Ik ben al tig keer in Berlijn geweest, maar een heuse sightseeing tour door deze bijzondere en historische stad had ik nog nooit ondernomen. Het voornaamste doel van mijn reizen naar Berlijn waren eigenlijk altijd een familiebezoek.
Natuurlijk heb ik in de loop der jaren al wel het een en ander gezien, maar er waren nog genoeg Berlijnse bezienswaardigheden die nog ontbraken op mijn lijstje. Ik besloot om, hoe toeristisch het ook klinkt, een Hop-On Hop-Off tour te boeken met de Brandenburger Tor (zie foto) als startpunt.
Als je maar één of twee dagen hebt, dan bied zo’n Hop-on Hop-Off tour dé oplossing. Hoe toeristisch het ook klinkt, want dat is het! Samen met mijn partner, en mijn eigen neef als lokale gids, kochten we onze tickets. We kregen met z’n drieën zelfs nog ‘groepskorting’ aangeboden, dus waarschijnlijk had de ticketverkoper die ochtend moeite met het vullen van de bussen. Who cares! wij waren allang blij 🙂
Bezienswaardigheden in Berlijn
Berlijn is een stad met een roemruchte historie. De Duitse hoofdstad is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog, en de fase daarna tijdens de Koude Oorlog. Beide fases uit de geschiedenis hebben dan ook hun sporen nagelaten. Zowel in het straatbeeld, als bij de mensen uit de stad.
Holocaust-Mahnmal
De eerste van de zovele bezienswaardigheden die wij bezochten was de indrukwekkende Holocaustmonument, ook wel Holocaust-Mahnmal of Holocaust-Denkmal genoemd. Het Holocaustmonument bestaat uit 2711 betonblokken van verschillende hoogtes, ter nagedachtenis van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onder de betonblokken bevindt zich een expositieruimte met informatie over de vervolging van miljoenen Joodse mensen ten tijde van het bewind van de Nazi’s. Al deze blokken, met paden van 95 centimeter tussen ieder blok, zorgen voor een indrukwekkend beeld.
De Berlijnse Muur
Ondanks het zomer was, was het miezerig en fris in de Duitse hoofdstad. Tijd om even ergens een broodje en bak koffie te scoren, om vervolgens met onze toeristenbus naar de overblijfselen van de Berlijnse muur te gaan.
De Berlijnse Muur is misschien wel de meest bekende bezienswaardigheid van Berlijn. Tijdens de Koude Oorlog, die volgde na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, werd Berlijn (en de rest van Duitsland) opgedeeld in vier bezettingszones: een deel in handen van de Verenigde Staten, een deel van de Russen, een deel van Frankrijk en een zone van Engeland.
Op de grenslijn waar vroeger de iets meer dan 45 kilometer lange Muur stond, vind je vandaag de dag nog contouren in het asfalt. Je kunt dus letterlijk in één stap ‘eventjes’ van West (de Bondsrepubliek) naar Oost-Berlijn stappen. Of andersom.
Vroeger, eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden, kostte dit je leven. Minstens 138 mensen probeerde tussen 1961 en 1989 hetzelfde, in de hoop zich te herenigen met familie en vrienden, maar werden vervolgens doodgeschoten.
Ik vond dit zo’n bizar gegeven. Vooral ook omdat ik nog redelijk heb kunnen meemaken dat de Berlijnse Muur werd afgebroken. Ik was tijdens de val van de Muur namelijk zes jaar jong. Vooral de verhalen van mijn neef, die ons nog steeds vergezelde, boeien mij enorm.
“Vlug raapte ik wat stenen, die ooit de Muur vormden, van de grond. Iedereen van de familie in Nederland wilde namelijk graag een tastbaar stukje van deze vreselijke historische periode hebben”.
Checkpoint Charlie
Vanaf de Berlijnse Muur is het een kleine 200 meter lopen naar Checkpoint Charlie, een bezienswaardigheid die in teken staat van de bezettingszones. Checkpoint Charlie was namelijk de derde controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische zone.
Wilde je ten tijde van de Koude Oorlog van West naar Oost-Berlijn reizen, dan kon dat alleen via de ‘Transit-Autobahnen’. Dit waren de enige wegen tussen het Westen en Oosten van de stad.
Nabij Checkpoint Charlie bevind zich het Museum Haus am Checkpoint Charlie, waarin de geschiedenis rondom de controlepost en vluchtpogingen van mensen in beeld is gebracht.
Sightseeing vanuit de bus
Na het bezoek van het Holocaustmonument, de Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie was de halve dag inmiddels al voorbij. We besloten nog even wat te drinken en gingen naar Bikini Berlin. De naam klinkt exotischer dan het daadwerkelijk is. Bikini Berlin is namelijk een overdekt winkelcentrum met boutiques en veelal biologische en duurzame winkeltjes, en grenst aan de diertentuin Zoologischer Garten Berlin.
Het grappige is dat je vanuit het winkelcentrum uitkijkt op de apenkooi. Dus onder het genot van een bakje koffie kun je letterlijk even ‘apies kijken’. De winkels zelf zijn veelal gevestigd houten boxen. Het concept daarachter is dat men om het half jaar rouleert, en er weer tal van nieuwe winkels te vinden zijn.
Het was tijd om de laatste bezienswaardigheden te bekijken. Dit keer niet uitgebreid met een bezoek, maar sightseeing vanuit de bus. Zo zagen we onderweg het Rijksdaggebouw, de Fernsehturm bij stadsdeel Alexanderplatz, de Dom van Berlijn (zie foto) en de Siegessäule (zie foto) waarmee de overwinning van de Pruisen op de Denen werd geëerd.
Dit zijn nog maar een aantal van de vele bezienswaardigheden die Berlijn heeft, maar wil je alles zien, dan zul je een paar dagen langer in deze bruisende stad moeten blijven hangen!
Vooral liefhebbers van musea, kerken, kathedralen, kunst en cultuur kunnen er beter een mid-week trip van maken als ze Berlijn bezoeken. Want met plekken als onder andere de Museumsinsel (hier vind je 5 grote musea), de Botanischer Garten, de Französischer Dom en Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, valt er genoeg cultuur en architectuur te bekijken!
Restaurant tip!
Wij sloten ons vliegensvlugge bezoekje aan Berlijn af met een etentje in het restaurant de 12 Apostel. We werden hartelijk ontvangen door een van mijn neef’s vrienden, die daar de manager is. Ik noem dit restaurant omdat ik deze zeker zou aanraden, mocht je op zoek zijn naar een goed en betaalbaar restaurant in het centrum van de stad (Berlin Mitte).