De afgelopen jaren zijn in diverse wateren buiten Zuid-Amerika de vis “pacu” waargenomen. Waar de vis ook werd gespot, het dier werd neergezet als een monster van een vis die het gemunt heeft op de testikels van menig man. Waarom? Door een grapje van een Deense wetenschapper.
Tropische testikel-bijtende vis ook in Europese wateren
De zogenoemde testikel-bijtende vis is afgelopen jaar onder meer gespot in Amerikaanse wateren bij Michigan en Milwaukee. Maar ook in Europa blijkt de pacu zijn stekje gevonden te hebben en wel in de Sont, het water dat tussen Denemarken en Zweden ligt. Na de vondst van de pacus hier, werd ook (wel) één exemplaar gevangen in de Seine van Parijs. Een ware invasie? Nee! Opvallend? Dat dan wel.
Van vegetarische vis tot jager van menselijk vlees
De vis komt namelijk oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is familie van de piranha. Het houdt van tropische zoete wateren. Een groot verschil met de piranha zit hem echter in de tandvorming. Waar de piranha messcherpe puntige tanden heeft en vaak een uitstekende onderkaak, heeft de puca-vis dat laatste amper tot niet en lijken de tanden op die van mensen. Ze zijn oorspronkelijk vegetarisch, maar zijn de loop der tijd ook op kleine vissoorten gaan jagen bij gebrek aan voedsel. Dit laatste komt voornamelijk voor in Nieuw-Guinea, waar ze 20 jaar geleden werden uitgezet. Bij het jagen op andere diersoorten, zou volgens de verhalen ook mensen zijn aangevallen. Vissers zouden zelfs zijn doorgebloed na een beet in de testikels. Dit verhaal wordt echter door geen enkele autoriteit bevestigd.
Een grapje dat tot waarheid werd gebombardeerd
En dan het grapje. De vis is zoals gezegd van oorsprong vegetarisch. Het eet dan ook graag planten en vruchten, maar een gezonken nootje op zijn tijd schuwt de vis ook niet. Na de vondst van de pacu in de Deens/Zweedse wateren zei de Deense wetenschapper op basis van het eetgedrag van de pacu, dat mannen maar beter een zwembroek aan kunnen doen om hun”noten” te beschermen. En sindsdien is het verhaal van de bijtende pacu – na de verhalen uit Nieuw-Guinea – verder de wereld in geholpen.
Wat je er ook van vindt en zo trots als we zijn op onze mannelijke bewijsstukken, wij slaan een zwembeurtje in de Sont toch even over!