Vanaf het moment dat ik in het hooggebergte van Slovenië door een streng bewaakt grenspostje rijd, waan ik me in een oase van mooie natuur. Des te verder ik door Kroatië rijd, wordt het alleen maar mooier. Iedereen die al eens in Istrië geweest was, had het me al verteld. Maar zien is geloven. Istrië is mooi en het is allemaal pas net begonnen. Net als mijn reisverhaal over dit prachtige land.
Slechtste zomer in tijden voor Istrië
Voor ik er heen ging had ik mij amper verdiept in het land. We gingen met een groep en die had alles voor me geregeld. Alles wat ik wist was dat onze 12-persoonsvilla iets landinwaarts lag, zo’n 15 kilometer van Porec, nabij het dorpje Visnjan. Het dorpje en onze villa ligt tussen de Alpen in het noorden van ons en Kroatisch berggebied ten zuiden. En nu ik dit weet, weet ik meteen waarom we gemiddeld meer regendagen hadden dan aan de kust. Hoewel de zomers in Istrië eigenlijk zo goed als garant staan voor mooi weer met een graad of 30, zijn die 15 kilometers landinwaarts en het feit dat we ingepakt zijn tussen 2 bergen lang geen zekerheid meer voor mooi weer. Nu zei onze lokale buurvrouw al dat het één van de slechtste zomers waren in jaren. Toch had enige zelfstudie vooraf mijn verwachtingspatronen iets kunnen indammen als het om het weer gaat. De ligging van Visnjan zorgt ervoor dat wolken die boven zee ontstaan alleen maar tussen de bergen door weg kunnen drijven. En wordt het de wolken daar te krap, dan barsten ze letterlijk los. Geen wonder dat het dan ook overal zo groen is. Het regent er regelmatig.
Ideaal weer om leuke stadjes te bezoeken
De enkele regenbui mag voor mij de pret niet drukken. In Istrië en zeker vanaf Visnjan is er genoeg te ontdekken. Nabij dit dorpje met een supermarkt, een bakker en een slager bevinden zich vele toeristische stadjes. Langs de kust vinden we o.a. Novigrad en Vrsar als kleine plaatsjes. Porec en Pula zijn al een heel stuk groter en nog veel gezelliger en Rovinj spant in alles de kroon. Wat een fantastisch vakantieoord is dat. Idyllischer gelegen vind je nabij Visnjan het bergdorp Motovun. Een nederzettinkje gesticht door de Venetianen, omringd door een prachtige stadswal. Binnen de wal ligt een prachtig hotel met een restaurant op een plein. Pittoresk. Vanaf een afstand is dit dorpje prachtig te observeren. Vanaf de top van het dorpje is juist weer een prachtige panorama van bergen en valleien. Dat de Italianen in dit deel van Kroatië lange tijd de scepter zwaaiden is overigens nog goed te zien in de bouwstijlen.
In druk bezochte kustplaatsjes vaak zoeken naar parkeerplek
Weer even terug naar de kust. Om er te komen vanaf Visnjan moet je hier wel een auto hebben. Goed, er rijden bussen, maar ik heb er werkelijk echt geen een zien rijden. Een auto maakt alles veel praktischer. Voor alles. De ritjes naar de leuke kustplaatsjes, de boodschappen, een dagje Istralandia… Alles. Het enige nadeel is een aantal van de kustplaatsjes is parkeren. Vooral Pula bleek een drama. Alleen met geduld kan je hier wel degelijk een plekje vinden. En goed weer kan ook helpen, want juist als de wolken toenemen, stromen ook de dorpjes sneller vol.
Prachtige routes met ondernemende locals
Naar welk dorp je ook gaat met de auto, alle routes zijn prima aangelegd en de één heeft nog mooiere uitzichten dan de ander. De ene weg voert je door gevaarlijke haarspeldbochten, de andere voert je langs prachtige meren of rivieren. Het leuke van al die weggetjes is dat je langs de weg met regelmaat leuke winkeltjes tegenkomt. De één verkoopt verse honing, de ander weer vers fruit. Ook wijn wordt veel verkocht. Geen wonder, Istrië staat vol met wijnranken. Ook zijn er genoeg verkopers langs de weg die producten verkopen met lavendel. Van dit gewas zie je immers ook een overvloed. Wat dat betreft ruikt Istrië altijd heerlijk naar dit fijne plantje.
