Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Je denkt er liever niet aan, maar ook in het buitenland kun je in het ziekenhuis belanden. En de kosten lopen dan snel op. Om te voorkomen dat deze voor eigen rekening komen, is het belangrijk je goed te verzekeren. Dat kan op meerdere manieren.
Basiszorgverzekering vergoedt grootste deel
Goed om te weten dat de verplichte basis zorgverzekering ook de kosten van spoedeisende hulp in het buitenland vergoedt. Maar deze vergoeding is nooit hoger dan de Nederlandse tarieven. Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan in Nederland? Dan bestaat de kans dat je (een deel van) de kosten zelf betaalt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zwitserland, de Verenigde Staten en Scandinavische landen. Het hangt ook af van waar je behandeld wordt. Zo zijn de tarieven in een privékliniek altijd hoger dan in een ziekenhuis.
Voorbeeld
Je bent in België op fietsvakantie en breekt je arm. Je wordt naar het ziekenhuis gebracht en behandeld aan je verwondingen. De kosten hiervan zijn 2200 euro. Dezelfde behandeling in Nederland zou 2500 euro gekost hebben. In dat geval vergoedt je basisverzekering alle kosten.
Zijn de totale kosten in België geen 2200 euro, maar 3000 euro? Dan is dat dus 500 euro duurder dan het Nederlandse tarief. Die 500 euro vergoedt de basisverzekering niet en betaal je dus zelf.
Aanvullende zorg- of reisverzekering voor overige kosten
Gelukkig kun je je verzekeren voor de extra kosten boven het Nederlandse tarief. Dat kan via je zorgverzekering of je reisverzekering. Dit kost je maar een paar euro per maand extra premie.
Bij je zorgverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten met een vergoeding voor spoedeisende hulp in het buitenland. Het verschilt wel per pakket hoe ruim die vergoeding is. Sommige pakketten vergoeden alle extra zorgkosten in Europa, maar in niet-Europese landen vergoeden ze maar maximaal twee keer het Nederlandse tarief. En andere pakketten vergoeden buiten Europa helemaal niets. Het is dus belangrijk om de voorwaarden goed te controleren en te bekijken of jouw vakantieland ook onder de dekking valt. In dit overzicht kun je per zorgverzekeraar zien hoe het zit.
Heb je een reisverzekering of ben je van plan deze af te sluiten voor je vakantie? Dan kun je de kosten voor medische hulp daar het beste meeverzekeren. Dat kan met een geneeskundige kosten dekking. Daarmee ben je, zowel binnen als buiten Europa, volledig verzekerd voor de kosten van spoedeisende hulp. Deze dekking is een stuk uitgebreider dan de meeste dekkingen van zorgverzekeraars.
Geplande operatie in het buitenland
Je kunt je met een zorg- en reisverzekering dus goed verzekeren voor spoedeisende hulp in het buitenland. Maar wil je voor een geplande operatie naar het buitenland? Bijvoorbeeld omdat er in Nederland een wachtlijst is? Dan wordt de operatie in sommige gevallen ook vergoed, maar je hebt hiervoor wel toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Neem dus even contact op om dit na te vragen.
Zorgverzekering aanpassen of overstappen
Heb je nog geen aanvullende zorgverzekering die medische hulp vergoedt? En wil je dat in 2018 wel? Dan is dit het moment om je zorgverzekering aan te passen of om over te stappen naar een andere verzekeraar. Je kunt contact opnemen met je huidige zorgverzekeraar om je pakket aan te passen, maar je kunt ook bij bijvoorbeeld bij Independer een zorgverzekeringen vergelijken voor 2018.