De NSS-top mag om veiligheidsredenen en andere logistieke redenen aardig wat kosten. Daar tegenover staat dat de komst van vele staatslieden en vooraanstaande bedrijven ook enorm veel geld opleveren. Gisteren was bijvoorbeeld op NU.nl te lezen, dat de komst van China ruim 1,5 miljard aan nieuwe handel heeft opgeleverd. Daarmee liggen er veel nieuwe kansen voor Nederland op de Chinese markt.
Marktpositie in Azië verstevigen
De komst van China naar Nederland heeft ook KLM geen windeieren gelegd. KLM heeft namelijk als missie om zijn bestaande markt in Azië verder uit te bouwen. En China kan daar bij helpen. Tenminste, de Bank of China. De afgelopen dagen zijn contracten getekend en afspraken vastgelegd, die leningen voor KLM makkelijker moeten maken om vliegtuigen te kopen en zakelijke operaties beter te financieren. Volgens eigen zeggen heeft KLM het grootste aandeel vluchten vanuit Europa naar China. Dat wil de Nederlandse maatschappij graag zo houden. Ook in het binnenland van China wil KLM meer kunnen betekenen in de toekomst.
KLM-baas Eurlings tevreden met deal
KLM-baas Camiel Eurlings is in zijn nopjes met de deal en zegt hierover tegen de NOS: “Dit is een van de vele momenten waarop je ziet dat het loont om een goed partnerschap met China te hebben. We hebben heel veel verbindingen met China. Je bent vanuit elke uithoek van China gemakkelijk in Nederland. Dat maakt het aantrekkelijk voor Chinese bedrijven om naar Nederland te komen.”
Hoeveel euro de contracten tussen KLM en de Bank of China waard zijn, is niet bekend gemaakt. Naast KLM werd door China ook miljoenendeals gemaakt met Nederlandse zuivelbedrijven.