de zekerheid een complete set kleding en toiletartikelen, voor minstens één overnachting in je handbagage. Als je koffer kwijtraakt of vertraagd is, kun je de tijd zonder koffer, daarmee overbruggen.
Het weer checken
Check je continu hoe het weer is op je vakantieadres? Blijf dat doen, vooral vlak van tevoren en houd hier rekening mee.
Geen scherpe voorwerpen in de handbagage
Je weet dat scherpe voorwerpen verboden zijn aan boord van het vliegtuig? Ook kleine schaartjes of nagelvijltjes zijn niet toegestaan. Verzorg je nagels dus voordat je van huis vertrekt.
Handdoeken zelf meenemen?
Handdoeken nemen veel plaats in, maar ze zijn wel noodzakelijk. Check daarom of de accommodatie hierin voorziet. Het is zonde als je andere dingen niet mee kunt nemen, omdat je handdoeken hebt ingepakt en die blijken achteraf niet nodig te zijn.
Bagagecheck
Er komt waarschijnlijk een moment bij de bagagecheck dat je je schoenen, riem en jas moet uitrekken. Metalen voorwerpen en sieraden moeten ook even verwijderd worden. Het personeel wil bij de bagagecheck vaak ook je laptop of tablet even zien.
Checklist vliegvakantie
Documenten:
- Identiteitsbewijzen of paspoorten
- Visum
- Vliegticket
- Rijbewijzen
- Bagagelabels
- Aankoopbewijs
Verzekeringen:
- Annuleringsverzekering
- Reisverzekeringen
- Apparaten
Geld:
- Check valuta
- Bankpas en pincode
- Creditcards
- Contant geld
- Traveller cheques
- Reserveringsbewijzen
- Begroting
Medisch:
- Zorgpas
- Medicatie, reserverecepten
- Medisch paspoort
- Insectenmiddelen
- Tekentang
- Pincet
- Verbanddoos
- Reisapotheek met o.a. reisziektetabletten, ORS en norit
- Reservebrillen
- Oordopjes
- SOS-hanger
- Inentingsbewijzen
Uitrusting volwassene:
- Toiletspullen
- Mobieltje
- Handdoeken (nodig?)
- Strandlaken
- Toiletpapier
- Scheerspullen
- Slippers, sportschoenen, hakken
- Onderkleding
- Nachtkleding
- Sokken
- Shirts
- Broeken
- Sportkleding
- Zwemkleding
- Regenkleding
- Nagelverzorgingssetje (in koffer dus)
- Paraplu
- Petje, zonnehoed
- Schoenen
- Zonnebrillen
- Leesvoer
- Zonnebrandcrème, aftersun (in koffer!)
Uitrusting kind:
- Spelletjes, speelgoed
- Knuffel
- Kindervoeding
- Flessen
- Luiers
- Speentjes
- Rompers, ondergoed
- Broeken
- Truien, shirts
- Sokjes
- Slippers, sneakers
- Pyjama’s
- Badje
Handbagage en onderweg
- Paspoort, identiteitskaart
- Vliegtuig instapkaart
- Mobieltje
- Medicijnen, vliegangstmedicatie
- Hersluitbare transparante zak
- Leesvoer
- Tijdschrift, neem de Libelle of de Margriet mee op reis
- Setje kleding
- Tandenborstel, tandpasta
- Reisgids
- Muziekspeler
- Doekjes
- Kauwgom
- Reiskussentje
- Oordoppen
- Bagagecijferslot
Voor vertrek:
- Huisdieren
- Vakantieadres, telefoonnummer achterlaten
- Deuren, ramen
- Post, krant
- Planten
- Koelkast, vriezer
- Verwarming, thermostaat
- Water
- Gas
- Elektriciteit, licht, CAI
- Vuilnis
Beruchte, want vaak vergeten items
Na een lange reis, ben je dan eindelijk op je vakantiebestemming aangekomen. Het is er prachtig. Snel een foto maken voor de thuisblijvers… waar is die camera? Hieronder zie je een lijst met beruchte items die vaak vergeten worden. Dus concentreer je nog even:
- Paspoorten
- Medicatie
- Diverse opladers
- Extra contactlenzen, bril
- Ondergoed (onvoldoende)
- Sokken
- Zonbescherming, aftersun
- Tandenborstels
- Nagelverzorgingssetje
- Zonnebril, zonnehoed, pet
- Wereldstekker
- Insectenspray
- Creditcard, bankpassen
- Toiletartikelen
- Reisverzekering
- Vaccinaties
- EHBO-doos
- Je camera!