Relatief normale prijzen in Istrië
Opvallend is de vriendelijke bevolking waarvan de meesten ook goed Engels of Duits spreken. Bovendien is het uit eten gaan in Istrië – ook aan de kustplaatsen – zeer goed betaalbaar. Wat ik wel merk is dat Istrië en Kroatië in het algemeen, niet bijzonder goedkoop is. Een biertje kost gemiddeld omgerekend (in Kroatië betaal je met Kuna’s) “gewoon” € 2,- en een beetje en dat betaal ik ook op een terras in Apeldoorn. Maar let wel: dit betaal je zeker niet in een toeristische Nederlandse plaats als Amsterdam, Scheveningen of Zandvoort. In dat opzicht spaar je wel degelijk uit op een Kroatisch terras. Wat mij opvalt is dat veel horecagelegenheden geen mogelijkheden hebben tot binnen zitten. Op zich logisch, gezien de temperatuur er meestal zo rond de 25 graden is. Toch was het voor ons als grote groep soms een nadeel, vooral als het weer niet meezat. Nog een ding wat me opvalt is dat de toiletten vaak netjes schoon zijn. Kan Parijs en menig Amsterdams toilet nog wat van leren.
Vakantie in Istrië is zeker een aanrader
En zo schrijf je een pagina vol aan allerlei indrukken over Istrië zelf. Ik heb nog geen moment gepraat over leuke stadjes als Motovun, Porec en verreweg het allerleukste stadje dat ik heb bezocht: Rovinj. Logisch dus dat er snel een vervolg komt op dit blog met algemene indrukken en simpele kenmerken van een prachtige Kroatische provincie en de vele mooie stadjes en plekjes die we hebben ontdekt.
Wie voor volgend jaar een vakantie zoekt – met of zonder kinderen – kan zich vanaf nu gaan oriënteren op een fijne vakantie in Istrië.
Nog even wat praktische informatie over Kroatië
Taal:
Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je naar Kroatië reist. Ten eerste de taal. De bewoners spreken er Kroatisch, maar veel mensen die in de toeristische sector werken – en ook in de ziekenhuizen die wij hebben bezocht – spreken vloeiend Engels en vaak ook Duits. Ook Italiaans is voor de meeste Kroaten vaak goed te doen.
Munteenheid:
Hoewel het land inmiddels bij de EU hoort, moet het zich nog enkele jaren bewijzen dat het ook tot de Euro toegelaten kan worden. Vandaar dat er ook geen extreme prijsverschillen zijn tussen (oost-)Nederland en Kroatië. Ze hebben nog een eigen munteenheid genaamd de Kuna. Lipa’s zijn de zogenaamde centen. Veel winkeltjes accepteren ook de Euro. Vaak iets minder gunstig, maar ook weer niet zo ongunstig dat alles meteen extreem duur wordt. Er zijn echter ook genoeg winkeltjes die geen Euro’s accepteren.
Route, tolwegen en vignetten:
Om Kroatië te kunnen bereiken is de snelste route vanuit Nederland om via Duitsland (Nürnberg, München), Oostenrijk (Salzburg) en Slovenië (Ljubljana) te reizen. Houd dan rekening met een aantal keer tol. De belangrijkste tolpassage is de Karawankentunnel die de grens vorm tussen Oostenrijk (€ 7,- in 2014) en Slovenië. In beide laatstgenoemde landen moet je overigens een vignet hebben om over de wegen te mogen rijden. Deze zijn verplicht en kan je vooraf bij de ANWB aanschaffen. Mocht je het vergeten (wij dus) dan kan je deze alsnog aanschaffen bij de grens van Oostenrijk. Let er ook op dat elk land zo zijn eigen regeltjes heeft m.b.t. veiligheid. Bekijk ook hiervoor goed de regeltjes op de site van de ANWB.
Binnenkort zal ik nog meer reisverhalen delen over Kroatië, dan ga ik meer in op de stadjes die ik heb bezocht en de leuke dingen die daar te vinden zijn. Er valt dus nog veel meer te vertellen. Wordt vervolgd!